Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Rád bych znal váš názor/zkušenosti na problém níže, který souvisí s okny. Máme okna s U = 1,1 W/m2K - výrobce IZOS Žatec. Povrchová teplota okna odpovídá téměř na chlup specifikaci (U=1,1). Např. nyní, kdy je v místnosti 19 stupňů a venku 2, je povrchová teplota vnitřního skla 16,5 stupňů (což téměř odpovídá vypočtené hodnotě dle této " kalkulačky").
Problém je, že ve spodní části okna (dejme tomu 5 cm nad okrajem), je teplota o 4 stupně nižší než v ostatních částech okna (pravda, třeba po stranách u rámu je teplota nižší cca o jeden stupeň, což mi ale přijde OK). Je to normální/standardní?
Samozřejmě díky tomu je v dané části "snáze/dříve"dosaženo rosného bodu a tak se okna ve spodní části za určité situace (venkovní a vnitřní teplota, vhlkost) rosí, ačkoli v ostatních částech okna k tomu nedochází.
Řeším to proto, jestli nemůže být problém třeba nesprávná montáž okna/rámů, nebo jestli je to prostě normální...
Předem díky za všechny postřehy...
podle fyzikálních zákonů by teplota měla být nižší - ale na jednom okně (pokud je to klasické okno a ne francouzské) je uvedený rozdíl 4 °C moc - podle mého názoru máte někde vadné těsnění nebo chybně seřízené okno.
A nebo je chybná montáž okna a pod oknem máte nějaký tepelný most...
Pane Milane - já to pochopil tak, že ta teplota je rozdílná v místech charakterem shodných - tj. rohy dole, rohy nahoře, lišta nebo rám dole/nahoře... na střešním okně jsem to jednou měřil a v těch rámech byla teplota cca shodná. I v tom případě by mohl rozdíl být 4°C? Nevím, nějak se mi to nezdá... Doma ale už změřit nemůžu - nemám už ten laserový teploměr...
Tomáši,
je to naprosto normální. Dole hlavně, ale i dokola skla musí být sklo chladnější, páč nemá plyn, ale má rámeček, který přenáší chlad zvenku dotykem.
OK?
jmlc.
Schválně jsem se nevyjářil k rozdílu teplot 4°C. Páč já nevím nic o tom, jak to měřil, co měřil a čím to měřil. Jen vím, že když zákazník potřebuje něco spočítat na tento výsledek, tak to taky dokážu.
Přeji krásný sluneční víkend.
Milane, okno má tzv. teplý rámeček - samozřejmě nečekám, že teplota skla u rámu bude stejná jako ve zbývajících částech okna. Tzn. teplota u rámu (vpravo, vlevo, nahoře) nižší o 1 stupeň oproti zbytku mi přijde OK. V dolní části je nižší cirkulace vzduchu, takže třeba teplotu nižší o 2 stupně bych taktéž považoval za přijatelnou. Ale nevím, jestli je "v normě" rozdíl 4 stupňů. Měřil jsem to vícekrát (za různých venkovních teplot) a abych zde neuváděl všechna měření, tak jsem zmínil jen to poslední - tzn. teplota v místnosti 19 stupňů, venku 2 stupně, povrchová teplota vnitřního skla 16,5 stupňů, ale teplota ve spodní části (cca do 5ti cm nad rámem) 12,5 stupně. Měřeno infračerveným bezdotykovým teploměrem.
Vím, že je těžké se bez detailnějších informací a/nebo bez "ohledání" k tomuto jasně vyjádřit, ale zajímal mě názor ostatních, resp. zda to ze svých zkušeností považují za normální nebo ne. Bohužel jsem nebyl u instalace oken (v té době jsem ještě v bytě nebydlel), takže můžu jen hádat, jestli to třeba není způsobeno nevhodnou instalací (mě osobně třeba překvapilo ponechání kovového parapetu namísto instalace plastového, který není tak tepelně vodivý). Ale např. u oken jiného výrobce (v bytě mé mamky), ale obdobných parametrů, ke kondenzaci ve spodní části oken nedochází (teploty jsem neměřil, to přiznávám).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.