Nejste přihlášen/a.
Děkuji za radu jaký kotel mám nahradit současný kotel Viadrus Hercules U26/ palivo měkké dřevo, štěpka, piliny/, výkon 22,5 kW za jiný kotel. Vytápím podkrovní nízkoenergetický domek typ. VELOX, 120m2, kdy v přízemí mám podlahové vytápění v kombinaci s radiátory, v podkroví jen radiátory. Současným kotlem natápím rovněž kombinovaný bojler na TUV. Rád bych při výměně nainstaloval i akumulační nádrž.
Máte spolehlivý litinový "všežravec", který je konstruován na černé uhlí a koks. S jinými palivy kotel neumí efektivně pracovat, protože má krátkou spalinovou cestu a zejména dřevo hoří "dlouhým plamenem" (Vyjímkou je hnědý O1 odhoříváním shora-velmi dobrý způsob.). Čím hodláte v novém kotli topit? Já bych si jej ponechal... Kotel, kde všechna paliva hoří efektivně neexistuje. Místo AKU bych zvážil automatický podavač.
Podle nového zákona už v žádném kotli nebude možnost ručního vkládání paliva. Tím chtějí zaručit spalování pouze určitého druhu. Navíc ty emise splní jen elektronicky řízený kotel. Nechal bych ten starý jako záloho a zkusil bych kotlíkovou dotaci.
Ukládání tepla do akumulace je dobrý nápad.
Možná je to nepřesný výklad požadavků na splnění 5. emisní třídy pro kotle na tuhá paliva. To se uvidí. Tak jako tak to budou drahé kotle a to si asi každý rozmyslí.
Jendo, podle kterého zákona "už v žádném kotli nebude možnost ručního vkládání paliva
Jendo, aha, už to tuším, že to v zákoně není, páč já vybírám kotel na dřevo a uhlí, chci 5 třídu, u dříví chci ruční přikládání. Omezení jsem v zákoně nenašel..
Našel jsem ten kotel, v HK již neberou žádosti na dotace, počkám na pozdní dobu.
Jenže když koupím kotel, a zapojím si ho sám, nemusím mít spoustu papírování kolem, navíc poplatky za kontrolu energetického štítku na "C" atd..
Je čas...
Přesné označení zákona, který výslovně ukládá označení emisních tříd kotlů se mi vážně nechce hledat.
Pro třídu 5 po r. 2017 to bude docela problém s palivem. Jsou to buď peletky, nebo konkrétní palivo. Podle kominíků to bude nějak komplikované. Já tak netopím, je mi to fuk ale jiní ano a to je ten záměr.
Viadrus U26 je koksák = výborný kotel na koks, případně na černé uhlí. Na dřevo není příliš vhodný - je krátký, není to ekonomické (ačkoliv se na dřevo taky používá, mají jej někteří moji známí a běžně v něm dusí dřevo) . Chcete-li topit efektivně dřevem, poohlédl bych se po kotli na dřevo, a myslím, že by mohl mít i nižší výkon než máte nyní u U26 - záleží také na tepelné ztrátě domku. Akumulační nádobu bych dal určitě. Počítejte ale s tím, že se to už zcela učitě neobejde bez nějaké té elektriky (splynovací kotel například - tady možná pozor na vlhkost těch pilin a stěpky). Ostatně když máte podlahovku, jistě máte oběhové čerpadlo již nyní. Máte-li dost místa v kotelně, pak si ten U26 můžete nechat taky, kdybyste do budoucna změnil palivo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.