Nejste přihlášen/a.
Lze jako palivo do kotle Viadrus Hercules U 26 4 článkový použít také brikety? Koks a černé uhlí je v citováno v návodu, brikety však ne. Jak ho tedy je? Máte někdo zkušenosti?
Děkuji za každou dobrou radu.
Michael
Viadrus U26 je kotel primárně na koks, případně na černé uhlí. Takto ho konstruktér původně navrhl, a proto je takové palivo uvedeno v návodu (výrobce ví, proč to tam uvádí). Má dvě provedení, to druhé provedení je úprava, aby v kotli bylo možno spalovat špalky dřeva (větší přikládací dvířka aj.). Netvrdím, že uhelné brikety v něm spalovat nelze, ale připadá mi to neekonomické, když brikety jsou cenově skoro jako černé uhlí (možná jak kde), a výhřevnost mají kolem 20MJ/kg, černé uhlí až 30MJ/kg, jak které. Kotel je "krátký", má krátké spalinové cesty, v roštu je topná voda taky, je napevno, proto kotel nemůže mít roštování, proto je na palivo, které hodně žhne (zahřívá hodně i vodu v roštu), obsahuje málo plynů = při spalování vytváří málo plamenů (nejlépe žádné). Je to výborný kotel na koks.
Neraďte mu způsob odhořívání v tomto kotli... Já mám úplně stejný typ kotle a na nejmenovaném portále jsem našel tento způsob, kdy se naloží kotel uhlím, na to dříví, třísky, papír a zvrchu podpálí. Zkoušel jsem to dvakrát a ani jednou se to nepovedlo. po dvouch hodinách dýmání se to prostě nerozjelo. Tento kotel je dělaný na normální podpal ze spodu. Ať mi to někdo v praxi ukáže, jak tenhle kotel roztápí shora.
Přijeďte se podívat. Že to neumíte ještě neznamená že to nejde a nefunguje...
PS v popisu máte blbě: dříví třísky papír. Správně papír třísky dříví...
Samurraj: Zkuste to znovu s proschlejším dřívím. Pokud dáte velké špalíky, na ně menší, pak ještě menší, na to papír a na něj třísky, tak to prostě msí fungovat. Ještě jsem se nesetkal s nikým, kdo v U26 odhořívá a je nespokojen. Když nic jiného, kotel méně dýmí.
K otázce. V U26 brikety lze - za předpokladu, že vám fugnuje regulátor tahu. Nicméně pokud nemáte brikety hyper levně, tak se mi zdá velmi drahé toit jimi ve Viadrusu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.