Nejste přihlášen/a.
Ahoj, koupili jsme si venkovní vánoční světýlka. Může být ta krabička na přepínaní normálně venku na dešti a sněhu? je na ní nápis IP 44, což by mělo být v pořádku, ale raději se ptám. Díky
IP 44 - krytí před dotykem nástrojem nebo drátem a vniknutí i velmi drobných předmětů, proti vniknutí stříkající vody ze všech stran do množství 10l/min a do tlaku 80-100kN /m2 po dobu nejméně 5 minut.
Ano toto zařízení může být naprosto bez problémů venku.
Stejné krytí mají zahradní lampy nebo venkovní zásuvky takže bez obav.
Toto krytí IP44 je dáno elektrotechnickou normou - pro její udělení musí splnit produkt podmínky - pokud je v reálu nesplňuje jde o vadný produkt a neměl by být prodáván - jde o nebezpečný výrobek ! - KAŽDÝ produkt legálně prodávaný s označením IP44 musí splňovat tyto požadavky. stejně jako označení CE a jiné certifikace
Pokud něco koupíte na veitnamské tržnici tak se nemůžete opaku divit - ovšem je na každém zda-li si chce zahrávat se svým zdravím a domácností za cenu ušetření pár set korun.
Takový řetěz jsme měli venku jen jedny vánoce. Pršelo a voda se dostala mezi průhlednou bužírku a vývod od LED diody a tam to začlo hnít. Tak jsem to vysušil a používáme to doma za oknem.
Taky záleží, kam strčíte tu vidlici (přívod 220V), jak vypadá ta zásuvka. Ne každý má zásuvku k dispozici venku. Zásuvka venku by měla být cháněná proudovým chráničem.
Jinak řetěz stojí kolem 100kč u číňana. V nejhorším po použití vyhodíte a koupíte nový...
Toto osvětlění v žádném případě není určeno pro bezpečný venkovní provoz. Nemá odělovací transformátor, ani dostatečné krytí. Už ta směšná tlouštka izolace a ty tenké kablíky co lezou z ovladače by pravděpodobně neprošly poctivě zkušebnou pro jakékoli použití, natož venku.
Jistě, spousta lidí vám tu klidně bude tvrdit, že má venku na dešti podobná a že se "nikdy nic nestalo". Je to jako tvrdit, že už několikrát jsem jel z hospody domů autem po deseti pivech a nikdy jsem nehavaroval, tak je to bezpečné.
Takže ven rozhodně ne, doma jen opatrně.
Jen stručně.
Nyní, tedy po Vánocím dostala se mi do rukou podobná sada světýlek, že to totiž přestalo fungovat. Proti snímku autora dotazu provedení těchto světel bylo výrazně bytelnější, silnější kabeláž a izolace. Dokonce i průběžný originální vypínač. Taktéž IP44.
Je to k neuvěření, ale vodiče nebyly vůbec ve vypinači připájeny, ale volně vsunuty do pacek pro připájení a časem a používáním se uvolnily. Stačí to pro argumentaci o spoléhání se na kvalitu podobných výrobků?
Musím souhlasit s Danielem i s Fidonetem. Tedy pokud provedení skutečně odpovídá údajům na zařízení, umístění venku je bez problémů. Ovšem z vlastní zkušenosti vím, že to zdaleka nemusí být pravda. Laik to ale prakticky nemá šanci poznat. Při pohledu na obrázek se přikláním spíš k druhé možnosti, a to té, že pravdu má v tomhle případě Fidonet.
Z fotografie to nelze vyčíst, ale na krabičce ba měla být značka CE. Ovšem není CE, jako CE! Jestli vypadá jako ta na hodním obrázku, pravděpodobně (!) to zkušebnou prošlo. Když ale vypadá jako ta spodní, bál bych se to zapnout i v kuchyni (Čajna Export)
Martin 12 - Tak podle té detailní fotky by to mělo být v pořádku. Pro jistotu bych celou tu krabičku zabalil do igelitového pytlíku (chlazení je myslím v tomhle případě bezpředmětné).
Podle údajů prošel výrobek několika agreditovanými laboratořemi a byl mu udělen certifikát který potvrzuje jeho bezpečnost a potvrzení o krytí - výrobek tedy může být venku - případně jej pro jistotu po nějaké době vizuálně zkontrolujte zda-li je vše v pořádku.
Ta světýlka jsou zjevně koupená u Ťamanů, nebo po netu že?
Na to víčko pouze Číňani naplácali všechna možná označení. Jediné z nich není pravé. Ta značka dvojitého čtverečku například značí dvojitou izolaci. Nic takového ale tato světýlka rozhodně nemají, v té krabičce žádné oddělující trafo není a na průsvitné izolaci je vidět, že je pouze jednoduchá.
Několikatero těchto led mi prošlo rukama, mám přes 30 let zkušeností s elektronikou, přes dvacet let profesní praxe, mimo jiné je součástí mojí práce i příprava nových přístrojů na testy bezpečnosti, LVD a EMC
Tak mi prosím věřte, venkovní použití těchto světel je smtrtelně nebezpečné! Teoreticky se nesmí použít ani doma, izolace nebezpečných částí je zcela nedostatečná, krabičku někdy snadno otevře i malé dítě a sáhne si přímo na 230V. Takže správně byste je měl hodit do koše. Ale vím jaká je realita, tak je alespoň používejte s respektem a nenechejte si nimi hrát děti.
Pokud mi nevěříte, tady máte zprávu ČOI, ta vaše LED jsou pod číslem 2:
Stačí?
Tak vzhledem k přiložené zprávě uznávám - ono se prodává spousta věcí, které by se prodávat neměli
Normální obchody si toto zpravidla hlídají, stačilo by pár průšvihů a mají po žížalkách. Ale všude na diskuzích vychvalovaní Ťamani na tohle kašlou, nikdo je nekontroluje a i když se stane zázrak a přijde kontrola, tak jim seberou pár "značkových triček" a jede se dál. Nikdy bych u nich nekoupil nic, co se strká do sítě, jedině jako polotovar, protože tomu rozumím a vím co můžu použít třeba na součástky. Je možné, že už to i někoho zabilo, nebo kvůli tomu (nebo bateriím a nabíječkám od nich) někdo vyhořel, ale to nikdo nedošetří do konce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.