Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna elektr.osvětlení v koupelně

Od: jaraz® odpovědí: 7 změna:

Mám takový nápad a prosím o radu. Asi před 6 lety jsme si nechali předělat kuchyňské jádro a v koupelně je snížený sádrokartonový strop,uvnitř minerální vata a bodovky.Problém je v tom,že koupelna byla několikrát vytopena sousedy a od té doby měním stále žárovky (jsou tam 40W) a i objímky už jsou tím stálým vymontováváním docela zničené. Když jsme teď nechali udělat koupelnu dceři stejnou firmou,tak majitel říkal, že toto byla strašná móda,ale dneska se od podhledů v koupelně úplně ustupuje a dávají se klasická světla .

Napadlo mne odpojit celou soustavu bodovek,nahradit je 2 stropními světly-otázka je, zda to sádrokarton udrží. A nebo celý podhled vybourat, natáhnou elektriku pro 2 světla . Jen při této operaci bude podstatně větší nepořádek.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

3x

Neni problém. Dírou pro bodovku mrkněte co tam je za konstrukci a kde jsou profily, nejlepš je to chynout k profilu, když to nevyjde tak se používají speciální hmoždinky, který se zavrtaji do sádrokartonu a do nich šroub. Pak jsou i důkladnější systémy, kovové hmoždinky s metrickým šroubem a na to lze pověsit ledaco, i police a skříňky.

zakus*
hodnocení

2x

Dobrý den,

je to pouze jeden osobní názor majitele stavební firmy. SDK stropy se normálně používají včetně bodového osvětlení.

Řešení pro Vás je buď namontovat nové bodovky (nebude nutné zadělat všechny díry), nebo pro standardní přisazené svítidlo použít hmoždinky do SDK a zadělat zbytek děr.

V případě, že tam máte pouze 2 bodovky, lze stávající díry překrýt svítidlem.

doplněno 14.01.16 16:26:

Jepravda, že dávat vatu do stropu v paneláku je nesmysl. Taky je s podivem, že po několikerém vyplavení jěště strop drží.

hodnocení

Díky z odpovědi obou výše uvedených. Ano stropy ze sádrokartonu se stále dělají,ale asi se už nedává do paneláku minerální vata,která potom drží vlhkost. Udělám to za pomoci hmoždinek a stávající objímky odstraním a díry ( 6 ks) se pokusím zakrýt třeba hvězdičkami - má 2 malé děti,bude to jiné,mýt se pod oblohou.

Možná ještě seženu nějaké fosforující,které byly za mého mládí. :)

fidonet*
hodnocení

2x

No pokud jde jen o to měnění žárovek, vyměňte patice, nebo pokud seženete stejné tak ne a místo 40w obyčejných dejte LED, které jsou jen o trochu dražší ale vydrží X let.

Já jsem nedával LED protože ještě byly hodně drahé, ale ( a ted nevím jak se to správně jmenuje), ale vypadají, jako halogenové žárovky do auta.

Ano možná se jmenují halogenové :) ..kouknu :) (nekouknu obaly jsem vyhodil)

ale našel jsem obrazek na netu a jde opravdu o halogenové

mám ji v koupelně nad umyvadlem cca 5 let

datart.cz/...

nebo ty LED, ale ne s těmi moderními "placatými žlutými", ty jsou extra drahé, ale vydží pul našeho života ( tvrdí to), ale LED s LED diodami, ty mají výhodu, že mají odběr 1.5 W. Takže svítíte rok v kuse a zaplatíte

(1.5W x 24 hodin = 36W x355 dní = 12,7 Kw x 6kč = 75 Kč) 75 korun za rok v kuse svícení, takže pokud svítíte 4 hodiny denně, tak vás vychází provoz na 2 koruny / měsíčně. Při 4 žárovkách v koupelně 10 Kč/ měsíčně.

A nepraskají ...

cl
A nepraskají ...
A nesvítí ... Tyto žárovky jsou dnes už historie. Budou mít kolem 100 Lm. Ty s těmi moderními "placatými žlutými" už dnes stojí běžně kolem 100.-Kč mají přes 400 Lm a žerou 5W což je stále únosné.
hodnocení

Děkuji za informace, v naší koupelně již svítíme ledkami, bohužel z dob,kdy byly ještě drahé, takže doufám, že se mi úsporami zaplatí dříve než skončí jejich životnost. Máme je také zabudované v sádrokartonu, je jich tam 6 ks a svítí bez problému už od jejich uvedení na trh. Problém byl však v barvě světla, radím těm,kteří budou pořizovat,aby zvolili přirozené (nažloutné) světlo, já jsem dal bílou a manželka mi nadává,že je to jak na ledním stadionu a vidí každý šedivý vlas,samozřejmě že svůj.*smich*

Děkuji všem diskutujícím,za chvilku budu řešit jak to uděláme a asi to dopadne tou kompletní demontáží,protože se může stát, že nás ještě jednou vytopí a jak bylo napsáno,strop nám díky dlouhobě mokré vatě spadne se vším na hlavu, jak naznačil zakus*.

jabraka*
hodnocení

0x

Járo.

Nepíšeš,jaký typ bytového jádra máš.Podle mého názoru to je jádro se mezistropem z laminátu.Ten se díky nezafixovaného pnutí skoro ve všech mi známých případech po letech prohýbá,aby se sádrokarton udržel,tak zřejmě dutinu do roviny vyrovnali vatou.Nad stropem zůstává ještě volný prostor,kterým vede elektrorozvod.Z chodby nebo z kuchyně by tento prostor měl zůstat přístupný,dá se tudy provést jednoduše nová elektroinstalace.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]