Nevím co použít na broušení nožů

Od: Datum: 17.01.16 17:55 odpovědí: 20 změna: 20.01.16 14:26

Dobrý den prosím o radu s optimálním a cenově přijatelným řešením (tak do 600) na rovnoměrné a kvalitní broušení nožů -nejlépe i nůžek- po celé délce čepele a které nebere moc materiálu. Na českých eshopech jsem nic moc nenašel ale padlo mi do oka toto řešení

http://www.aliexpress.com/sto…ping/1963541_32548275135.html

Systém je mi neznámý. Bude to plnit účel lépe lépe než klasický brusný kámen/ocilka/mechanický V brousič? Nebo doporučte něco jiného díky za rady


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: 111®
Datum: 17.01.16 18:14

a v čem se problém brousit ručně pod úhlem 5° nože? Lídl prodává diamantovej brousek 4 strannej se zrnitostí 200,400, 600 a 800

za cca 120,-

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.01.16 10:25
avatar

Pod úhlem 5°? Kuchyňské nože se ostří pod úhled od 15 - 25°

Ohodnoceno: 0x
 
Od: buss®
Datum: 17.01.16 18:13

Jak to je? No brouskem Máňo, brouskem. Ten stroj v odkazu je jasný, upnu, nastavím úhel a brousíím. Ale nedal bych za to ani korunu. Mám brousek desítky let, nevím k čemu to bylo, asi nějaké strojní broušení, červená barva, neubývá. Jinak se nebojím přejet nůž karborundem brouskem na kosu, kdysik to bylo myslím za 2 káčé? Nůžky toho moc nepotřebují, jen přejet, pokud nejde o nůžky na plech.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.16 18:34
avatar
Ten z odkazu je bazmek mechanicky, ale systém výborný. Čína má i klon Apex sharpeneru, cena malinko vyšší, ale lepší konstrukce. Nebo klon Lanskeho systemu. Já si to budu dělat doma, na yt je plno návodů na výrobu, hlavně ruských.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 17.01.16 18:39

Pokud nechcete brousit jenom ručně na kotouči a na plochém kameni, zkuste se podívat na jútúbko na How To Sharpen a Knife viz


na podobný přípravek.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.01.16 18:59
avatar

Brousím na brousku podobném na kosu-jedna strana jemný a druhá hrubý(obr 2).běžně stačí na jemném a pak "líznu"ocílkou a případně ještě na kůži a své dav nože mám tak,že se s nimi mohu oholit .Jinak -pamatuji jako kluk ,že jsem měli kámen s klikou ve vaně (něco jako obr.1) -nalila se voda a při točení klikou se dal taky suprvě naborusit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.16 19:01
avatar

Mně manžel brouskem fantasticky brousil nože, nůžky, jenomže bohužel už nežije, zkoušela jsem to a dopadlo to hrozně. Musí se ,to umět.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.16 19:07

Máme doma tolik různých nožů a nůžek, že ručně bych se zbláznil. Mám dva disky na vrtačku s jemným a velmi jemným (je tak hladké, že ani nevypadá jako smirk, ale spíš jako kůže na břitvy, číslo nevím) smirkovým plátnem. Brousím to lehce při velmi nízkých otáčkách s trochou vody a hlídám si úhel.

U nožů, co používá manželka pak ale musím vždy ostří trochu srazit. Dokud jsem to nědělal, vždu se pořezala, třebas jen při mytí nádobí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.16 19:30

Přiklonil bych se k brusnému kameni. Já mám odtud. Konkrétně tento a tento. Myslím, že to je za rozumnou cenu. Jediný problém může být dodržet konkrétní úhel, ale to je myslím o cviku (přinejhorším si koupit něco obdobného, na co dáváte odkaz v dotazu - takových "systémů" je více).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.16 20:06
avatar

. 1/. používat zásadně keramické nože,ty se brousit nemusí.

2/. ocelové nože musí mít základní broušení ostří kulatým brusem s pomalými otáčkami,aby nedošlo k vyhřátí(spálení)ostří.

3/. K dobrušování použít V-ostřič.Brousit pomalými tahy bes zvýšeného tlaku.

4/. K dobrušování použít ostřič s diamantovým prachem tímto se dá nabrousit i keramický nůž.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.01.16 23:11
avatar

Omlouvám se pane jabraka , musel jsem: :)

"1/. používat zásadně keramické nože,ty se brousit nemusí.
4/. K dobrušování použít ostřič s diamantovým prachem tímto se dá nabrousit i keramický nůž."

K tomu dodám:

I keramický nůž je třeba ostřit a jediné čím to jde, je diamantový kotouč a i ten se na tom dost trápí.
Vím o čem mluvím, dělám nástrojaře 20 let :)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: buss®
Datum: 19.01.16 23:03

A ještě se "štípou"

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.01.16 21:06
avatar

Tohodle bych se nebám vypadá to i docela solidně zpracované a za tu cenu dost dobré, mám plnou sadu od Lanskyho, ale používám i něco podobného z Číny a spokojenost a hlavně v porovnání cena/výkon supr.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 18.01.16 23:46

Tak broušením nožů jsem se taky dost natrápil za ta léta. Prošel jsem všemi fázemi. Broušení v Lověně na kotoučích za pár korun (1988 - 1993). Pak stále lepší ocílky, nakonec jsem pořídil elekrický brousek od firmy Graef se třemi kotoučky za necelých 5000 kč. A nože i po několika letech a prakticky denním broušení téměř neubyly. To je ale do kuchyně, kde si říznu tak desetitísíckrát denně. Pro domácí užití je to zase jiné. Záleží také na nožích. Otec měl ještě ty železné a prakticky je brousil brouskem na kosy (i když trochu jemnějším) a pak starodávnou ocílkou. Doba jde dál. Třeba keramické nože jsou domů super, ale za podmínky, že moc nekrájíte, nové jsou jak meč. Taky jsem zkoušel - vydržely půl roku a pak jsou nenabrousitelné, alespoň teda mnou. A nakonec jsem jim skoro dříve stačil ulámal špičky. ALE TO HLAVNÍ : tento Váš přístroj se mi líbí. Skoro se divím, že je tak levný. Ke správnemu nabroušení nože je třeba dodržovat broušení postupně pod různými úhly různě hrubými brousky a pod různým tlakem. Bude to chtít asi velkou trpělivost a cvik. Ale já bych, pokud bych našel tuto sadu na broušení nožů za tuto cenu u nás, do toho určitě šel. Když budete dobrý stanete se obávaným ostřičem nožů a bude Vás obdivovat celé okolí (a hlavně budou od Vás chtít brousit nože). Tak přeji hodně úspěchů.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: miro®
Datum: 19.01.16 09:57

S úspěchem používám na konečné doostření ostří, brusný papír pro práci pod vodou (požívaný pro broušení tmelu při opravách karoserie a pod.), zrnitosti cca 200, případně jemnější, položený na rovnou podložku. Při ostření jemným přítlakem je vhodné papír navlhčit vodou. To je podle mne nejlevnější a nenáročný způsob jak kvalitně naostřit nůž, nůžky apod. V průběhu práce se otupené ostří optimalizuje, přetažením ostří nože na ocílce.

-miro

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.01.16 14:59
avatar

Ten aliexpress vypada ok, jen me od toho odrazuje, ze na te tycce, kde se nastavuje vyskou uhel ostri neni zadna stupnice, at uz v mm viz prilozena tabulka, nebo primo uhly. Nejspis to ale nebude problem dodelat. Ke to minimalne kovove, ostatni co jsem videl je vetsinou plast


doplněno 20.01.16 10:23:

To je mozne, ale pri brouseni se nema na ostri tlacit, takze bud to byl opravdu veliky smejd a potom museli lepit z5, nebo na to tlacili jako blazen. Nemate nekdo vyzkouseni model z Ali? Cenove je to tam dost prijemne, ale nechtel by jsem dostat domu vyrobky jako pilnik na nechty, kde se abrazivo slouplo a nehet zustal nedotceny, nebo sportovni tricko site na mutanta, nebo obtloustleho cinana s kratkyma rukama/

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 19.01.16 22:54
avatar

U toho

http://www.aliexpress.com/sto…ping/1963541_32548275135.html

pozor na plastový unašeč brusného kamene. Na youtube jsem viděl jak se při upnutí ohnul a odlepil se tak od brusného kamene.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.01.16 10:28
avatar

Kupte si Japonský vodní kámen a zkuste to na něm. Kamenům se nikdy nevyrovnají ta různá udělátka co se prodávají jako ostřiče. Pokud chcete dokonalé ostří tak Japonský vodní kámen, grid 400/800 i vyšší, pokud to umíte a pak třeba zkusit obtáhnout na telecí kůži (běžně se nástroj s telecí kůží prodává) a nůž vám musí holit chlupy na ruce. Jak ne, je to tupé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.01.16 14:26
avatar

Zrovna v tom viseu to chlapek naostril, ze ot holilo, dodelaval take na kuzi. Udelatka jsou jen voditka, ktera pomahaji drzet uhel. Sam mam doma jen kameny a vim, ze dostat to do ruky trva a manzelka na nich nenabrousi, ani kdyby se zblaznila. V kuchyni noze holit nemusi, staci ze proriznou noviny, nebo se hladne zakroji do rajcete. Teoreticky, kdyby jsem si na ty unasece kamene nalepil ten japonsky, tak tam nebude rozdil uz zadny

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.01.16 11:21
avatar

Nože se ostří jinak než nůžky.
Pokud chcete kvalitně ostřit a přitom neničit nože, zapomeňte na "kurvítka nožů" typu různé V ostřiče (kolečkové, s brusnými kameny), protože odebírají zbytečně materiál a mění geometrii nože.
Kvalitní výbrus uděláte pomocí přírodních kamenů - břidlicí počínaje.
Nejvíc info o ostření všech možných nástrojů najdete v této knize - trochu problém je, že byla vydána už ve dvou vydáních a vždycky se po ní jen zaprášilo.
Něco málo ke čtení s dalšími zajímavými odkazy je tady.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.