Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer,
Nebudu se dlouze rozepisovat. Momentálně tvoříme projekt našeho domu a chceme dům pojmenovat. Resp. já, chci dům pojmenovat. Podle čeho by jste vybírali jméno domu, který má zosobňovat vaši osobnost, váš sen o bydlení? Projekt nám vytváří projektant, nicméně je veden našimi tahy! Dům jsme nanečisto nakreslili a projektant dům překreslil na papír...
Kdysi lidé, zejména ti významní a bohatí domy pojmenovávali- po sobě, podle místa atp...
Já sice nejsem ani bohatý, ani významný, nýbrž obyčejný člověk, ale chci mít něco, co má málokdo - Kouzlo svého domu
Za názory děkuji
Já bych skoro řekl, že s domem je to jako s dítětem. Sice si mohu tiše snít o jeho jménu, ale stejně musím počkat, až se narodí, jinak je to rouhání (alespoň podle mě). Jinak sám bych vybíral jméno domu, podle toho, jak vypadá a v jakém místě se nachází. To se musí vidět, a pak Vás obyčejně něco napadne. Lepší je vždy jméno dané intuicí, než zdlouhavě vybírané. A vždy by to mělo něco znamenat. Jako třeba u jmen po otci, či dědečkovi, či jiném příbuzném. Tam to alespoň znamená, že si vážíte své rodiny. Pokud máte nějaké vzory, pak po nich - u mě by třeba vedla česká jména. Ale každý to má jinak. A nejlepší jsou taková ta jména, která vzniknou jakoby samovolně a hlavně podle pravdy (tančící dům, chobotnice, pakul, juldyfuldy, na růžku, pod lipou, pod platany, u mlýna, na hřišti).
Ano dříve některé co jsem viděl "vilky" nesly jména většinou ženská např. BOŽENA, HANKA apod. čili dějiny se stále opakují, můžete dát také ženské jméno nebo třeba své "dům michal" "dům petr" apod. Anebo z poetického soudku jako např. "Chrám přátelství"
Ta jména byla vytvořena vystupující z fasády plasticky většinou do "půlkruhu" "Božena" apod.,
Toto je zajímavá otázka. Kouzlo domu. Pokud v dřívějších dobách někdo vlastnil vesnici, tak holt si ten hrad pojmenoval pak po té dědině, anebo naopak, pokud stál hrad dříve než ta dědina... Pak jsou názvy vil - většinou po prvních majitelích. Ale abych pravdu řekla, tak jsem se jaksi ještě nesetkala s tím, že by někdo měl svůj dům nějak pojmenovaný. Autům to jo, to se dávají možná přezdívky, ale domům? Vy k tomu domu budete mít nějaký vztah, takže jak mu budete říkat, bude záležet jen na vás. Anebo časem váš dům sám dostane nějakou přezdívku od sousedů... Já tedy mám takto pojmenované některé sousedy přezdívkami, které jsou pro ně typické.
Já bych si dům pojmenovala podle místa kde bude.Měli jsme chalupu na valašsku,takže bych jí pojmenovala-valaška,děvucha,děvčica.Kdyby jsme místo ní postavili dům se stodolou(dílnou,garáží) byl by to Ondráš a Juráš.
Nebo podle místa,krajiny v okolí by šlo třeba Borovec,Květoslav...
...no a chata by se jmenovala Kačaba nebo southswork(z Dallasu)
Může to být jméno Vaší ženy, nebo název, který charakterizuje místo (U lesa, U smrku, Hůrka, Zátiší, Na louce - palouku - vršku, hájíčku,( Dolinka), U lávky, nebo pocitově Pohoda, Siesta, Idyla, (pokud jste se nadřel, tak třeba Permoník), nebo název barvy domu Malinová, nebo Vašen příjmení U Nováků, jestli máte rádi rum, tak třeba Pralinka, nebo U tří růží apod. To musíte vymyslet sám, nikdo Vám do hlavy, ani kolem domu, nevidí.Taky třeba název kytky Konvalinka, Růžička, Fialka.
Na možná víc než sto let staré stodole byl už před šedesáti léty nad vraty bílou barvou napsaný a nápis DŮM MÓDY a při výletech na Smědavu nebo po Jizerských horách je to vždy stejný orientační bod - u domu módy.
Viz google.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.