Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění rodinného domu elektřinou?

Od: rambus odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,,

jak hodnotíte vytápění elektřinou? Myslím tím elektrokotel a klasické radiátory. Děkuji za odpověď.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

troja*
hodnocení

2x

S přímotopem je problém, že je za chvíli v bytě zima, když ho vypnou. Energetici už udělali 20 a 40 minutové vypínání, ale je to jen finta, moc to nepomáhá.

To krátkodobé vypínání bohužel škodí eletrickým kotlům. Po nahřátí vody v okruhu, vypnou na 20 minut, čepadlo se zastaví, teplota v kotli poklesne a kotel zase po 20 minuzách musí vyjet naplno, aby dorovnal danou teplotu.

Když běželo dříve topení dlouhodobě, tak vzal kotel 9 kWh - roztopil se a přepnul na 6 a pak na 3 kWh a podle potřeby se sám přepínal mezi 3 - 6. Teˇˇd vyjede na 9 a než se natopí už ho DO vypne na 20, nebo 40 min.

Takže, co jsme ušetřili na zateplení, to teď sežere ROMAN.

pajas*
hodnocení

2x

Vytápět rodinný domek elktrikou je finančně velice náročné. Vytápěli jsme takto náš malý rodinný domek a ročně jsme za elektriku (celkově včetně všech spotřebičů) dali přes 40.000 Kč a teplota v místnostech nepřesáhla 20 C. Rozhodli jsme se tedy nechat si dodatečně postavit komín (tzv.stavebnici), koupili jsme krbová kamna a nyní máme náklady na vytápění o cca 25.000 Kč ročně menší. Mrzí nás, že jsme si krbová kamna nekoupili již dříve. Nezaplatíme tolik za elektriku a krásně se ohřejeme.

lidka*
hodnocení

1x

Asi před 15 roky jsem si nechala do stávajícího systému ÚT - kotel na pevná paliva - nainstalovat elektrokotel. Zpočátku jsem byla nadšená, elektřina celkem laciná - no prostě pohoda. Žádný dehtující kotel, v domku stálá teplota. *ua*Ovšem jak se zvedala cena elektřina, nadšení postupně opadávalo. Tak jsem se pustila do nové střechy, zateplení celého podkroví a další úpravy. Ano, na spotřebě se to projevilo. Ale začal se zvedat stálý plat a úspora byla v čudu. *nevi* A postupně se výdaje za elektřinu vyšplhaly k padesáti tisícům. Tam byl také problém v tom, že bych musela předělat veškeré vedení trubek na menší průměr. Dneska tam bydlí vnučka. Opět zprovoznili kotel na pevná paliva, protože by na elektřinu neměli. Já osobně bych dala přednost krbovým kamnům. Přímotopy snad jenom jako doplňkové vytápění - i z důvodu nižší sazby elektřiny.

jabraka*
hodnocení

0x

vytápět elektřinou je efektivnější přímotopy,bez prostředníka-kotle.Rozhodnutí je odlišné tehdy,když bych chtěl použít kotel kombinovany.

JABRAKA

hodnocení

0x

Je to docela dost drahej špás,jiný možnosti nemáte?

mamcazmoravy*
hodnocení

0x

Elektrické vytápění je opravdu dražší, než jiné varianty. Z rodiny a okolí znám varianty "el.kotel+ teplovodní radiátory" i var. "el. přímotopy", tak se pokusím o stručné porovnání.

Kombinace elektrokotle a radiátorů je vhodná v případě, že chcete mít možnost ohřívat vodu v radiátorech i jiným způsobem (asi kotel na tuhá paliva), přepojuje se to pomocí kohoutků na potrubí. Taky je to vhodné v případě, že radiátory jsou v domě již namontované a chcete jen změnit zdroj. Pak je kompletní výměna funčních radiátorů za přímotopy zbytečně komplikovaná a drahá.

Pokud nemusíte dávat kotel k již hotovým radiátorům, jednoznačně doporučuji přímotopy. Je to jednodušší na ovládání topení v jednotlivých místnostech (každý radiátor si nastavíte zvlášt) a nejsou žádné ztráty tepla během přenosu.

Přeji dobré rozhodnutí, je to jen na Vás.

martina30*
hodnocení

0x

Přímotop do baráku drahý.Radiatory celkem ,také drahé.Podlahovka je celkem dobrá,ale musí být dobře udělaná a je je tam více variant.Celkem dobrý je na střech solární panel na elektriku,ale vše se musí propočítat.Já osobně solární panel a podlahovku,ale záleží na poloze domu a jak je velký.

tesyk*

Se solárníma panelama to neni tak růžové. V létě, kdy je jejich výkon největší, většinou netopíme. A v zimě je podstatně méně slunečných dnů (tedy s výjimkou na horách, ale tam zase bývá větší zima), nehledě na to, že sluneční paprsky dopadají více ze šikma, než v létě a obecně je méně slunečního času během dne. Navíc, když vám v noci nasněží, tak ne vždy se sníh hned sveze dolu a pak hupky dupky na střechu a očistit panely, jinak néni proud.

martina30*

Jasně,že záleží na poloze a musí to dělat odborník,ale dá se tím ušetřit hodně.S tím čištěním se někdy stává,že stejně na střechu musíme*smich*.Já bych řekla,že s ničím to není růžové,ale třeba u podlahovky je nádhera si sednout a mít teplou podlahu*smich*.

hodnocení

0x

Elektrika bude vždy nejdražší vytápění. Osobně mám plynový kotel spojený s uhelným kotlem, kde topím dřevem.

Pak jsem ještě četl zde, jak někdo napsal, že když kotel vypne na 20 minut, že pak musí jet na plný výkon. Domnívám se že to tak není, přeci tak rychle nemůže vychladnout místnost. Jedině neizolovaná!

michma*
hodnocení

0x

Plánuji stavbu rodinného domu a přemýšlím nad volbou vytápění... Byla jsem rozhodnutá dlouho pro podlahovku, ale teď začínám váhat. Máte někdo zkušenost? Je třeba možné s podlah. vytápět každou místnost jinak? Jak to vlastně funguje? Dá se k tomu dát termostat, kde si navolím do každé místnosti určitou teplotu?

Jinak mě nyní upotalo i infra vytápění, možná by bylo levnější?

Jako nejlevnější variantu většinou čtu krbová kamna... Není s tím ale moc práce a bordelu? Prach, popel,... Skladovat a shánět dříví :-/ Momentálně žiju v bytě s krbem, spíš nám je na obtíž, jelikož dost tepla jím odchází. Ucpali jsme ho a vůbec ho nepoužíváme, protože ta chvilka tepla a možná i romantiky nám za ten bordel nestojí... Ale krbová kamna můžou být o něčem jiném že? Navíc já žiju v Irsku a tady je každá druhá práce pěkná fušeřina...

Omlouvám se za dlouhý dotaz a moc děkuji za odpo.

robert*

ad "Není s tím ale moc práce a bordelu?"

Je z toho binec a to jsem rad, ze kamna nemame v obyvaku. Pokud budete vytapet pres cely den kamnama, tak si toho bince uzijete. Nanosit drivi nekam, kde to moc nezavazi. At vam to vydrzi aspon na tyden. A o vikendu nanosit drivi pred obvyklym uklidem.

My mame kachlova krbova kamna pod schodama a drivi nosime do prostoru za kamna, kde je tak akorat misto, abych se za kamnama mohl pohybovat (stejne by bezprostredne za kamnama kvuli vyššímu teplu nemelo tak 0,5-1m byt nic horlaveho). Tam se to drevo zbavi venkovni vlhkosti. Nekdy nam to vydrzi na mesic nekdy i na dyl. Zalezi, co mam za drevo a jak je proschle. Mame vetsinou dub a buk a obcas smrk. Diky umisteni se nejrychleji vytopi patro domu. Ale kdyz se topi pravidelne cely den, tak to ma ucinost na cely dum.
Nekde jsem cetl, ze dubove drivi se ma nechat prosychat na nekrytem miste 2-3 roky, aby se vyplavily trisloviny. Pak na 1-2 roky ulozit do drevniku. I kdyz je jedna cast zahrady je rezervovana jenom na drevo, nejsem schopen uchovat drivi dele jak 2 roky (a kdyz je mirna zima tak 3 roky). Chtelo by to vetsi pozemek. Bohuzel jsem zatim nevymyslel misto, abych mel drevnik nekde u vchodu do baraku. Vzdycky si nadavam, kolik bordelu do baraku nanosim pri noseni dreva.

jabraka*
hodnocení

0x

V dnešní době je zatím velmi výhodné použití fotovoltaických článků na celou střechu.Je to dost velká investice,ale návratnost je poměrně rychlá.Souvisí to s odprodejem určité nevyužité kapacity do elektrorozvodných sítí.Pak odebírá podle smlouvy dotovanou elektřinu ze sítě za velmi rozumných podmínek.

Pokud se topí dřevem,odkazuji na poslední příspěvek,mám tu návrh,jak se po dva roky dá dríví uskladnit.Dřevo se uskladňuje proto,aby ztratilo vlhkost,z 50% na 25 - 30%.

JABRAKA

Vytápění rodinného domu elektřinou?

blabla*
hodnocení

0x

dobrý den

před 4mi roky jsem se přestěhoval do RD kde byl elektrický kotel. První zimu jsem doplácel cca 30 000,- za elktřinu. Výsledek zrušil jsem to. Pořidil jsem si automatický kotel na uhlí +kombi bojler RD má zastavěnou plochu 155 m2 a výška komínu je 13,5 m ročně protopím cca12 000,- následně jsem si pořídil krbová kamna jako druhý zdroj vytápění a jsem v pohodě. Takže závěr ELEKŘINA ANI OMYLEM

hodnocení

0x

Když topit elektřinou, tak jedině elektrokotel s akumulačními teplovodními nádržemi, které se vyhřívají nočním nejlevnějším poroudem. Teplá voda se potom automaticky namíchává na určenou teplotu a jde do radiátorů. Musíte mít ovšem ve sklepě dost místa na ty akunádrže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]