Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Penále za opožděné nájemné

Od: jarda12* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

bydlím v městském nájemním bytě už asi 6 let.Nikdy jsem neměl problém s nájmem,vždy jsem ho platil řádně a včas.Až ted jsem opravdu nedopatřením zaplatil nájem o 11 dní déle než mám dáno ve smlouvě.A k mému překvapaní mi dnes přišlo zdělení že si obec učtuje za opožděné zaplacení 10% denně což je sice z 3000 kč směšných 30kč denně,v mém případě pouho pouhých 330kč ,ale i tak mě zajímá zda je postup v pořádku?Děkuji za odpověd

doplněno 13.01.16 19:39:

Je mi jasné,že by asi šlo zažádat o prominutí,ale mě spíš zajímá zda je nějaký horní strop pro penále z prodlení?Pokud ne tak by potom také mohly chtít klidně 1000% denně.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, je to opatření tvrdé, ale v dnešní době neplatičů pochopitelné.

Radnice to bude mít jistě v nějaké městské vyhlášce a právně ošetřeno.

Já bych si zkusil dojít na radnici a požádat o prominutí - bylo to jen jednou, tak třeba by to šlo "umazat". Zdravím!

P.S. Na radnici to bude mít "pod palcem" ekonomický odbor.

doplněno 13.01.16 19:44:

jarda12 - ty radnice mají velkou zkušenost s neplatiči, tak zase znají míru, resp. vědí, že to penále má zastrašit nepoctivce, ale musí být vymahatelné. Nelze to tedy přehánět. A jak si to město odsouhlasilo, tak to je nastavené.

mate59
hodnocení

0x

Zažádejte o prominutí penále,uveďte,že jste platili 6 let načas.

albatros498022*
hodnocení

0x

Reálné je vše, co obsahuje nájemní smlouvy a podmínky nájmu.

hodnocení

0x

Jen se zeptám, opravdu 10% denně, není to náhodou 0,1% denně.

Zkuste si spočítat, dneska dlužíte 3000, zítra 3030 + 10%, další den nikoliv +30Kč, ale to je pak geometrickou řadou nahoru.

Neznám Vaší smlouvu, ale já mám v jiném poči odkaz na výpočet dluho nájmu, snad nezapomenu večer na to kouknout.

hodnocení

0x

Především by výše penále měla být uvedena v nájemní smlouvě kterou jste podepsal. Přijde mi to dost vysoké.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ještě k tématu. Tazatel má náj. smlouvu na městský byt uzavřenou už asi 6 let - tedy, podle tehdejšího OZ, kde bylo možné uvádět i pokuty a penále do náj. smlouvy. V náj. smlouvách uzavřených podle NOZ se už pokuty a penále nemají uvádět, resp. bylo by to v rozporu s NOZ (tudíž, tato část náj. smlouvy by byla neplatná a nevymahatelná). Myslím, že radnice toto ví, ale buď vychází v tomto případě ještě z OZ nebo si našla právní kličku a umí obejít NOZ (zřejmě městskou vyhláškou). Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]