Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, delší dobu jsem nevytahoval filtr čerpadla u pračky Whirlpool AWM 248-800 a nejspíš i proto, že máme hodně tvrdou vodu+nějaký ten nepořádek, se filtr tak zasekl, že s ním nepohnu ani v kleštích. Potřebuji se k němu tedy dostat zespod pračky a vyndat celé těleso i s čerpadlem ven, pak se mi ho snad podaří rozdělat, přinejhorším vyměnit celý kus. Problém je ale v tom, že nevím, jestli můžu pračku položit a na jakou stranu. Může mi někdo prosím poradit, jestli lze vůbec pračku takto pokládat?
To je blbý. Nejspíš to asi sevřenýma kombinačkama držíte za ten výstupek určený pro prsty. To tím páčíte na strašně nalém poloměru a ten plast pruží a vyžvejkává se a neumožní vám zabrat. Zkusil bych to spíš tak, že kombinačky naplno otevřete, aby zabíraly na okraji toho výstupku a vytáčel bych to zaseknuté po obvodu, jak se vytáčí třeba víčko hodinek, dál od středu. Nebo bych před otáčením pračky pohledal třeba širší kleště, dvoje kleště vedle sebe, nebo kus do "U" ohnutého železa nasunutého na tu pacinu, aby šlo zabrat větší silou.
S těmi aretačními šrouby mají pravdu. Pokud je nemáte, nejspíš tam budou nějaké delší M8. Ale stejně se tam pak s nimi strefuje docela blbě, někdo vám asi musí pozvednout buben, aby se to dostalo zpět na úroveň těch otvorů. Na druhou stranu, už jsem si opravoval spoustu praček a nikdy jsem ty šrouby zpět nedával. Vždy jsem pračku opatrně položil na záda, aby to bylo bez prudkého přetížení a někdy pak za přidržování bubnu i vzhůru nohama. To přetažení pružiny se asi zcela vyloučit nedá, ale nestalo se mi to a při pohledu na konstrukcii se nezdá, že by se to při pomalé opatrné manipulaci stát mělo. Navíc nezbytně nepotřebujete pračku položit zcela, stačí tak 60 st. ale je to pak smozřejmě míň komfortní a těžko zajistíte. že vám nepodjede a nežuchne na záda. To je pak z 15 kg zátěžového betonu 150 kg a to už něco téměř jistě urve.
Dobrá otázka, nemělo by se, protože ta část v které je buben a okolo jsou betonový kusy kvuli setrvačnosti je zavěšená na pružinách a dole uchycená tlumiči, při naklonění se může jedna z pružin nadměrně zatížit a natáhnout. Pak to mlátí při ždímání. Při přepravě je ta odpružená část zajištěná šrouby, tyhle šrouby se museji před používánim vyndat a většinou se schovávaji, doporučuju to před položenim zajistit a bude to OK.
Nechci tě zrazovat od tvého plánu, ale pořádně si to rozmysli.
Demontovat celé čerpadlo jenom kvůli tomu, že si myslíš, že je zarostlý filtr kamenem je blbost.
Když vidím to plastové víčko, tak pod každým šroubovacím víčkem je těsnění. To při velkém dotažení brání při následném povolení a musíš použít větší sílu.
Můžeš víčko opatrně poklepat malým kladícvkem přes dřevo.
Pokud je to opravdu zarostlý kamenem, tak můžeš do vyouštěcí hadice nalít ocet a nechat ho rozpustit vodní kámen.
Ta voda z pračky čerpadlem protéká, tak "nemůže" zarůst vodním kamenem. Krom toho tam někdy teče horká voda, jindy studená a spousta chemie v podobě pracích prášků.
Povoluješ víčko proti směru hodinových ručiček?
Možná, že dříve, než podniknete jakýkoliv krok, koukněte do manuálu, jestli v pračceš filtr vůbec máte. Takhle jsem se totiž mordovala s pračkou Bosch a když jsem konečně to kolečko vyndala, nebylo tam vůbec sítko, na jaké jsem byla zvyklá u Philco pračky. Byl tam jen takový jako poloviční šnek nebo jak to říci. A vůbec jsem neměla nic montovat. V manuálu psali, že není třeba filtr rozebírat.
Děkuji všem za rady. Pračka filtr má, viz. foto. Mám i servisní manuál. Víčko filtru jsem lehce vyšrouboval, samozřejmě proti směru hod. ručiček ale uvnitř zůstala zbývající část, která (zatím) nejde vytáhnout ani silou kleštěmi. Ocet jsem už zkoušel. Problém bude najít aretační šrouby, pračku mám přes 15 let... no, budu ještě chvíli hledat..
nedávno sem na svý pračce candy měnil celý čerpadlo,odešlo po 11 letech provozu,pračku sem vyndal,naklonil dozadu tak abych de dostal k čerpadlu a čerpadlo v klidu vyměnil ,nebyl s ničim jedinej problém,taže bych se toho vůbec nebál
Aha, takže jen ten vitřek. Nalil bych do pračky horkou (ne vařící) vodu, kousek upustil vypouštěcí hadicí a nechal ji v čerpadle 5 minut stát. Pak ji vypustil a co nejrychleji, dokud to bude teplé, zkusil zabrat. Taky je to samozžejmě možné vyhřát nějakým vyvařovacím programem.
Líp než ocet fungue kyselina citrónová, tu bych taky klidně přihodil.
Klidně bych ji povalil. Síly při ždímání nevyváženého obsahu jsou nesrovnatelně vyšší.
Neblbněte proboha. Při ždímání nevyváženého obsahu pračka nadskakuje. Síla na buben je tedy větší, než váha celé pračky. Něco sice přenášejí tlumiče (pokud nějaké pračka ještě má), ale zbytek pružiny. A v pohodě.
Tak mám dvě zprávy, první je dobrá - nejsem ještě beznadějný bordelář, protože jsem našel aretační šrouby! Druhá je horší - pračku jsem povalil na bok, demontoval čerpadlo s filtrem a je to celé zralé na výměnu. Filtr jsem dokonce musel vytlouct kladivem, s tím se fakt nedalo nijak pohnout. Bohužel přesně jak jsem předpokládal, všechno bylo zarostlé kamenem a bude lepší to komplet vyměnit, viz. fotky (filtr, "pouzdro" filtru a spojovací hadice mezi bubnem a čerpadlem).
Takže rada na závěr - čistěte pravidelně filtr, vyplatí se to!
Ještě jednou všem děkuju za rady a názory.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.