Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzační kotel

Od: lupkovic odpovědí: 2 změna:

Dobrý den!

Prosím Vás o Váš názor. Mám 2. rok kotel NAOS K4 . Enormně mi naskočila spotřeba el. energie. Hledám příčiny a já si myslím, že z části je to tím kotlem, protože díky ekvitermní regulaci nevypíná, stále hřeje a já jsem tomu rád, protože když jsou pořád teplé radiátory, tak tepelná pohoda je výborná. Kotel jsem ale provozoval na rychlost oběhového čerpadla III, tak jsem ho chtěl snížit na nejnižší rychlost I . Problém je (nedokážu si to vysvětlit), že automatika mi vypočítá teplotu třeba 55°C. Kotel zapne a asi 1 min. jede vklidu na 42°C. Nepřehřívá se, v pohodě to ureguluje na všech rychlostech oběhového čerpadla. Po té minutě začne zvyšovat výkon na oněch 55°C.

Tady je ten můj problém! U rychlosti III a II je to vpohodě, dojede na 55°C a výkon sníží (poznám to podle snížení otáček ventilátoru) a udržuje na těch 55°C. Při té nejmenší rychlosti I se ale stane ta věc, že jak začne zvyšovat výkon a začne se zvyšovat teplota, při dosažení 55°C se nic nestane, ventilátor stále "fičí" na plné obrátky, vůbec nemá snahu ten výkon snížit. Dojde to až tak daleko, že teplota vyletí k 60°C a kotel vypne na přehřátí. Chápal bych to, že mám špatně vyspadované radiátory a při te nejnižší rychlosti není dostatečný odvod tepla, ale proč tam není snaha snížit výkon? Přitom jak jsem psal výše. tu první asi minutu mi po zapálení hořáku najede teplota na nějakých 42°C a krásně ji drží i při té nejnižší rychlosti oběhového čerpadla, otáčky ventilátoru jsou minimálni. kdyby bylo malé proudění vody, kotel by se přehříval už teď. Nemám pravdu?

Teď jsem to tedy snížil na rychlost II, zvýšil K-faktor z 1 na 1,2, protože radiátory nejsou prohřáte celé a jede to vpohodě, ale myslím si, že by mi stačila rychlost I, jen kdyby mi to ten kotel ureguloval. To je 9 kWh za měsíc! Nechci být za Skrblíka, za komfort se platí, ale myslím si, že platím zbytečně.

Budu Vám vděčný za Váš názor děkuji Lupkovič

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

1x

Podle mého názoru jste si systém přílišnými zásahy naprosto rozhodil. Asi bude nejlépe, když si pozvete servisáka pro tento kotel a vše si necháte vysvětlit.

hodnocení

0x
Zkuste pouzit meric spotreby a uvidite. Stoji par korun a doma se neztrati...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]