Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hloubka základu

Od: radim40 odpovědí: 3 změna:

Dobry den,

chystám se k rodinemu domku přistavit malou místnost,ale jelikož je ve svahu,chtěl bych se zeptat,zdal lze mit jinou hloubku základu v horni časti přistavby než v dolni.když výškový rozdíl okolního terénu je asi 2,10 m.Budu provadět betonovýmy bloky ztraceného bednění o šiřce 30 cm.

Viz .obrázek

Děkuji

Hloubka základu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den, obecně základový pás může být stupňovitý. Není zcela jasné, zda ten sklep je ve stávajícím (to nejspíš bude) nebo jej chcete mít i pod přístavbou, pokud ano, pak je to potřeba vykopat celé, ovšem tady pozor na základy stávajícího objektu (tam už člověk nenahlédne,pokud to sám nestavěl, to se pozná až při provádění). Pokud tam sklep nemá být, to vypadá, že spíš takto to chcete, pak je možné udělat základ stupňovitý (+- zhruba tak, jak je na obrázku). Od vrchní strany a boční strany ve svahu stavby odvést vodu (drénem). Minimální hloubka založení je obecně 800mm, tam už záleží potom na konkrétní situaci u Vás (druh a únosnost základové zeminy, vodní režim atd.). Tolik alespoň obecně. Nejlépe vzít tam někoho, kdo tomu rozumí a dokáže to konkrétně posoudit.

radim40
hodnocení

Díky moc za odpovědˇ,

jak jste správně předpokládal ,stavající sklep tam je a přistavba bude nepodsklepená.

U té spodní strany,která bude v tom svahu ,počítam ,vice namáhána ,jsem to pojistil raději tím zakladem do metru.:)

Ještě jsem se chtěl zeptat na Váš názor,zda šířka bloku ztraceného bednění je dostatečna?(30cm)

Nahoře bude přístavba zděná do výšky 255 cm zdivem porotherm P+D 24(šiře 24) + asi 16 cm fasadního polystyrenu se šikmou střechou.

Díky

No rádo se stalo. Tuto otázku jsem mohl čekat, ale jak jsem už napsal, to chce, aby se na to podíval někdo ze stavitelů nebo z projekce, nejlépe znalý místních podmínek. Stejně na tu stavbu budete potřebovat projekt, stavební povolení atd. Projektant Vám to všechno spočítá a nakreslí. Na takovou otázku se dá odpovědět ano i ne, od stolu to lze těžko posoudit, ani například nevím, z čeho bude střecha (bude "těžká" nebo "lehká"), jaká tam je zemina, vzhledem k tomu hrbu tam hlavně atd. Hloubka založení 800mm je dána normou jako minimální, to nelze chápat tak, že je to dogma a prostě se to 800mm dělá. Pokud je myšleno ztracené bednění i jako základový pás (prostě to tam naskládat od dna výkopu po úroveň základové desky, provázat výztuží a zabetonovat, tak mi takové založení zrovna toho objektu v takovém terénu přijde dost chabé, rozuměj 300 ZB je vlastně jen 250mm tloušťka stěny a ještě je to samá spára). Základy se dají navrhnout taky různě, mohou mít v řezu různý tvar. Osobně bych základový pás udělal monolitický, od úrovně základového pásu výše k desce se pak případně takové prvky ZB dají použít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]