Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o pomoc. Vyměnili jsme starý hlavní jistič 3x10A za stejný nový, od té doby jistič při spuštění el. pily (1800W) ihned vypadne. Samostatný jistič (napojený před hl. jistiřem 16A charakteristika B) drží. Je to velkým rázem? Pomůže dát jiný jistič s charakteristikou C před hl. jistič? Nebo musíme mít jiný hl. jistič? Nechce se mi vyměňovat hl. jistič za vyšší - platba EONU je za každou 1A 500 Kč. Děkuji Blanka
Ano, vypadá to, že byste potřeboval pomalejší hlavní jistič. O to se ale musí žádat EON a Cčko vám pravděpodobně nepovolí.
Ta pila je je jednofázová, nebo třífázová? Pokud třífázová, třeba by to vyřešil přepínač trojúhelník/hvězda. Pokud jednofázová, je možné to vyřešit zpožďovacím relé, které zajistí, že pila bude v prvním okamžiku připojena přes patřičně nadimenzovaný výkonový rezistor, který se např. po 500 mS přemostí.
Já to měl kdysi tak, že jsem pilu startoval přes dvojpolohový přepínač, kde se v první poloze pila rozbíhala přes staré topné těleso a až se točila, přepnul jsem to do normální polohy.
Asi jsem vše napsala nesrozumitelně. Jedná se o klasickou ruční řetězovou el. pilu na 230V. HL. jistič 3x10 je protože dříve zde bývalo i 380V vedení. |Dnes již jen všude 230V. Na vedení není nic jiného zapojeno. Ostatní spotřebiče jsou na jiné jističe. Ostatní spotřebiče i světla apod. mají svůj jednofázový jistič 16A. HL. jistič vypadne ať pilu spustíme z jakéhokoliv okruhu a vlastní jistič drží.
10 A se kdysi bralo jako základ pro zásuvkový obvod. Na zásuvky byste měl mít raději 16A.
2kW nejsou tolik aby vyrazil 10A jistič, ale pokud máte na stejném okruhu ještě i další odběr, tak čemu se divíte?
C charakteristiku bych nedoporučoval. Sice vydrží nárez, ale volil bych vyšší jištění.
Tomkk: Ty už jsi někde viděl1800W pilu třífázovou, prodávanou pro amatéry? Já zatím ne. Mimochodem, dovedeš si představit třífázovou pilu s takovým správným pěti-kabelem, který je špatně ohebný jak se s tím pracuje, když musíš dbát na maximální pohodlnost a bezpečnost pracujícího? Už jednofázový kabel, že ho taháš za sebou je na zabití .
Ale Vážně, odhaduji to na přetížení fáze. Zvláště pokud mu běží něco třífázového. Pochybuji, když je takový spořínek a nechce si změnit sazbu, že by měl třífázový okruh a neměl nic na tří fáze. Pak stačí aby něco naběholo ( sporák, bojler ...) a je to venku.
no máte.li někde jistič 3x10A, jistí co? Je to třeba vzít po pořádku: Před hodinami je jaký, na zásuvkách jsou jaké na světlech jsou jaké, a pro co slouží ten 3x10, pak se dá něco odhadnout. podle toho jak se ptáte v dotazu to moc není jasné
Je to takto:
hodiny - hl. jistič 3x10A - pak jednotlivé jističe na okruhy světla a zásuvek 16A. Problém je v tom, že hl. jistič, když se mění, tak se musí hlásit na EON. Právě pouze hl. jistič vypadne. jiný ne a to jsme zkoušela ruční řetězovou pilu na 230V ve všech zásuvkách. Jiný spotřebič to nedělá. potřebuji nějak vyřešit právě tu pilu.
no tak to je jasný, není dodržena selektivita jištění, před hodinami nemůže být méně než máte v bytě..když tvrdíte že do bytu nevede 3fázový rozvod, nepřiplácel by jste za 1A řéé,- ale jen 200,- jenže to musíte mít úplně jasno jak to je. Pokud opravdu máte do bytu 1f přívod, nemá před elektroměrem 3f jistič co dělat. Na jištění v bytě světla 10a a zásuvky 16A by měl být před elměrem jistič min 20A to je ta selektivita jištění.
no bez správného jištění to nevyřešíte, mimochodem, to si doma nezapnete ani konvici 2000W, a ani pračku
jedná se o chalupu. Měli jsme všude jen staré pojistky a nové 16A jističe nám tam dal elkektrikář včetněš hl. jističe 3x10A, ten je pod plombou. Dělala se jen onova za nové jističe a hodnoty 3x10 zůstaly, běžně používáme jak varnou konev, tak friťák i tepelné čerpadlo (3000 W). vše drží jen pila ne. když změním hl. jistič na 3x25 tak dám EONU 37 000 za nic, Jestli by nám stačilo 1x25 nevím, ale stejně to znamená jednat s EONem ikdyž bez placení. jestli to dobře chápu, tak před hodinama by měl být jistič vyšší než dále (když je na zásuvce 16A)? 3x10 to není?
chápete správně, že před hodinama má být silnější než je na zásuvkách za hodinami, ale když to dělal elektrikář, no jsou různí...
pro správné jištěni je třeba znát průřezy vodičů v instalaci. Jištění slouží k ochraně elektrických rozvodů, nikoliv spotřebičů jak se laická veřejnost domnívá...
no ráz tam každopádně je, ale může se také stát, že proudová kmitna se trefí právě do hlavního jističe a protože je tento vpořádku /nový/ reaguje jinak jak ten starý
Aspoň u ČEŽu se za navýšení do 25A nic neplatí.Jelikož jde o navýšení jističe tak musíte mít revizi pojistkové skříně. V loňském roce jsem navyšoval z 3x22A na 3x25A Jelikož to je v sazbě platu za jistič od 20A do 25A Tak platím stejně jak za 3x22A.Ještě musela být nová smlouva o odběru kde si vymínili vstup do domu k pojistkové skříni. Za navýšení nad 25A se už platí za každou ampéru na víc.Stačilo zatelefonovat na ČEZ že se bude měnit jistič povolili utrhnout blombu Elektrikář vyměnil jistič,udělal revzi a já pak šel vyřidit novou smlouvu. Trvalo to asi 14 dni.Pak teprve to přišel zaměstnanec ČEZu zablombovat. Opět jsem nic neplatil.Samozřejmě za montáž a revizi jsem plati elektrikářovi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.