Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak je to prosím s placením u družstevníků, kteří žijí v družstevním bytě? Kromě služeb platí ještě nějaké nájemné, respektive poplatek za to, že je jim umožněno v družstevním bytě bydlet nebo je to hloupost?
Díky
Napíšu vám, co platíme v našem družstevním domě. Nejprve tedy pevné částky: fond oprav (nepřesný, leč používaný výraz), splátka půjčky, správa nemovitostí; dále platby, které se zúčtovávají: elektřina ve společných prostorách, vodné a stočné, úklid společných prostor, revize komínů, údržba STA.
Bezva díky. Dnes jsem dostal nájemní smlouvu a koukám tam a je tam uvedena nějaká částka za služby (voda, teplo, odpady,...) a pak úplně ta samá částka za nájemné. Tak mi to nejde do hlavy. Jestli to náhodou není chyba. Vím že se musím zeptat na družstvě, ale teď večer jsem to dočetl a jsem z toho teda dost vedle.
platí se anuita(nájem).To jsou peníze za které se ten byt-dům postavil a splácí se to spoutu let.Když se prodává byt do osobního vlastnictví musí se anuita družstvu doplatit.Jelikož jsou paneláky už staré hodně bytů už má splaceno,záleží na věku domu...ale zase čím starší dům,tak se sice už potom neplatí anuita,ale přibývají opravy na které se berou hypotéky(půjčky)třeba na opravu střechy,stupaček,zateplení,podlahy...takže výše měsíčních poplatků je skoro pořád stejná.Potom se samozřejmě platí správní poplatek družstvu,za vedení a správu,ale to se může lišit.Třeba naše družstvo je to klasické okresní.
přesně tak jak píše tigra.Anuita sice splacená je,ale jsou větší náklady na opravy a některé domy dávají část fond oprav na spoření,aby měli na další půjčku(na další opravy)až splatí tu stávající.My třeba teď platíme zateplení+fond oprav.Zateplení splatíme za pět let a za tu dobu bude něco naspořeno a použije se to na další opravu střechy.Proto jsou někdy ty fondy oprav větší částky peněz,aby se nemusela v budoucnu brát velká půjčka.
Pokud převádíte do osobního vlastnictví a dům splácí třeba zateplení,tak si musíte vyřídit v bance vyjmutí svého podílu a tak jako anuitu,doplatit i to zateplení...ale to asi vše víte.
Yes. Výdaje související se správou byly v minulosti cca. 170 Kč měsíčně. Anuita se mě již netýká, tu jsem před pár dny splatil (budu převádět byt do osobního vlastnictví, byla to pěkná pálka). Tak to jsem si oddechl. Podle mě je ve smlouvě chyba. Platit teda ještě nájem další 3.000 by mě dostalo.
I po splacení anuity se platí takzvaný fond oprav (na fasádu, opravy výtahu, střechy,..atd.). Každé družstvo to má jinak, tchyně v bytě 2+kk platí do fondu 3200,- měsíčně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.