Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kotle

Od: mikrocip* odpovědí: 7 změna:

Děkuji za radu jaký kotel mám nahradit současný kotel Viadrus Hercules U26/ palivo měkké dřevo, štěpka, piliny/, výkon 22,5 kW za jiný kotel. Vytápím podkrovní nízkoenergetický domek typ. VELOX, 120m2, kdy v přízemí mám podlahové vytápění v kombinaci s radiátory, v podkroví jen radiátory. Současným kotlem natápím rovněž kombinovaný bojler na TUV. Rád bych při výměně nainstaloval i akumulační nádrž.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

0x

Máte spolehlivý litinový "všežravec", který je konstruován na černé uhlí a koks. S jinými palivy kotel neumí efektivně pracovat, protože má krátkou spalinovou cestu a zejména dřevo hoří "dlouhým plamenem" (Vyjímkou je hnědý O1 odhoříváním shora-velmi dobrý způsob.). Čím hodláte v novém kotli topit? Já bych si jej ponechal... Kotel, kde všechna paliva hoří efektivně neexistuje. Místo AKU bych zvážil automatický podavač.

mikrocip*
hodnocení

Hodlám topit dřevem, jeko dosud, akorát dřevo prokládám pilinama, popř. štěpkou.

jenda2*
hodnocení

0x

Podle nového zákona už v žádném kotli nebude možnost ručního vkládání paliva. Tím chtějí zaručit spalování pouze určitého druhu. Navíc ty emise splní jen elektronicky řízený kotel. Nechal bych ten starý jako záloho a zkusil bych kotlíkovou dotaci.

Ukládání tepla do akumulace je dobrý nápad.

doplněno 25.01.16 19:16:

Možná je to nepřesný výklad požadavků na splnění 5. emisní třídy pro kotle na tuhá paliva. To se uvidí. Tak jako tak to budou drahé kotle a to si asi každý rozmyslí.

Jendo, podle kterého zákona "už v žádném kotli nebude možnost ručního vkládání paliva

doplněno 26.01.16 06:53:

Jendo, aha, už to tuším, že to v zákoně není, páč já vybírám kotel na dřevo a uhlí, chci 5 třídu, u dříví chci ruční přikládání. Omezení jsem v zákoně nenašel..

Našel jsem ten kotel, v HK již neberou žádosti na dotace, počkám na pozdní dobu.

Jenže když koupím kotel, a zapojím si ho sám, nemusím mít spoustu papírování kolem, navíc poplatky za kontrolu energetického štítku na "C" atd..

Je čas...

jenda2*

ceska-peleta.cz/...

Přesné označení zákona, který výslovně ukládá označení emisních tříd kotlů se mi vážně nechce hledat.

Pro třídu 5 po r. 2017 to bude docela problém s palivem. Jsou to buď peletky, nebo konkrétní palivo. Podle kominíků to bude nějak komplikované. Já tak netopím, je mi to fuk ale jiní ano a to je ten záměr.

slzicka*
hodnocení

0x

Já mám také U26 doplnila jsem ho pouze o automat. Kdykoliv nejde proud, což v horách je běžné, tak zatopím dřevem :)

Jednou za 3 dny vysypu popelník a doplním zásobník uhlím, prostě pohoda :)

Na doplnění o automat nelze čerpat dotace, ale zůstane kotel, který funguje i bez el. energie.

hodnocení

0x

Viadrus U26 je koksák = výborný kotel na koks, případně na černé uhlí. Na dřevo není příliš vhodný - je krátký, není to ekonomické (ačkoliv se na dřevo taky používá, mají jej někteří moji známí a běžně v něm dusí dřevo) . Chcete-li topit efektivně dřevem, poohlédl bych se po kotli na dřevo, a myslím, že by mohl mít i nižší výkon než máte nyní u U26 - záleží také na tepelné ztrátě domku. Akumulační nádobu bych dal určitě. Počítejte ale s tím, že se to už zcela učitě neobejde bez nějaké té elektriky (splynovací kotel například - tady možná pozor na vlhkost těch pilin a stěpky). Ostatně když máte podlahovku, jistě máte oběhové čerpadlo již nyní. Máte-li dost místa v kotelně, pak si ten U26 můžete nechat taky, kdybyste do budoucna změnil palivo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]