Nejste přihlášen/a.
Zatím topím dřevem a uhlím, ale během 14 dní dřevo i uhlí spotřebuju, takže zbytek sezony budu topit plynem. Napadli mě tři možnosti, jaký zvolit režim vytápění. 1) Nastavím kotel příkladně na 60 stupnu, na termostatu nastavím 20 stupnu a az té teploty dosáhne, tak kotel vypne a zase při 19 stupních sepne s tím, že už v té době bude voda studená, takže bude nějakou dobu trvat, než ji znovu kotel ohřeje 2) nastavím na kotli 60 stupnu a az dosahne teplota 20 stupnu, tak stahnu teplotu na kotli na 40 a bude mně kotel udržovat teplotu stále na těch 20 stupních 3)od začátku nastavím na kotli 45 stupnů a pojede kotel od rána do večera -- jsem celý den doma. Ty teploty na kotli berte jen jako přibližné, podle potřeby bych je o něco málo upravoval, jiná situace je, když ted mrzne a jiná, když bude nad nulou. Jinak je to barák z roku 1945, nezateplený, okna plastová.
5) vyhrát ve sportce 10 milionů a nemusíte řešit jak a čím vytápět
A tak by se dalo pokračovat, ale na to já se neptal. Mimochodem, to se dá někde ted sehnat vychlé dřevo?
proč by se nedalo koupit vyschlé dřevo? nabízí to každý druhý solidní prodejce.
Jinak pořídit novou zásobu dřeva nebo uhlí bude vždy levnější než topit plynem...
reguied - pleteš si to s krbovým dřevem. To bys v kotli protopil majlant. A v tomto období je suchého dřeva už velice málo. Suché znamená min. 2 leta. Která firma by zaskladňovala 2 leta? U nás je to tak , že si to můžeš koupit - zaplatit a pokud to nemáš kde uskladnit tak ti to dovezou až za rok - pokud nezkrachují. Praxe je taková , že když to to dovezou , tak se na tom ještě prohánějí veverky.
Nastavil bych si hysterezi na 0,5 st , držel vyrovnanou topnou křivku a správně větral. Tady nic moc nevymyslíš .
Možná to ještě nakombinovat . Natemperovat místnosti kotlem na tuhá paliva a pak druhý den topit plynem.
Největší úniky tepla jsou stropem , tak raději přemýšlej o tom , jak zateplíš půdu.
Nejlevnější je topit dřevem, pak hnědým uhlím, pak černým nebo koksem. Plyn je podstatně dražší, cca 2x jak dřevem. Nejhorší je elektřina.
Jestli máš starý kotel zvážila bych na TP automat, můžeš ho dostat na dotaci, celkem levně, doporučuji ale obejít více firem, ať ceny a služby porovnáš.
Teplotu určitě nesnižovat a nezvašovat, to zvýšení šíleně žere, takže je lepší ji udržovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.