Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
při převodu bytu z bytového družstva do osobního vlastnictví nám bez našeho vědomí pracovnice bytového družstva převedla byt, kde uvedla u vlastnictví bytu u mne a také u manžela podíl 1/2, namísto SJM.Prosím o informaci, zda je toto správně, když byl byt převeden za trvání manželství. Dále prosím o vysvětlení rozdílu v zapsání podílu u každého 1/2 a v zapsání SJM a co je pro nás výhodnější, pokud jsou oba zápisy správné. Jak bychom měli postupovat při změně zápisu na Katastrálním úřadě?
Děkuji.
Pracovnice družstva uvedla podíl ve družstvu 1:1,to znamená,že u převodu do osobního vlastnictví jde o převod pro dvě osoby.Při zápisu budete jako vlastníci zapsáni vy a manžel samostatně.Neznamená to,že by nešlo o SJM.Podle mne je to správnější,protože i v družstvu jste byli vlastníky družstevního podílu oba dva.Pokud by družstvo převedlo byt pouze na jednu osobu,mohlo by se stát,že při rozvodu by byt připadl pouze jednomu z manželů.
JABRAKA
Děkuji Vám za informace a také za to,že jste se mou otázkou zabýval. Informovala jsem se také na KÚ, kde mi bylo sděleno, že pokud pracovnice do smlouvy o převodu bytu do osobního vlastnictví neuvede větu, že se převádí manželům byt do SJM, pak musí KÚ provést vklad každému z manželů 1/2. Což fakt ve smlouvě nemáme. Nemá to vliv na dědictví, rozvod atd.Pouze při exekuci je to výhodou, protože pokud dluží jen jeden z manželů, nemůže exekutor zabavit celý byt, ale pouze 1/2, tu od dlužníka.(což nám nehrozí). Jinak změna je možná podáním žádosti o změně a po úhradě 1000 Kč. (Info pro možné další čtenáře).
Byt nelze převést do osobního vlastnictví, nic takového u nás neexistuje, to bylo za komunistů. Spoluvlastnictví a SJM (manželské majetkové právo) řeší OZ. Proč neoslovíte KN k čemu došlo (nahlédnout do zákona o katastru nemovitostí)?
Můžete mi tedy sdělit současný zákon, kde se říká, že nabydu něco do osobního vlastnictví?
Máte na mysli zákon č. 52/1966 Sb?
Možná jsem něco zaspal, nebo změnili ústavu...
Ale převod do osobního vlastnictví existuje, máme o něm smlouvu na základě, které byl proveden vklad do KÚ. Na KÚ jsem se informovala o rozdílech v zápisu. Mohlo mě to napadnout volat na KÚ hned, ale někdy si to člověk neuvědomí, přtom jejich číslo mám v mobilu.
Děkuji za upozornění.
Převod byl proveden v roce 2008 podle zákona 72/1994 Sb. Tento zákon byl zrušen k 1.1.2014,
s účinností zákona č. 89/2012/....
No podle me na KN je formulář na takovouhle nějakou změnu.
A podle me je to úplně jedno, jestli to je SJM, nebo 1/2 obojí je v podstatě stejné. Respektive pokud má každý 1/2, tak může každý z nich tu 1/2 prodat bez vědomí toho druhého! realitniportal.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.