Přepouštění CO2 z lahve do lahve

Od: Datum: 19.01.16 15:44 odpovědí: 22 změna: 02.12.16 01:07
Dobry den, tak se mi podarilo k bombicce od vyrobniku sody koupit redukci neboli prechodku na klasicke velke CO2 lahve. Tudiz po vyprazdneni lze doplnovat bud z hasiciho pristroje nebo ze svarecske lahve. Tak me zajima zda je to bezpecne a pouzitelne. Na bombicce je vyrazen udaj 260bar tusim. A je CO2 porad stejne nebo to musi byt nejake potravinarske? Dekuji
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.01.16 15:58

Ty blázne, takto chceš ušetřit nebo o co ti jde? Tento dotaz vypadá jako kandidatura na Darwinovu cenu.

Představ si, co se děje při dotažení bombičky do výrobníku. Dojde k vyrovnání tlaku mezi bombičkou a zásobníkem výrobníku sody. A protože bombička má proti zásobníku mnohem menší tlak, tak se tlak v zásobníku zvedne po vpuštění bombičky velmi málo.

Když tam ale připojíš tlakovou lahev s CO2, ktzerá je naplněná třeba na 200barů, a nepoužiješ redukční ventil, tak dojde taky k vyrovnání tlaků, ale tlak v zásobníku se zvedne na takovou úroveň, že ti výrobník sody popraská.

Pokud tu sodu chceš pít, tak bys měl použít potravinářský plyn.

A zmínku o hasícím přístroji beru jako vtip, protože tohle nemůže nikdo myslet vážně.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ju®
Datum: 19.01.16 16:06

colombo - on chce jen přepouštět z velké bomby do menší...je to otázka zda je ta menší určena pro takový tlak, čistotu také nevím, ale z hasičáku to se mi jeví jako hazard - neb jsou v něm sračky pro hašení, zda se smísí s CO2 nebo ne - nevím, ale nedělal bych to.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vanad1
Datum: 27.11.16 13:45

Kde by se ve flašce vzaly sračky po hašení?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ivvs
Datum: 19.01.16 16:08
Tak nevim, lidi to tak pouzivaji a nic se nedeje, me jen napadlo se tady zeptat. Samozdrejme jsem to nikdy nepouzil!
doplněno 19.01.16 16:12: Kazdopadne vim, ze u klasicke velke lahvi je u ventilu nasroubovana takova mala zluta maticka na ktere je vyrazeno 190bar, tak si myslim ze je to pojistka, tak by se stat nic nemelo. Pak uz jde jen o tu cistotu plynu.
Datum: 19.01.16 16:14

Jenže CO2 při stlačení kapalní a nelze tedy lahev naplnit na 200bar...

Odpařovací teplota a tlak CO2 je při 20° 56bar. Takže žádná exploze nikde nehrozí.

Naplněná lahev se nepozná podle tlaku na tlakoměru ale podle hmotnosti.

.

Technické CO2 nikdo neplní a všichni používají potravinářskou kvalitu. Cena je stejná, tak proč by to někdo dělal. Jediný rozdíl je v kvalitě použité lahve, jesti není uvnitř rezavá nebo jinak zanešená.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ivvs
Datum: 19.01.16 16:35
Znamena to, ze lahev nenaplnim celou? Pry pomuze kdyz se podchladi. Jedinny co me zajimalo aby slo prepustit z velke lahve do male a nedoslo treba k explozi nebo necemu jinemu. Jaky muze byt tlak v te velke? Dekuji
Datum: 19.01.16 16:48

Tlak v lahvi nezáleží na tom kolik tam je plynu, ale na okolní teplotě.

Takže když prázdnou lahev zvážíte, tak prázdná bude mít třeba 500g a po naplnění by měla vážit třeba 750g.

S podchlazováním lahví nemá cenu experimentovat, tam už pak hrozí že do lahve nacpete víc CO2 než výrobce zamýšlel. Prostě si láhev naplníte znova.

.

Dobrý způsob plnění je postavit malou lahev na váhu a měřit kolik plynu se napustilo a nepřekračovat kapacitu.

Hezky je to vidět tady na tom videu.


Ohodnoceno: 2x
 
Od: ar
Datum: 19.01.16 16:44

Spoustu let takhle přepouším z velké lahve do starého upraveného hasičáku. Jde to v pohodě.

To že k sodobaru potřebuješ potravinářské CO2 je hovadina, naopak technický k sodobaru použít můžeš, ale potravinářský na sváření ne. Rozdíl mezi technickým a potravinářským je v tom, že technický je čistý a potravinářský "obsahuje vlhkost", takže při sváření potravinářským CO2 je svár pórovitý.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: ivvs
Datum: 19.01.16 16:48

Dekuji, pomohli jste mi...

Datum: 19.01.16 16:55
avatar

Předpokládám, že jste to s tím hasícím přístrojem myslel tak, že vyprázdníte původní náplň a naplníte ho technickým oxidem uhličitým. To nelze, protože Vám to nikdo nenaplní, protože tlaková nádoba musí mít atest. Ohledně technického CO2 je to na debatu u piva se škodlivostí, ale určitě pro technický nebudou taková kritéria na čistotu jako u potravinářského a taky nikdo nebude tu kvalitu nijak echt kontrolovat. Ve skutečnosti tedy ani nikdo neví co vše a kolik tam toho je. Mám zkušenosti s tlakovým dusíkem (kolem 250 BAR) a rozhodně bych si s plněnim čehokoli nezahrával, stačí když se spoj neutáhne "na krev" a už to kolem fouká, jakou to má asi sílu...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ivvs
Datum: 02.03.16 18:42
Co znamena kdyz je na velke svarecske lahvi vyryto 300bar a ja mam na te mensi vyryto 250bar. Jeste me zajima, na te svarecske lahvi co2 je pod kohoutem jakysi zluty cepecek na maticce s oznacenim 190bar, co je to? Dekuji
Od: scv®
Datum: 02.03.16 19:28
avatar

Tyto tlaky na lahvích označují zkušební tlak. Na tento tlak se lahve zkouší při tlakové zkoušce (vodou, olejem). Tlak CO2 takový reálně být nemůže. Když se lahev teď v zimě trochu ochladí, je při plné lahvi tlak plynu cca 40-60 bar. U topení nebo v létě (na slunci, v kufru auta) může celkem rychle vystoupat i přes 100 bar. Ventily lahví na CO2 by měly mít tzv. pojistný ventil - to je ten "žlutý čepeček". Hodnota na něm je hodnota, kterou nemůže tlak plynu přesáhnout, aniž by nepraskla pojistka, čímž vše z lahve uteče. Reálně ale pojistky ve 190 barových ventilech praskají při tlaku cca 150-160 bar - vychází to z používání na starých lahvích a hasicích přístrojích, které měly zkušební tlak právě 190 bar. A pojistka musí prasknout dříve, než se tohoto tlaku dosáhne..

.

Co se týče rozdílu mezi technickým a potravinářským CO2, tak potravinářský by měl mít čistější lahve, zatímco technický by měl být čistější co se týče složení (méně vlhkosti a příměsí ostatních plynů). Reálný rozdíl není příliš znatelný. Znám desítky lidí, kteří vaří potravinářským CO2 a že by někdo poznal změnu co se týče vlhkosti v plynu nebo si stěžoval na špatné sváry, to jsem ještě neslyšel. Byť teoreticky tam ten rozdíl je. Větší vliv, v případě používání hasicího přístroje, má to, jestli v něm zůstala stoupací trubka nebo ne. Pak to mizerně vaří, při větším odběru zamrzá a ze dna nádoby se mohou ven dostat nečistoty a špony.

.

Na přepouštění CO2 z lahve do lahve není nic až tak nebezpečného (pokud nepoužíváte nevhodnou nebo vadnou lahev!), protože vždy jen srovnáte tlak v obou nádobách a jelikož CO2 není dusík, tak se nějaké "přílišné natlakování" konat nemůže. Ani když tu malou bombičku podchladíte, což je někdy vhodné, protože do některých z nich jinak moc plynu ani nedostanete. Váha doporučená @requied je k tomu přepouštění ideální.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.03.16 23:10
avatar

už nákej rok si nechávám plnit bombičky do sodastrýmu od firmy která plní hasící přístroje ted kapku zdražili platim 90kč za lahev

zrovna včera sem koukal jak to dělá,normálně velká bomba z ní maj trubičku,ventil a redukci

našrouboval,začal plnit odhadem,pak to zavřel šoupl na váhu omluvil se že dal kapku víc a já spokojeně odcházel *palec*

ještě dodávám že pokud donesu lahve podchlazený-prej aspon tři hodky v ledničce tak mi to plněj na počkání *palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: scv®
Datum: 03.03.16 11:18
avatar

Ono při tom přepouštění záleží i na tom, kolik je ještě plynu v lahvi, ze které se plní. Pokud je ve velké lahvi polovina nebo i méně, tak pouhým přepuštěním tu lahev na sodastream nelze naplnit celou. To je nemožné. U vychlazených bombiček to jde lépe a možná se to alespoň přiblíží k tomu, co se do té bombičky má vejít. U bombiček o pokojové teplotě tam nemusí jít ani polovina a opravdu naplnit půjde jedině s čerpadlem. Jen pro zajímavost - pokud po otevření velké lahve manometr na čerpadle ukazuje kolem 50 bar, tak po naplnění běžné bombičky na sodastream (425g, teplota kolem 20°C) se zastaví na cca 80-100 bar. Záleží na teplotě a jestli se do bombičky nedostalo zbytečně moc plynného CO2, pak tlak stoupá rychleji. Při přepouštění se jen vyrovná tlak mezi lahvemi a tudíž tam i stlačeného plynu bude podstatně méně.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: m5
Datum: 21.11.16 16:02

Ahoj všem,

snad někomu tahle pozdní odpověď pomůže.

Motto: Nikdy nepřepouštěj acetylen, ostatní je ok.

Trocha teorie: Tlak CO2 nezávisí na množství náplně v lahvi, ale na teplotě.Při plnění lahve sodastream jsou funkční pojistky na lahvi a na hasičáku. Plním z nového HP CO2 5kg, přepouštím tekuté CO2, hasičák stojí na zemi. Před plněním dám láhev sodastr do mrazáku, aby tam nateklo CO2 co nejvíce. Před plněním láhev sodastr ještě odfouknu na minimální tlak.V servisu HP vám to naplněj stejným co2.

Postup: Na stojíci HP našroubuji vodorovně láhev sodastr. Malinko otevřu rychloventil HP stračením pomocí svěrky a nechám přepouštět a si 5 minut. Přepouštět se musí pomalu, jinak na lahvi sodastr zaskočí pojistka proti plnění. Pak ventil zavřu, zajistím a odšroubuji láhev sodastr.

Při zmrazené láhvi přeteče celých 425g CO2, při nezmrazené asi polovina. Zmrazení způsobí, že se tak rychle nevytváří plynné CO2.

Je to v pohodě.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jandabrno
Datum: 26.11.16 22:38
Dobry den, velice pekne popsano. Take nevidim v prepousteni nejake extra nebezpeci kvuli narustajicimu tlaku. Chci se zeptat zda mate HP s trubkou nebo bez. Jazdej prepousti plyn z vrchu lahve ale co prepoustet tekutinu? Jde to vubec?.
Dekuji za odpoved
Ohodnoceno: 0x
 
Od: vanad1
Datum: 27.11.16 13:51

Pro hašení se bere náplň CO2 ze dna hasičáku, tedy kapalná část náplně, která se mění na plynnou. Pro výrobu nápojů se bere plyn z horní části nad náplní. Proto se 6kg hasičáky po vyprázdnění rozmontují, odstraní se vnitřní našroubovaná trubka na vypouštěcím ventilu a zase se našroubuje zpět. Kapalný CO2 by vodu rovnou mrazil, což není žádoucí. Kvalita CO2 není o technického oproti potravinářskému nijak moc rozdílná a tedy žádných nečistot se v takovém plynu nedočkáte. Max. nějaké nečistoty z flašky. Jinak nic.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jandabrno
Datum: 28.11.16 00:47
To ze kdyz beru zespodu beru tekutinu a z vrchu plyn je jasne ale tady resime prepousteni. Neptam se co potrebuji na vyrobu sifonu.
Jde o to proc prepoustet plyn jdyz je to tak komplikvane a ne tekutinu tedy pokud to vubec jde.
Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: m5
Datum: 01.12.16 17:41

HP je s trubkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jandabrno
Datum: 27.11.16 12:30
Chtel sem odpovedet na tento dotaz ale skocilo to samostatne
Ohodnoceno: 0x
 
Od: m5
Datum: 01.12.16 17:38

Používám hasicí přístroj s trubkou, abych přepustil tekuté CO2.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vanad1
Datum: 02.12.16 01:07

Přepouští se kaplaný CO2, nikoli plyn.Podobně jako plyn do zapalovače.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.