Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl jsem po jednom roce opět na chatě zatopit v kamnech ( malé kaborky ) a kamna nechtěli hořet, kouř nevzal tah do komína.
Oddělal jsem tedy litinovou plotnu ( 1/2 ) a snažil se dávat zapálený papír přímo do ústí truby - komína, ale plamen nevzal opět tah do komína.
Každý rok vždy kamna po roce dobře hořela. Mnoho let.
V kamnech zatápím jen příležitostně na zahradě v zimě, tak asi 5x za rok v zimě.
Komín je nový asi 10 let.
Prohlédnul jsem i bránku, zda není plná sazí, ale bránka u komína byla prázdná, jen asi hrst sazí na dně.
Tak nevím čím to je, že kamna nechtějí hořet - že prostě netáhnou?
V místnosti bylo + 7st a venku - 8 st.
Děkuji za případné rady.
Prohlédnul jsem i bránku, zda není plná sazí, ale bránka u komína byla prázdná, jen asi hrst sazí na dn
zde použijete zrcátko a zkontrolujete průduch nahoru. Klidně tam můžete zapálit i noviny. Kouř musí jít nahoru, pokud je díra volná.
Protáhněte sopouch komínu štětkou, může tam být pavučina nebo vám mohl nějaký šprýmař dát na komín skleněnou tabulku.
Topí se občas čili, komín bude z největší pravděpodobností "studený" studený vzduch v komínu je těžký čili je nutné jak bylo řečeno výše nejprve "nahřát" komín buďto těmi novinami strčenými do komínových dvířek, anebo já bych to zkusil roztáhnout přímo z kamen nachystat si hromádku drobounkých smrkových třísek a kousek papíru nebo podpalovač, v kamnech zapálit nechat chvíli dvířka otevřená dokud se třísky nerozhoří pak zavřít chvíli nechat a zas otevřít pro lepší tah
Dobrý den, v minulých dnech jsem zaznamenal varování plynařů, že je venku nízký tlak a komíny špatně táhnou. Tam šlo o plyn, ale možná to je stejný problém. Jinak snad zkusit malé zrcátko a podívat se, zda je vidět světlo na konci komína a není tam nějaká překážka. No, třeba to zase příště bude už normální tah. Zdravím!
doplněno 21.01.16 18:41:ra252 - myslím, že to nebylo ani nutné. Byla to krátká zprávička a legrace to asi nebyla, když to bylo varování před zpětným vniknutím zplodin do bytu z plynových spotřebičů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.