Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit strop?

Od: danus* odpovědí: 38 změna:

Plánujeme rekonstrukci kuchyně. O všem co a jak udělat už mám představu - ale nevím si rady se stropem. V současné době je strop omítnutý rákos - zatím drží, ale vzhledem k nespočtu oprav není nejkrásnější.

Napadají mě tyto varianty:

1) SDK podhled - těsně pod stropem nám vede rozvod topení a jsou tam i odvzdušňovací hlavice. Nevím, jak by se nám povedlo SDK vyříznout okolo těch hlavic, myslím, že by to nevypadlo příliš hezky. Dát sádrokarton až pod topení už nelze kvůli oknu - takže tuto možnost zamítám.

2) polystyrenové lepící desky - v jedné místnosti jsme již použili, ale jsou tu u stropu kulaté rohy, takže to s těma lištama nevypadá nejlíp. Možná to jen neumíme... Bojím se par, co jdou do vzduchu při vaření, aby se tam nedělali pak nějaké fleky. Předpokládám, že ty desky už pak nejdou vymalovat a je nutné je případně vyměnit...

3) tato varianta se mi zamlouvá nejvíc, ale nevím jak na to. V některých místnostech mi přijde, že jsou stropy něčím stříkané, struktura je trochu hrubší, takže se případné nerovnosti schovají. Nedaří se mi ale zjistit, čím by to mohlo být dělané - nemáte někdo nějaký tip? Existuje nějaká taková barva - omítka, která by splinila náš účel?

Přivítám jakýkoliv jiný návrh - přiznávám ale, že rákos sundavat odmítám

Díky všem, Daniela

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

3x

rákos bývá natlučen na prknech. sundáním rákosu i s omítkou získáte cca 20mm a odstraněním prken z trámů další minimálně 20mm. To už vydá na konstrukci SDK. Ten rákos je by do budoucna mohl být i zdrojem potíží. Co ztratíte tím když ten rákos sundáte? pro dva zkušený chlapy je to práce na jeden den i se zašpachtlováním. Druhý den se jen vymaluje. Ale to za předpokladu, že ten strop není větší plocha než 50m čtverečných. Popisujete tam tolik problémů s topením a fabionama, že bych těmto problémům dal vale jednou provždy radikálním řešením. Zas takový problém to není. Takhle se budete pachtit za nějakými pofidérními řešeními aby se něco retušovaalo. Proč polovičaté řešení? Stejně vás to, jako ženskou co má ráda hezký věci, bude strašit. Když nikdo jiný tak vy sama tam ty nerovnosti uvidíte a nakonec to stejně sundáte, protože to nevydržíte. To je moje zkušenost a nikdy to nedopadlo jinak než jak popisuju. Objetujte 2-3 dny práce abude spokojenější.

danus*
hodnocení

Nasadil jste mi brouka do hlavy. Jen se bojím, aby ze dvou - tří dnů nebyl nakonec týden... Kdoví, co tam opravdu je. Ale dokud to nesundáme, tak se to nedozvíme. Podkroví už jsme rozebírali a tam bylo to samé - omítnutý rákos na prknech, takže stropy by měly být dělané obdobně... Tuto možnost určitě zvážím.

technikjirik*

povím vám naprosto přesně co tam je a vsadím se s váma o flašku skotské whisky. Až sundáte rákos, narazíte na nehoblovaná prkna jejíchž tlouštka je od 20 do 25 mm jelikož budou vyschlé bude mezi nima mezera 3-7mm tato prkna jsou přibita na dřevěných trámech. Rákos je na prknech přibit také pomocí tenkých drátků natažených příčně na směr rákosu.

Postup: nejdřív se sekerkou obsaká obvod místnosti u stropuaž na prkno. Pak se na jedné straně zažne trhat celá plocha pomocí krompáče protože ten poskytuje dobrou páku. Tento proces na dvaceti metrech trvá ve dvou lidech cca 4 hodiny i s vyklízením. Nát se přímočarou pilou nebo ruční "ocaskou" odříznou prkna kolem stěn a pak opět pomocí krompáče se trhají z trámů. doba trvání ve dvou lidech cca2hodiny. odklizení trosek (včetně lidských) je záležitost 10minut. Vyměření roštu SDK 20minut montáž roštu cca2hodiny. montáž sdk včetně všech komponent 2 hodiny přešpachtlování a první broušení 1hodina+ doba schnutí. druhé špachtlování a broušení 1hodina +schnutí. Při dvou šikovných lidech kteří si dají oraz na sváču a neflákají se je to opravdu na dva dny maximálně tři když si s tím budete hodně hračičkovat. Ale SDK je fakt neskutečně jednoduchá věc. Výsledný efekt je nesrovnatelný se vším co koho může napadnout. Přeju štastný výběr a krásnou kuchyn

Rád bych se zeptal na tloušťku SDK. Předpokládám, že se na tyto opravy používá 9,5mm.

doplněno 29.07.09 06:55:

Myslím, když by se SDK šroubovalo přímo na strop, bez roštu.

technikjirik*

za jiných okolností než jaké jsou u tazatelky, by jistě šlo namontovat SDK přímo na strop, ale v jejím případě nelze garantovat, že se sníží jen o 9,5mm. Když se montuje SDK přímo na strop, musí se vycháze z nejnižšího bodu stropu. Jelikož je strop konstrukce dřevěné a navíc z rákosu, dá se s velkou pravděpodobností předpokládat, že na tom stropě bude jistý průhyb a o hodnotu průhybu by se pak ještě musel snížit SDK. Další nepříjemnost a jisté ryziko spočívá v upevnění SDK. Když jej budete šroubovat bez závěsů přímo na strop, nikdy nebudete mít jistotu, do čeho vlastně vrtáte.

bambi*

Mel bych jeden maly technicky dotaz k tomuhle tematu. Jsem ve stejne situaci jako tazatelka akorat s tim rozdilem, ze by mi mensi snizeni stropu za tak nevadilo, protoze ho mam docela vysoky. Mohl bych v mem pripade prisroubovat SDK zpusobem, ze bych na prkna prisrouboval primy zaves na ktery bych pak pridelal CD profil, na ktery bych nasledne pridelal SDK desku. CD profil bych prisrouboval na primy zaves tak aby mi mezi puvodnim stropem a novym podhledem vznikla mezera do ktere bych natahl kabel na elektrinu.

ano lze to tak udělat, je to normální postup.

Pro tazatelku, můžete použít SDK 9,5 mm, nebo 12,5mm. S připevněním ke stávajícímu stropu použijete šrouby TX s hrubám závitem. Délku podle tloušky omítky. To že by jste se nechytla do prken, to nehrozí, páč šrouby se dávají po 25 cm od sebe. Davál bych to bez konstrukce příma na omítku. Fabiony v rohu bych zaškrábal - odstranil.

Je to jen o penězích. takto vás vyjde metr stropu na 60-80Kč

technikjirik*

Jelikož na to už odpověděl pan Milan tak už není co dodat tak jen připojuji soushlas.

danus*
hodnocení

Díky za vyčerpávající odpověď. V případě probému se vás ještě určitě obrátím.

camelot*

Dobry den

Protoze se nas to take tyka, rad bych se zeptal jeste jednou. Omlouvam se, zda to tu bylo receno a ja to nepochopil.

Tak tedy, v celem dome mame presne stejne stropy jako tazatelka. Dodam, ze v nich je nasypana skvara. Nebo neco takoveho, mistama, tam kde je strop rsp fabiony vypraskane, se z techto mist sype. Jsme rozhodli, pro nove stropy prave z SDK, ale. Mam tedy vse sundat a nechat jen tramy na ktere prisroubuji primo ty desky, nebo tedy oskrabat jen ty fabiony a pridelat to durch cely stavajici strop? Nebo puzit nejaky rost aby nedochazelo k pruhybum a nerovnostem? Co s tou skvarou? Nejradeji bych ji dal pryc a vlozil nejakou vatu. Nebo neco na misto ni. Co je dle Vas lepsi a cistci? Chci to udelat pekne a precizne, ale zase nechci delat zbytecnosti. Dekuji za reakce, Camelot

nabízíte tři možnosti, všechny jsou možné. Ale ta nejlepší rada je, že se musí na místě prohlédnou stav a rozhodnout co je pro Vás ještě únosné. Je to marném, vše je o penězích. Jestliže chcete ještě zateplit, je třeba více informací, jak to vypadá na půdě, zdali jí chcete pochozí, a ...

Zkuste mě nalézt on line:

ICQ 55180641, skype: milancukrar, tel. 603 902 651

ladislavtikal*
hodnocení

2x

dobry den pani Danielo a co to treba presterkovat dat do toho perlinku je to sitovina ktera se pouziva i pri zatepleni fasad a na to muzete natahnout omitku stukovou nebo muzete klidne i ryhovanou neni problem jde jen o 4-5 mm navic nejrychlejsi a neni to ani drahy

danus*
hodnocení

Díky za tip, jen se trochu bojím, aby když na stávající vrstvu omítky přidám další, aby se mi to celé neutrhlo a nesesypalo na hlavu. Nebo právě tomu by zabránila ta perlinka? Ale to bychom asi sami nezvládli, na štukování stropu je už potřeba asi nějaká větší zkušenost...

Danuš, Ladislavova rada i rada Jabrakova je jen na soudržný podklad a domnívám se, že je tam několik vrstev malby. Doporučil bych na strop sádrokarton přišroubovat přes malbu, omítku, rákos až do prkeného Podbití. Píšete o problému okolo odvzdušňováku. Na přesxný postup by jste musel přiložit fotku, abychom vyřešily detail.

Druhá možnost je kazetový strop OWA třeba : woodcote.cz/...

ICQ 55180641, skype. milancukrar, 603 902 651

danus*
hodnocení

Foto když tak zkusím vložit večer. Co se stane, když začnu vrtat do té omítky, nesesype se to všechno? Kazetový strop se mi moc nezamlouvá, to by se nám sem nehodilo.

danus*
hodnocení

Ráda bych vložila obrázek, ale nějak jsme nepochopila jak...*hi*

danus*
hodnocení

Už vím... Je vyfocen detail odvzdušňováku nad oknem. Ještě upřením, že se jedná o strop nevelké místnosti - 16m2.

Jak opravit strop?

když píšete zprávu tak dole pod rámečkem je:

Upozornit na odpověď e-mailem.

Chci vložit obrázek.

Upozornění: Pokud neznáte naše pravidla, neváhejte si je nejdříve přečíst (v novém okně).

a pak vložit

ale tam je ještě místo 2 cm nad odvzdušňovákem, nebo špatně vidím?

danus*
hodnocení

Je tam tak 1cm max. 1,5cm. Kdybychom dávali sádrokarton přímo na strop, tak to by se tam vešel. Mylně jsem ale žila v domnění, že musí být zavěšen na nějaké konstrukci.

Ladislave, musí oškrabat malbu ze stropu?

ladislavtikal*

pane Milae pokud jde nova omitka tak malba se skrabe

ladislavtikal*

pardom pane Milane

jabraka*
hodnocení

2x

Ty polystyrenové obklady nezamítej.Pro fabionové okraje stropů jsou určeny i fabionové lišty.Ty sice jssou vhodné jen pro malé zakulacení,do 7 cm průměr.Pak se nalepí čtverce a k lištám se přiříznou.

Jinak jak píše Tikal.perlinku na strop vmačknout nejlépe do sádrového štuku,je to materiál nejvhodnější pro laika.

JABRAKA

Jardo, musí oškrabat malbu ze stropu?

jabraka*

Velmi záleží na tom,jak je malba soudržná.Na jistotu,aby obklady držely,je třeba strop napenetrovat.Stačí i lepidlo na tapety.Když nasákne pěkně do hloubky,muselo by do bytu pršet,aby to povolilo.Lepím silikonem.

Ale ten sádrokarton je docela rozumné řešení,Vrtání a šroubování do rákosu nevadí.Připravené desky se přiloží na strop a podepřou na několika místech a pak prošroubují dostatečně dlouhými vruty.Nebude to moc zatěžovat ten strop.Pokud se pod sádroš namázne ještě lepidlo,jen to bude k dobru.

JABRAKA

Jaroušku, je mi to jasné, ale z tvojí zkušennosti se ptám, je třeba malbu oškrábat? Nemluvím o omítce, ale tuším, že tento strop je mnohokrát malován různými starými nátěry.

danus*
hodnocení

To vůbec netuším, že existují lišty pro tento typ stropů - jak to vypadá? Tak velký průměr zakulacení tu ani není. Takže se lepí napřed lišta a pak ta deska? My to totiž dělali přesně obráceně, tak jestli to proto nevypadá tak mizerně. Jo a malbu jsme neškrábali a už to tam drží 3.rokem.

vosikac*
hodnocení

2x

*jasne* Takový strop jak popisujete jsem dělal u tchýně v koupelně.

Před její rekonstrukcí jsem upozorňoval na to,že bych chtěl strop strhnout,než se udělají obklady,ať se nedělá nepořádek 2x.A to bylo řečí,že to bude dobré a strop se opraví nakonec... *nevi* Tak jsem kouipelnu celou vysekal,připravili se odpady a začli dělat obklady *palec*.Koupelna prokoukla,to se musí nechat... A teď měl přijít na řadu strop *uspech* Bylo spoustu nápadů,kterých jsem se já neúčastnil... Po pár dnech přišlo na řadu stržení stropu,zůstali jen trámy *palec* Všude se opět prášilo jako blázen a já měl prach všude...Udělal jsem z latí rošt a ženský už jen naskládali podhledy *placni*... A je to na dlouho*jasne*

Pokud plánujete rekonstrukci kuchyně,radil bych strop strhnout hned.;) A co je nad rákosem víte?

danus*
hodnocení

To bohužel netuším. Nad tím už je jen střecha, takže něco nosného tam určitě být musí. Každopádně tato varianta se mi líbí ze všech nejméně. S opravou takového rozsahu jsem nepočítala... My tyhle stropy máme po celém baráku a zatím naštěstí bez problému drží. Tady se mi jen nelíbí, jak jsou vidět ty nerovnosti.

bambi*
hodnocení

0x

Dobry den mel bych jeden technicky dotaz ohledne pridelavani SDK na dreveny strop a nechce se mi zakladat novy dotaz. V pripade, ze budu pridelavat SDK pres primy zaves a CD profil, muzu privrtat primy zaves pres omitku do dreveneho stropu nebo bych mel radsi omitku omlatit na drevo a pak privrtat primy zaves uz primo na drevo? Jake srouby by ste doporucovali pouzit pro prvrtani primeho zavesu? Predem diky

bambi, samozřejmě přes omítku, nic neotloukejte. Šrouby použite sádrokatronářské (mají úpravu kvůli sádře) s hrubým závitem.

Délka je: SDK 12,5 mm + omítka, plus rákos, + tlouška prken+1 cm

bambi, samozřejmě přes omítku, nic neotloukejte. Šrouby použite sádrokatronářské (mají úpravu kvůli sádře) s hrubým závitem.

Délka je: SDK 12,5 mm + omítka, plus rákos, + tlouška prken+1 cm

bambi*

Chci se zeptat jestli by nestacil SDK 9,5? SDK 12,5 mi pride zbytecne mnoho, nebo se pletu?

pletete se, ale to nic. 9,5 mm se používá na něco jiného. Šel by použít 9,5mm, ale cena není tak rozdílná, musíte dát více šroubů, při manipulaci klidně dojde k rozlomení.

bambi*

OK necham si poradit od zkusenejsiho a dam tam 12,5 mm

edas*

Jelikož mám také stejnou skladbu stropu, chtěl bych se zeptat ohledně možnosti připevnění SDK přímo na strop bez konstrukce, jak se řeší případné nerovnosti na stropě? Strop není zcela v rovině a na jednu stranu pokoje se svažuje o cca 2-4cm. díky za odpověď

musíte křivost srovnat, nejlépe profilem CD a UD. Zavěsí se na přímé závěsy. Pokud chcete vetší podrobnosti, ptejte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]