Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak se můžeme bránit. S manželem jsme se rozhodli stavět, soused však odmítnul podepsat dokumenty ke stavebnímu ohlášení, a tak jsme byli donuceni jít na stavební povolení. V 11/2015 bylo zahájeno územní řízení, 12/2015 byly sousedem podány námitky. Rozhodnutí o územním řízení bude vydáno pravděpodobně v 2/2016, proti kterému se soused odvolá. Odmítá, abychom měli tepelné čerpadlo na straně našeho domu přímo sousedící s jeho domem. Vzdálenosti od jeho domu a míra hlučnosti jsou dodrženy dle norem a zákonů. Pan projektant nás ujistil, že vše splňujeme a námitky souseda jsou tedy zavádějící. Po sousedově odvolání půjde vše na Krajský úřad, který (dle sdělení stavebního úřadu) vše zamítne a pošle zpět na stavební úřad, kde začne nové kolečko o územním rozhodování a nové námitky a odvolání a souseda, čímž se toto rozhodování stane nekonečným. Tato informace nám připadá zcela absurdní. Co můžeme udělat a jak se bránit těmto sousedovým obstrukcím? Pokud Krajský úřad skutečně zamítne rozhodnutí stabeního úřadu, můžeme se odvolat? Je vůbec možné, aby Krajský úřad vše vrátil, pokud jsou splněny všechny zákonné podmínky? Můžeme případně souseda zažalovat za protahování celého řízení? Předem moc a moc děkuji za odpovědi
Ještě doplním, že průměrná lednice vydává hluk 40db, stejně jako námi vybrané čerpadlo. Nedomnívám se, že hluk čerpadla je tedy tak velký, aby obtěžoval souseda natolik, aby to nemohl zkousnout. Lednici má dnes doma každý a žije. Čerpadlo bude kryto plotem a tůjemi ve vzdálenosti 12m od nejbližších sousedovic "neložnicových" oken. Proto jsem přesvědčená, že rušen nebude.
Prosím, nezlobte se, ale sousedovi se nedivím, tento typ tepelných čerpadel opravdu produkuje hluk /i když v normě/, je dost nepříjemný, obvzlášť mezi zdmi domů. Snad najdete jinou možnost realizace.
Jen obrazně, máte zapnutý větrák na pracovním stole a pak jej vypnete - to ticho...
Žalovat souseda, za to, že se brání zákonným prostředkem? Za co ho chcete žalovat.
Buď musíte souseda ukecat, nebo někdo jiný, nebo kolečko, jak jste popsala. Přejímat rozhodnutí nadřízeného je předčasné.
Obstrukce souseda? On se brání, páč nechce to co chcete vy. Vám se zdají informace absurdní, sousedovi (třeba) se zdá Vaše chování absurní. Nebo proč to nechce? Víte to?
Barboro, že t obude nekonečné, tvrdíte jen Vy. Úřad to jednou ukončí.
Že se mu nelíbí hluk...
to mne taky ne..
Nechce čerpadlo kvůli hluku. Naše domy mají ve stejné úrovni pouze roh, jinak nebude "stěna na stěnu" (omlouvám se, ale nevím, jak toto jinak popsat). Vzdálenost od čerpadla k jeho oknům (kuchyně a tuším obývacího pokoje) bude 12m a mezitím bude plot a tůje, čímž hluk bude minimální. Ano bránit se může, to mu neberu. Jde mi jen o informaci, že vše může být nekonečné. Přece to musí někdy skončit. Buď musí stavební úřad říci nám, že si máme čerpadlo přemístit a mi to musíme respektovat a nebo musí říct sousedovi, že jeho námitky jsou zavádějící a čerpadlo tam bude, tak jak chceme my. Jde mi o to, že nechápu, jak je možné, aby řízení bylo nekonečné. To by si pak soused mohl pokaždé vymyslet jinou námitku.
Nepřipadá mi absurdní chování souseda, ale informace (ze stavebního úřadu, kterou jsem obdržela v pondělí), že může být celé řízení nekonečné. Zajímá mne, kdy bude konec. Tak jako v prohraji spor u okresního soudu, jdu ke krajskému, pak vrchnímu, až se nakonec odvolat nemohu, tak mne zajímá, jak to funguje u stavebního povolení. Zajímá mne posloupnost toho na co všechno má soused právo.
Opravdu chcete mít za souseda někoho, koho hodláte případně žalovat za protahování celého stavebního řízení? Budete s ním muset žít už napořád a s takovým začátkem - no nevím, nevím. Vy nechcete ustoupit s čerpadlem, váš soused taky nechce ustoupit. On tam byl dříve, vy se tam chcete vecpat... Jak z toho ven? No někdo ustoupit bude muset. Já bych taky nechtěla mít blízko baráku cizí tepelné čerpadlo a bránila bych se tomu zuby nehty. V čem je problém, abyste to čerpadlo posunuli někam jinam. Panu projektantovi se to nechce předělat? Pokud byste případně souseda zažalovali, tak nečekejte, že s takovým sousedem budete mít v budoucnosti dobré vztahy.
Dobrý podvečer Eulálie, tazatelka třeba netuší do čeho se pouští, proto se ptá a rozumě. Já osobně bych panu projektantovi nakopal do rozkroku za takovou nabídku, ale on by netušil, že o těhle zařízeních něco vím. Chudák holka dostala čočku za dotaz, aniž by tušila co se na ni sesype.
Dobrý večer, Dam. Lepší, když tazatelka dostane "čočku" zde na poradně, než potom v životě se sousedem, který ji bude nenávidět.
Milane zdravím v Novém roce, tu bolest si pamatuju ještě z trubky kola, mě jen štve, že projektant nezohledňujhe okolí a vlivy zařízení na toto okolí, kdyby ano, tak ta otázka nevznikne a p.Barbora nebude vymýšlet kraviny co s jakou silou přemoci. Frajer si zazobe na projektu který je normálně neschůdný a ty, zadavateli se starej. Proto ten rozkrok...
Dame, věřím, že pan projektant toto všechno zohlednil a vybral pro tepelné čerpadlo nejméně nešťastné místo.
Dame, děkuji Nicméně je to má chyba, že jsem do příspěvku rovnou nenapsala vzdálenost. Já se sousedem "bojuji" právě proto, že sama nechci čerpadlo na stěně ložnice. Ale jsem přesvědčena, že pokud bude čerpadlo od domu souseda vzdáleno 12 m (a mezi čerpadlem a jeho domem bude plot a tůje), že hlukem obtěžovaný nebude (nebo alespoň né tak, jako bychom byli my, kdybychom jej měli na stěně ložnice).
Na jedné straně domu budeme mít ložnici, na druhé straně obývák s francouzkými okny a terasou (na této straně ani není možné jej někam umístit), na třetí straně bude kuchyň (tam chceme to čerpadlo) a na poslední straně bude dětský pokoj a vchod do domu. Čerpadlo bude vzdálené od oken sousedova domu 12m, mezitím bude plot a tůje, což hluk eliminuje na minimum. Navíc domy nebudou přímo naproti sobě, ale šikmo tak, že ve stejné úrovni budou mít pouze rohy.
Zásadní průšvih je monotónní zvuk z ventilátorů běžících v jakoukoli hodinu, ten zvuk nevypnete ani po 12ti metrech, natož v noci.
Ještě mě napadlo, nedošáhnete na kotlíkovou dotaci a jít do zemního vrtu? A pak, spočítali jste si nákladnost projektu s realizací a jeho návratnost? Není náhodou návratnost větší než deset let?
Sousedovi se nedivím a jestli vyhrajete, tak mu nebude co závidět. Je moc hezké tady uvádět nějaká čísla z prospektu, realita je vždy tvrdší. Pořád to porovnáváte s ledničkou, ta je sice v kuchyni, ale pracuje jen pár minut a je většinou utlumena obestavěným nábytkem. Zkuste se vedle ní vyspat. Čísla u hluku jsou vždy zavádějící, změna o 3 dB už znamená dvojnásobný hluk. Výrobce určitě měřil hlučnost v laboratorních podmínkách, s volným prostorem ve všech směrech, v reálu ale bude za čerpadlem stěna působit jako reflektor a hluk v tom směru zesilovat. S přibývajícím stářím čerpadla taky bude hlučnost přibývat. Z toho důvodu jsem čerpadlo zatím nerealizoval, nedaleko je několik nových RD a při procházce okolo jsou fakt dost slyšet. To já svým sousedům nemůžu udělat
A ještě se na to podívejte z druhé strany. Vy si třeba protlačíte své řešení, vše zrealizujete a docela dobře se může stát, že soused si zavolá hygienu, ta změří hluk a u jeho okna by večer neměl přesáhnout 40 dB. A teď zapomeňte na čísla z katalogu, garantuju vám, že hluk bude vyšší. Co budete dělat potom? Nebylo by lepší už teď najít technické řešení, které by vám zachovalo dobrého souseda?
Ještě na závěr, podobný problém jsem řešil už za totáče, na fabrice byly otvory klimatizace a z nich šel slabý monotóní hluk směrem k obytným domům. Nepomohla žádná doporučená výsadba keřů a stromů, museli jsme ty výdechy zaclonit stěnou z měkkého materiálu.
Já bych tedy sousedovo TČ proti svému oknu také nechtěl... počítám že by bylo těsně u hranice pozemku a tak 3-4m od okna...
Přetáhněte TČ o kus vedle a bude klid.
Odpovím Vám otázkou. Vy byste sousedovi takovou žádost podepsali? Tepelné čerpadlo ač s hlukem v normě vydává monotoni zvuk který počase jde na nervy.Určitě ho nemáte vyprojektované pod vaším ložnicovým oknem.
Soused právě chce, abychom si čerpadlo dali na opačnou stranu, kde máme ložnici (s čímž zase nesouhlasíme my). Ale čerpadlo by mělo být umístěné na stěně vzdálené od oken jeho domu 12m (kde zhruba v půli této vzdálenosti bude plot a tůje). Což náš návrh je jakýmsi kompromisem, který samozřejmě posoudí stavební úřad. Mi jde hlavně o to, proč by celé řízení mělo být nekonečné? To by pak soused mohl napadnout to, že mám okno v kuchyni, ze kterého se budu koukat na jeho zahradu nebo proč chci mít krb, díky kterému bude kouř...
Kdyby si soused chtěl toto pořídit na stranu ke mně, asi bych z toho také nebyl nadšený, taky bych nesouhlasil. Ono podepsat sám sobě dobrovolně rozsudek, že budu desítky let (možná až do smrti) poslouchat, tedy spíš slyšet (ono na tom nic pěkného k poslouchání není, spíš to jsou zvuky k zblbnutí) od podzimu do jara, i chvílemi v létě, vrnění něčeho, co není moje, tak bych se snažil taky něco zavčasu udělat proti tomu. Ono na těch 12m není zas takový útlum, aby to nebylo slyšet. Sice to asi vyhoví hlukovým limitům, ale slyšet to jistě bude. I kdyby to podepsal a zrealizovalo se to, jak byste spolu potom vycházeli? Sice ono to nejvíce jede, když je chladno, tedy okna by byla zavřená, ale přece. Kdybyste to uhráli i přes jeho nesouhlas, už začít stavbu a žít tam potom s tímto, to bych jako nechtěl. Snažil bych se hledat jiné umístění, případně jiný druh TČ, zajděte za projektantem. V podstatě vše se dá řešit smírnou cestou, pokud se chce.
Toho Vašeho souseda neznám, ale pokud je to průměrně rozumný člověk, tak spíš asi nechce dělat problémy Vám, nýbrž hlavně je nechce dělat sám sobě.
Nicméně... nechtěla jsem názory na hluk nebo nehluk. Prosila jsem o názory, jak je možné, aby Krajský úřad zamítnul rozhodnutí o územním řízení a vše vrátil na staverbní úřad, pokud jsou splněny všechny zákonné podmínky.
Dejme tomu, že by se nejednalo o čerpadlo, ale například o to, že soused nechce, abychom měli plynový kotel. Podá námitku, s odůvodněním, že chce, abychom měli elektrický bojler. Stavební úřad to vyhodnotí a rozhodne. Soused se odvolá. Krajský úřad to vrátí. A pak pořád dokola... To je přece blbost, ne?
V rámci územního řízení má soused právo na své námitky, s nimiž se stavební úřad vypořádá postupem dle § 89 odst 6 stavebního zákona. Tedy pokud nedošlo k dohodě (což evidentně nedošlo), tak stavební úřad věc posoudí na základě obecných požadavků na výstavbu, apod.
Pokud stavební úřad nepochybí, tak celá věc skončí a TČ (vzduch-vzduch, čili "klimatizace"?) umístíte dle projektu, protože TČ zjevně splňuje obecné požadavky na hluk (jaká je vlastně hlučnost?). Pokud SÚ pochybí (stává se to, protože "já jsem mocný úředník a můžu si dělat co chci" a bohužel to úřadům prochází), tak můžete začnout stížností na SÚ u ombdsmana.
Souseda IMHO nemá smysl žalovat, protože on je jen vysírač, který neudělal nic špatně na rozdíl od SÚ.
Že si soused na něco stěžuje ještě neznamená, že mu to musí projít. Jeho stížnost musí být opravněná - přeci si nemůže stěžovat třeba na to, že přes Váš nový dům neuvidí na dalšího souseda.
Mohl bych vědět, co je to konkrétně za výrobce a typ oněho tepelného čerpadla, že má jen 40 dB?
Carrier 38aw115h7 Výrobcem je garantován hluk 43db ve vzdálenosti 10m od venkovní jednotky čerpadla, 40db pak ve vzdálenosti 12m
Aha, já už málem myslel, že je to v 1 meru. Každopádně ve vzdálenosti 1 m je to cca 50 dB, tudíž "klasika".
A co umístění celého TČ uvnitř? To jste nezvažovali? (nebylo by to ani o moc nákladnější) Takhle je vytápěná škola v sousední obci a je to velmi elegantní řešení - vypadá to "jakoby nic" a nedělá to venku ani uvnitř prakticky žádný hluk (ve strojovně hluk samozřejmě nějaký je, ale hned za dveřmi je klid). Já kdybych měl dělat novostavbu, tak bych venkovní jednotku před barákem asi nechtěl.
Zrovna dnes jsem v takové místnosti byl. Je to pro potřeby podzemního bowling klubu.
Na zemi(cca 6metrů pod zemí) bylo přiděláno několik "venkovních" jednotek TČ. Byl tam obrovský hluk, zima a vlhko. Na zdech a zemi byla námraza. Nad tím byla výkonná vzduchotechnika, která odváděla studený vzduch na povrch a zároveň "teplý" dovnitř.
Na zemi se tvořila námraza, která byla odporovýma roštama rozmrazována, aby mohla odtéci do kanalizace.
Docela masakr. Tohle bych doma určitě nechtěl i když by to bylo v daleko menším provedení. (Tohle mohlo mít výkon přes 100kw)
Lze to, proč ne, a dělá se to někdy tak, a právě z důvodů omezení hlučnosti venku, a také z důvodů estetických, a také se to zařízení hůř krade. Je to místnost, která musí mít přívod vzduchu zvenku dovnitř a taky zevnitř ven (samostatně, aby se vzduch dovnitř a ven nemíchal). Má být umístěna hlavně co nejblíže vnitřní jednotce. Nebo, právě jako tu už je uvedeno, dát to do místnosti celé i s komresorem. Tím se hlučnost výrazně sníží, a líbilo by se to asi více možná i Vám, nejen sousedovi. Ono mít hned u domu (u místa, kde by to bylo umístěno) hluk o hladině zhruba 50dB, to bych zrovna doma asi nechtěl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.