Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudový chránič pro kotel

Od: pavelv* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, zajímali by mi názory odborníků na to, zda pro 2 čerpadla TUV u kotle, několik servopohonů a elektrický bojler se suchým keramickým topným tělesem použít proudový chránič. Jedná se o rekonstrukci v suchém sklepě, přívod je v hliníku soustavy TNC. Ve sklepě bude instalován malý RZ, kde dojde k rozdělení na TNC-S. Vím, že některé spotřebiče mají vyjímku a není potřeba k nim PCH instalovat. Takže mi spíše zajímají zkušenosti z praxe.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jentak*
hodnocení

1x

Já bych si chránič na pevnou instalaci do kotelny, pro kotle, čerpadla apod, nikdy nedal. Naopak bych si ho dal na všechny zásuvky. Nikdy do budoucna nevíte, kdo a jakou prodlužku vám tam strčí, a co na ni připojí.

fiser22*
hodnocení

0x

záleží na co serva jsou, například boiler přes FI bez problému, čerpadla pro TUV se běžně dávají mimo chránič z důvodu že pokud vypadne nebude mít co honit přehřívající se vodu dokola

pavelv*
hodnocení

A jak je časté vypadávání FI u čerpadel? Voda ve svorkovnici by zase tak moc kondenzovat nemusela a když začne téct voda do vinutí, tak si myslím, že FI je právě dobrý ukazatel stavu čerpadla.

fiser22*

Jde o to že v tom případě by to chtělo FI zvlášť pro čerpadla na TUV, a zvlášť pro boiler a ostatní. Na svorkovnicích u čerpadla nemá co kondenzovat pokud je kabel správně veden přes průchodky a celé správně utěsněno. Kdežto kdybyste měl centrální FI tak stačí aby voda zkondenzovala u boileru, v zásuvkách, nebo jinde a máte problém.

pavelv*
hodnocení

Máte pravdu, ale jak jsem již uvedl, jedná se o suchý sklep. Serva budou použity pro ovládání klapek kotle a ventilů, takže musí být připojeny stejně jako řídicí jednotka přes společný chránič. A dávat FI pro každé čerpadlo zvláš´t mi přijde zas přehnané. Oddělení od bojleru je samozřejmostí, ten má svůj vlastní přívod. Použiji tedy 2 FI.

paw*

Vypadavani chranice caste neni, pokud je spravne udelany rozvod. Jeho hlavni funkci je, aby se nedostalo nebezpecne napeti mimo vymezenou oblast, typicky na kostru spotrebice tridy I. ALe treba obehova cerpadla se davaji mimo chranic ze stejneho duvodu jako lednicka. Jedete na dovolenou, vypadne chranic a az se vratite, mate misto lednice hromadu kompostu. Pokud mate treba kotel na TP, tak pri vypadnuti chrnice by to mohl byt problem. Hlavne kdyz budete v praci a manzelka si nebude vedet rady.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Tahle ochrana není požadována ani v profi kotelnách pro tohle využití. Tak proč doma v suchu?

doplněno 12.01.16 18:02:

Ahoj.

Na rozvody by mělo bohatě stačit kvalitní pospojování. Kabelové rozvody co jsou nezahozené, ale jsou na nějakých roštech případně v lištách to taky nepotřebují. Maximálně zásuvku pro připojení nějaké prodlužky, co dosahuje někam ven. Pak by to mělo smysl.

pavelv*

Jako doplňková ochrana. Zatím právě zjišťuju jestli ho tam použít nebo ne. Místo tam bude, takže mi jde jen o to jak zadrátovat rozvaděč. Podle tebe je to tedy zbytečný na čerpadla? I na bojler?

daniel*
hodnocení

0x

Není podmínkou - samozřejmě až za rozdělením v TN-C-S (v TN-C proud.chránič nesmí být)

Já osobně bych ho tam nutně nedával / dal bych ho na všechny zásuvky ale zvláš na čerpadlo a bojler asi ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]