Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postavit udírnu?

Od: cekrops® odpovědí: 10 změna:

Zdravím!

Chci se jen zeptat,jak zprávně postavit doma na zahrádce udírnu. Chtěl bych využít starý komín ze zbourané prádelny. A kde sehnat materiál? Popřípadě , zda někdo z vás nezná nějakého šikovného zedníka , který by mě ji za rozumný peníz postavil.?

Díky za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

apollo11*
hodnocení

2x

Udírna je v podstatě takový minidomek, takže začnete samozřejmě vybudováním základů. Vlastní udírnu si můžete udělat ve stylu doby kamenné, tj. topeniště umístíte pod prostor na uzení nebo (to je dle mého názoru mnohem lepší varianta) oddělíte topeniště od vlastní udírny kouřovodem. Taková udírna má tvar položené kliky, také se jí říká "eLková". Přikládám malý nákres, původně nakreslený pro www.ireceptar.cz//...

Jak postavit udírnu?

figurek*
hodnocení

2x

no to jsou zase ale odpovědi a reakce, že by se jeden svalil.

Tak přidám i tu svoji.

Jestli jste trochu šikovnější, pak si udírnu postavíte sám. Není to zas tak složité, jen pozor na osudné chyby.

Udírna musí mít dva prostory. Dolní je topeniště, kam se přikládá dřevo. Topeniště musíte postavit bytelně hlavně kvůli tepelné kapacitě, abyste při uzení nemusel kolem udírny pořád skákat. Horní je budka udíry, stěny můžou být postavené z cihel na kantku. Plamen z topeniště nesmí nikdy jít přímo na maso, ale vždycky přes nějakou okliku, proto mezi topeništěm a uzákem musí být normální cihlový strop, přes který vedou průduchy. Obrovská chyba je stavět udírnu ze starých nakouřených cihel, protože maso potom smrdí. Jestli chcete použít staré komínové cihly, pak je aspoň otočte tou začouzenou stranou ven. Komínek budky se dá udělat z kousku plechové okapové trubky. Nahoře musí mít stříšku a klapku, kterou se dá tah udírnou regulovat.

Hlavně nezapomeňte, že v udírně se topí úplně čistým, kůry zbaveným dřevem. Kdyby v ní chtěl někdo pálit zbytky z futer nebo z parket, nebo staré škrpály, tak ho žeňte.

Mnoho zdaru a dobrou chuť.

vosikac*
hodnocení

0x

*jasne*

kamna-konig.cz/...

doplněno 28.07.09 19:19:

umarecka.cz/...

hodnocení

0x

na uzení potřebujete kvalitní vysušené dřevo nejlépe z ovocných stromů, sehnat jej není jen tak. Bude Vás to stát možná ta ké nejaké peníze.Možná stejně tolik jako náklady na maso resp. vyuzené maso. Podle mě se to dnes nevyplatí, pokud nemáte levný zdroj masa a zdroj odpovídajícího kvalitního dřeva.

technikjirik*
28.07.09 21:16

*haha**haha**ua**smich**bzum**bzum*

příspěvek "jirika" chápu celkem jasně. ale nebylo by přece jen také vhodné se zamyslet nad smyluplností záměru? už jsem totiž ochutnal několik uzených specialit, ze kterých mi nebylo zrovna 2x dobře, a všecko to bylo nejlepší "domácí". fujtajb . . . pardon. Jen Chtít něco udělat dobře prostě nestačí.

technikjirik*

Víte miromiro, tazatel se ptá jak postavit udírnu nebo alespon s kým ji postavit. V otázce tazatele není jediná zmínka o tom že by si nevěděl rady s uzením. Vy jste miromiro odpověděl na vše jen ne na to co se ptal tazatel a to mi přijde tak fantaskní a groteskní, že by se mohlo zdát že je to přepis z nějaké italské komedie. Za to by se nemusel stydět ani SVěrák se Smoljakem.

Je to Jen a pouze vaše věc co odpovídáte tazateli a já od jisté zkušenosti s podobnou situací toto nijak nevetuju. Ovšem pro validitu a smysluplnost tohoto portálu je prostě užitečnější odpovídat pouze na to na co se tazatel ptá. Třeba já si udírnu postavil taky a jsem jen stavař a ne uzenář a libuju si v tom když si tam dám vysmradit naloženou rybu nebo kousek prasete. Poznal jste někdy tu pohodu kdy se šest masožravejch chlapů sesedlo u udírny a vedli sáhodlouhé moudré řeči u pivečka a opatrovali tu flaksu v udírně jakoby to bylo děcko? To je úžasnej relax a houby záleží na tom jestli je ta flákota srovnatelná s uherákem nebo králem všech uzenin. U té udírny je to vlétě stejné jako o vánocích u krbu. Takže pro dobro tazatele a všech pohodovej mlsnejch masožroutů doporučuju taktéž ty samé odkazy co už sem dal pan Milan. Dobrou chut.

doplněno 28.07.09 22:18:

pardon...ne pan Milan ale pan vosikac..omlouvám se

rozehnal
hodnocení

0x

Dobrý den,
přodám se k tématu. Nevím jak na topeniště. Zda sehnat nějaká stará kamínka (a to zase nevím kde :)) nebo raději postavit něco zděného. Jaké máte zkušenosti?

děkuji

janm*

Nejjednodušší, nejrychlejší, v případě že budou pod přístřeškem aby na ně nepršelo tak i trvalé řešení mohou být stará kamínka, (Petry) v bazaru seženete i ta novější s velkými přikl. dvířky na polínka i za 500 Kč, (než pracně vyrábět) Akorát by se měla postavit níž než udírna, esteticky by šlo i zakomponovat obezdít cihlami kamenem atd.

janm*

Nebo i "vyřazené krbovky se sklem a plochým ohništěm", projít inzerce, bazary, šrotoviště, daly by se esteticky "lépe" zakomponovat, (třeba i ze stran obezdít, sklo=posezení u ohně) Těch možností jak topeniště řešit je asi víc, záleží co komu vyhovuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]