Nejste přihlášen/a.
Potřebovala bych poradit, co se starým nábytkem z ložnice po rodičích, pro představu přikládám fotku. Nábytek je dost starý, naši ho dostali při osidlování pohraničí "po Němcích" a asi v padesátých letech na něm nějaký tehdejší lakýrník vytvořil nátěr fládrováním. Jaký byl předtím, těžko soudit, Dnes vypadá dost hrozně, fládrování je místy hodně odřené, chybí lesk - no posuďte sami. Je mi líto ho vyhodit, zbavili jsme se jedné skříně a postelí, ty už by asi zachránit nešlo. Sem tam má dírky po červotoči, ale jsou hodně zašlé, nevypadá to na čerstvé poškození a je jen ojedinělé. Poraďte mi prosím, jak ho uvést do života aby to k něčemu vypadalo. Mám představu nějakého světlejšího provedení, třeba i s nějakým vzorem. Ale jsem absolutní laik a mám jen omezené prostředky. A samozřejmě bych to chtěla mít od začátku renovace brzy hotové. Budu ráda, když mi napíšete své názory a hlavně rady. Děkuji předem.
Zdravím,
vezmeme to popořádku
- největší cenu by to mělo jako komplet ložnice - tím, že jste několik kusů vyhodily, je z toho pár solitérních kusů s nevalnou hodnotou, protože ještě později upravovaných (fládr)
- fládr jako technika je neopravitelná (poškození nelze opravit bez viditelných stop opravy), takže je celkem jedno, jakou další povrchovou úpravu zvolíte, protože jediné, co na tom má ještě nějakou cenu, jsou ty korpusy
- pokud je to ještě "po Němcích" (tj. dá se předpokládat, že minmálně z 30.let, ale možná ještě starší), materiál korpusů bude nejspíš masiv, možná původně dýhovaný, ale spíš jen upravovaný nátěrem olejovou barvou (emailem)
Co se týká renovace - vaše požadavky (co nejlevněji, co nejrychleji, ale kvalitně) jsou zcela nereálné, protože
1) buďto to bude (relativně) levné a (relativně) rychlé, ale nebude to rozhodně moc kvalitní
2) může to být (poměrně) levné a (poměrně) kvalitní, ale nebude to rozhodně rychlé
3) nebude to ani levné, ani rychlé, ale bude to kvalitní
Záleží jen na vás, co z toho si vyberete - samozřejmě rozhoduje další účel použití, protože
- pokud to má jít do bytu, mělo by to aspoň trochu vypadat
- pokud to je někam do dílny či garáže, je celkem jedno, jak to bude vypadat a jak to bude kvalitní
Rozhodně ale (snad kromě toho použití do garáže či dílny) doporučuji se vyhnout použití jakýhkoli tapet a folií - na tento konstrukční styl nábytku to bude vypadat jako pěst na oko.
K renovaci
ad 1) levné a rychlé - pár archů brusného plátna, skříň přebrousíte v místech největšího poškození starého nátěru, lehce přebrousíte ostatní plochy, celé skříně (nátěry) pečlivě omyjete hadry namočenými v benzinu či toluenu (protože zcela jistě byla v minulosti údržba nábytku prováděna nějakou z leštěnek na nábytek (Diava apod) a ty všechny jsou mastné vosky a ty musí dolů, protože na tom nic nedrží), znovu přebrousíte, pak vezmete molitanový váleček, koupíte nějakou vodouředitelnou barvu a skříně natřete - pokud vlastníte některou z ručních el. brusek, dá se taková oprava zvládnout za 2 dny, jinak cca 3-4 dny (ale počítejte s tím, že na tom "necháte ruce" (na broušení)
ad 2) poměrně levné a poměrně kvalitní - v zásadě totéž, co v bodu, navíc bude pečlivé vytmelení rýh, pečlivé vybroušení starého nátěru - časová náročnost minimálně 3 týdny až měsíc, podle vybavení (hlavně elektrické brusky na broušení)
ad 3) nebude to ani rychlé, ani levné, ale bude to kvalitní - totéž co výše, navíc napuštění skříní prostředkem proti červotoči, pod nátěr použijete základovou barvu, kterou následně samozřejmě přebrousíte, koupíte kvalitní váleček na nátěry (ty nejlevnější nedělají úplně super pěkný povrch) a koupíte kvalitnější vrchní barvu - může být jak vodouředitelná - výhoda, že rychle schne, tak syntetická - je odolnější, má většinou i lepší povrchový vzhled, ale déle schne - minim. 2 dny /vrstva, je to pracnější, protože se nedá dělat stylem " teď natřu jednu stranu a za hodinu druhou"
Úmyslně jsem vynechal další možnosti úprav jako je amatérské fládrování (prodávají se fládrovací sady pro amatéry)a další. Zcela samostatnou kapitolou je broušení - ručně je to hrozná dřina a je to pracné, strojně elektrickými bruskami je to rychlejší a není to tak namáhavé, ale zase se musí většinou koupit bruska (lépe brusky - na plochy a na členitější plochy), navíc brusný materiál pro ty toto strojky je dražší než pro ruční broušení a brusky se rozhodně nevyplatí kupovat ty nejlevnější, protože jejich kvalita je taková, že většinou by nepřežily ani to obroušení skříní.
Pokud máte nějaké dotazy, ptejte se.
škoda nábytku, kterého jste se zbavili. Opravit lze vše.
Takový nábytek se už dneska téměř nevyrábí - většina výroby je mizerná seriová výroba. A pokud kvalitní, tak desetitísíce.
Jsem laik, ale jelikož též renovujeme, zajímali jsme se.
Za středně velký stůl restaurování cca 10000kč. Někdo raději vyhodí starý a koupí nový. My nikoli. máme totiž nábytek cca 100 let starý, který se dědí, vyrobený předky. Po renovaci bude sloužit dalších 100 let o v podstatě nezničitelné. S kupovaným nábytkem mám též zkušenosti...reklamace, rozčilování. Když už nový nábytek...snad jedině vyrobnený od truhláře/stolaře
Červotoč nevadí...restaurátor nábytku to opraví. Ceny jsou bohužel vyšší. Sami bychom se do toho nepouštěli
Pokud zatuchlé -- pach zmizne renovací.
Nová skříň je rozvrzanější než naše straré. Vlastní zkušenost. Seriová výroba nábytku je k ničemu, pokud chcete kvalitní výrobek. A vyrobit novou skříň celou z kvalitního materiálu -- zaplatíte možná více než za renovaci nebo tak stejně
ano, to je pravda...záleží na materiálu, z jakého máte nábytek vyrobený
Masiv či nábytek z tzv. laťovek je kvalitní
Podobnou po babičce jsem řezal na kousky - bylo to vlastně pár překlišek nalepených na deskách... tuto variantu bych vyhodil bez renovace.
Pokud je to masiv, zkuste mírně obrousit nebo jen očistit a přetřít fládrovací barvou podle potřeby interiéru - google.cz/...
Je to nejlevnější řešení s dalším užíváním - renovace bych v těchto případech (stáří) nedoporučoval. U těch historických už to smysl má, tady ne.
Myslel jsem si, že jsem manuálně šikovný - do doby, kdy jsem chtěl polepit folií starou postel. Tak sprostý nebyl ani dlaždič - folie je jednoduchou a relativně levnou, jistě však nejrychlejší opravou. Já to měl snazší, protože tam nebylo tolik ohybů, madel atd. - na takovou skříň bych si jistě netroufl s tapetou... to snad nějaká prodavačka s dlouholetou praxí balení balíčků
Je to vůbec masiv? Jestli je to dřevotříska (a že to vypadá jako dřevotříska s laminem), tak bych to hodila do popelnice. Natírala jsem si jednu (masiv) starší skříň na jinou barvu a je to otrava, děsně! dlouho ty vrstvy schnou a správně by se to mělo předem přebrousit. Nemůžete to natřít najednou, protože na nějaké straně to vždycky musí ležet. Zabralo mi to týden každovečerní práce.
" zmatrnko", vypadá to na dřevěný nábytek, který Vám může ještě sloužit k radosti, pokud si jej zrenovujete a nemusíze se bát experimentovat. Koukněte na google:
Kromě renovace, je také možnost konzervace. Renovace (u které samozřejmě velmi záleží jak je provedená) většinou vede k tomu, že máte nábytek, který vypadá jako nový. Pokud chcete zachovat patinu a stav není příliš špatný (není potřeba měnit sežrané části apod), můžete skříň důkladně vydrhnout třeba mýdlovou vodou a ošetřit nějakým olejem nebo voskem. Zachová si svůj vzhled včetně nedokonalostí a nejspíš vás přežije Nemluvě o tom, že to bude levnější a méně pracné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.