Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej - s realitkou nebo bez?

Od: jahoda315* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jaké kdo máte zkušenosti s konkrétními realitními kancelářemi.

Zřejmě je lepší prodat nemovitost bez realitky, ovšem těch možností jak to případnému kupci nabídnout zas tak moc není. Zkoušeli jsme pouze inzerci na internetu a odpovědí přišla spousta - bohužel všichni až do jednoho byli z realitky. Copak to nikdo normální nečte? :)

Pár známých mi říkalo, že právě realitky jsou většinou dost nesolidní a ne v málo případech klienti přišli jak o nemovitost, tak o peníze. Poraďte, jak prodat nemovitost sami a když už přes realitku, tak která je nejlepší? Jedná se o lokalitu Brno - venkov, nemovitost se totiž nachází nedaleko brněnské přehrady a hradu Veveří.

Díky za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x

DObrý den. Asi řeknu něco, co se vám moc nebude líbit, ale je to můj názor. Myslím si, že problém neúspěchu prodeje není v tom, že jste to nenabízeli přes realitku, ale v tom, že není poptávka.

Samozřejmě záleží na tom, kde jste to zkoušeli nabídnout, nejznámější je asi bezrealitky.cz, ale v současné době podle mě obchod s rodinnými domy stojí, protože za tyto ceny není nikdo ochoten kupovat a prodejci nechtějí slevit.

Když od výše uvedeného odhlédnu a mám říct osobní zkušenost - pak jedině bez realitky. Zkoušeli na nás dost podrazové techniky.

martina30*
hodnocení

1x

Prodávala bych sama a já třeba nemovitost prodávala přes právníka,ale samozřejmě to byl známí.Realitkám v dnešní době nevěřim a hlavně nikdy nic nepodepisovat předem.Dobrá finta je i sprostředkovat přes realitku a nemít s ní nic podepsaného a pak normálně sprostředkovat prodej bez realitky a to zajít si rovnou za kupcem a domluvit se.V dnešní době je boj špatně se prodává a realitky jsou zadlužené(pozor i na dávání záloh předem realitkám)

lidka*
hodnocení

1x

Jestli máte na prodej dostatek volného času se věnovat inzerci, odpovědím, prohlídkám, máte trochu odchodního ducha i znáte trochu práva a stavařinu, tak si to bez problému prodejte sami. S některými realitkami je skutečně problém a navíc mnohdy zaměstnávají lidi, kteří vlastnosti výše uvedené postrádají. Jestli je ovšem Váš čas hodně drahý, tak ho raději věnujte své práci a zaplaťte skutečně renomovanou RK, kde bude záruka, že Vás nepodvedou. I když na 100% to nemůžete nikdy odhadnout. Krachují i společnosti, kterým by člověk věřil do poslední chvíle. Dneska je skutečně v nabídce převaha, jednak z důvodu probíhajících dražeb nemovitostí, omezením hypoték a konečně i ze strachu se nepřiměřeně zadlužit - alespoň u lidí, kteří si dovedou spočítat rizika při splácení poměrně vysokých splátek. Není to dlouho, co zde jeden účastník sháněl domek na jihu Moravy. Lokalita je to skutečně atraktivní, myslím si, že by nebyl problém nemovitost prodat, pokud bude bude solidní cena a samozřejmě i stav nemovitosti. Jinak přidávám článek o realitkách - jsou i dole pod článkem odkazy na související články. Možná, že tam najdete pár tipů, čeho se vyvarovat. Hodně štěstí při prodeji! *placni*

penize.cz/...

jarmik*
hodnocení

1x

Záleží, co přesně hledáte. Pokud si myslíte, že realitka Vám přivede více zájemců, tak si myslím, že ne. Realitka to dá taky jen na web, některé větší realitky mají i letáky, ale pochybuju, že zájemci budou přicházet masově na základě letáku.

Pokud teda Vám přišlo málo zájemců, udržujte inzerát na sreality.cz. Případně si udělejte sama leták a dejte ho v místě na zastávku MHD nebo do obchodu. Podle mého toto je v zásadě rozumný rozsah inzerce.

My jsme prodali před dvěma lety dům a teď prodáváme byt, oboje bez realitky. První dva dny volá běžně takových 20 realitek, protože oni si sledují nové inzeráty na sreality.

Podle našich zkušeností je třeba mít pár týdnů trpělivost. A ani pak Vám nevolá deset zájemců. Na dům u nás byli myslím celkem čtyři nebo pět, z toho byli dva vážní, jedni cukli a ti poslední koupili. Teď s bytem je to překvapivě stejné: dva zájemci nechtěli. Dva zůstávají vážní, s jedněmi dojednáváme už smlouvu.

Nepotřebujete dvacet zájemců, stačí jeden, kterej to koupí.

doplněno 30.07.09 10:55:

Jenom bych ještě dodal, že byť realitky rád nemám, tak si myslím, že - pokud sama se nevyznáte v právu a nemáte známého právníka - ty služby mají na slušné úrovni. Byť své věci prodáváme bez realitek, tak současně jsme kupovali již 3x přes realitku a bylo to nakonec docela solidní. A to se mi neříká lehko, neb sám jsem právní, a tedy samozřejmě vím sám vše nejlépe, jako každej právník.

Už jsem se v posledních letech nesetkal s tím, že by realitka například úschovu dělala sama, ale vždy je úschova u advokáta, kde je jistota už docela slušná, protože je jednak povinně pojišťěn na odpovědnost za škodu a jednak může přijít o licenci, kdyby zpronevěřil úschovu, což se mu fakt nevyplatí.

trek

Akorat, ze kdyz budes resit prodej/koupi jen s advokatem zaplatis desetinu z toho co realitce.
Stejne v ty realitce vyplnej (a to jeste co jsem slysel vetsinou blbe) na PC uz hotovou stokrat recyklovanou smlouvu.

Klonim se k realitce v pripade koupe, protoze pomuzou vyridit uver, nebot se dnes muze snadno stat , ze banka uver zamitne, kdyz tam pujdes primo.

jarmik*

Tak jistě to jsou nějaké náklady navíc. Nicméně u těch advokátů je problém - byť to žádný z nich nepřizná - že ne každej umí dobře všechno. A ty realitky a jejich spřízněný advokáti mají samozřejmě formulářové smlouvy, to jinak nejde, ale jsou už docela slušné, myslím si, že pro laika to určitá služba je. O výši provize může zkusit smlouvat a dlouho vybírat.

technikjirik*
hodnocení

0x

Raději než realitku, bych oslovil dobrého právníka a pak jen hledat srvery s inzercí a vkládat a hledat. Škoda že nejste ze severních čech...byl bych zájemce o koupi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]