Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak upevnit polystyren na osb strop?

Od: sejny* odpovědí: 8 změna:

Máme v domě nově udělané stropy z osb desek loušťky 12 mm. Na ně se chystám zespodu upevnit polystyren tloušťky 10 mm, následně lepidlo, perlinku, lepidlo. Jak mám polystyren na osb upevnit? Zatím jsem rozhodnut pro lepení nízkoexpanzní pěnou a následné uchycení klasickými vruty do dřeva délky cca 15 mm - počítám s tím, že vruty se zavrtají do polystyrenu, aby nečouhaly hlavičky. Pod vruty míním dát nějaké (plastové?) podložky. Následně míním natáhnout lepidlo s perlinou. Je možné mít lepidlo jako finální vrstvu - tzn. bez štukování? Nebo to poté vypadá blbě? Jaké lepidlo použít? Jak dlouho po nalepení a přikotvení polystyrenu mohu natahovat lepidlo? Předem díky za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

sejny, začnu tím, nač se neptáte, ale neodpustím si to. Jdete zbytečně složitou a drahou cestou.

Na desky OSB jsou specielní lepidla k tomu určené, i na Váš systém. Je to Z 310DK a Z301DS. Pokud stále chcete takto lepit, desky přilepíte lepící pěnou, a je jedno jak se jmenuje, třeba již zmíněná Tytan 753, kterou hodně pužívám. Ale i jiné nízkoexpanzní.

Kotvení polyše nějakým šroubkem je naprosto zbytečné, páč si uvědomte, jak malou plochou hlavičky desku připevníte. Navíc musí být fosfátována, aby nerezla. Použijte sádrokartonové šrouby, nřeba TXN 35.

Když použijete plastové podložky, tak je moc nezamáčknete do polyše, nebo je pomáčknete a "proříznete" polyš. Vždyť dáváte polyš 1cm silný! Kotvení se dělá po zaschnutí lepidla. Ve vašem případě bych použil šrouby a talířky pouze jako fixaci, nežli zaschne pěna. Pak zkuste odtrhnou desku, nepovede se to.

Klidně můžete použít lepidlo Z 301 DUO a zahladit ho molitanem, či filcem do hladka jako štuk.

Teď se zeptám já, proč takto složitě?

Přeji krásný a klidný víkend.

doplněno 08.01.16 08:43:

Postup bude tedy následující: pomocí nízkoexpanzní pěny nalepím polystyrenové desky na osb, po zaschnutí (jak dlouho?) zafixovat nějakými vruty (do sádroše jsou moc dlouhé:(ale našel jsem jim podobné dlouhé 19 mm - může být?) s podložkami (jaké?).

Fixovat desky se musí hned, jinak pěna odtlačí desky. Sám uvidíte, jak pěna malinklo desky pohne, jak to budeta mít křivé a jak budete nadávat. Při tak slabém polyši bych šel raději do 301 DK. Pěna zaschne za 10 minut. Proč vadí delší šrouby?

Následně natáhnou lepidlo Z 301 duo, natlačit do něj perlinku a opět přetáhnout lepidlem. Nakonec rozfilcovat jako štuk. Je to správně? ANO A jak dlouho po natažení lepidla mohu filcovat? Předpokládám, že se to dělá stejně jako u štuku. ANO

Ještě bych se chtěl zeptat - udělá lepidlo po rozfilcování +- podobnou strukturu jako štuk? ANO, ale záleží jaký štuk myslíte, páč máme hodně druhů a dle zrnitosti. Malbou stejně zahladíte hrubost. Nechtěl bych totiž povrch úplně hladký jako u SDK. Má se lepidlo natáhnout až do rohů se zdí nebo zde mám použít nějaký akrylátový tmel či silikon? Silikon určitě ne. Předpokládám, že následně musím nalepit lišty - z čeho se vyrábějí? Přetírají se poté barvou, nebo se instalují až po vymalování? Z polyše jsou profilové lišty a přemalují se.

doplněno 08.01.16 08:53:

Tytan i nízkoexpanzní ( je to stejné) budou hýbat deskou. I když to přilepíte třeba mamutem, tak to při natahování lepidla prohnete. Jedině celoplošně přilepit. OK?

Udělejte si pokus..

sejny*
hodnocení

Víte jak to chodí, proč to dělat snadno, když to jde složitě. Původně jsem nechtěl sádrokarton kvůli broušení a též z důvodu, že při rekonstrukci u rodičů to bylo šílené. Teď si říkám, že jsem mohl mít dávno hotovo.

Postup bude tedy následující: pomocí nízkoexpanzní pěny nalepím polystyrenové desky na osb, po zaschnutí (jak dlouho?) zafixovat nějakými vruty (do sádroše jsou moc dlouhé:(ale našel jsem jim podobné dlouhé 19 mm - může být?) s podložkami (jaké?). Následně natáhnou lepidlo Z 301 duo, natlačit do něj perlinku a opět přetáhnout lepidlem. Nakonec rozfilcovat jako štuk. Je to správně? A jak dlouho po natažení lepidla mohu filcovat? Předpokládám, že se to dělá stejně jako u štuku.

Ještě bych se chtěl zeptat - udělá lepidlo po rozfilcování +- podobnou strukturu jako štuk? Nechtěl bych totiž povrch úplně hladký jako u SDK. Má se lepidlo natáhnout až do rohů se zdí nebo zde mám použít nějaký akrylátový tmel či silikon? Strop se zdí pomocí perlinky spojovat nebudu - stěny jsou již naštukované. Předpokládám, že následně musím nalepit lišty - z čeho se vyrábějí? Přetírají se poté barvou, nebo se instalují až po vymalování?

Předem děkuji za odpověď.

Též přeji krásný víkend.

sejny*
hodnocení

A pokud bych použil místo 301 dk lepidlo tytan, bude to hýbat stejně jako nízkoexpanzní pěna? Nebo se jedná vyloženě o lepidlo, které hned chytne? Delší šrouby vadí, protože nad osb je pouze cca 1 cm mezera a mám obavy, abych neprotrhnul parotěsku. Jaké podložky? Akrylátový tmel mám tedy použít? Nedotahoval až do rohů lepidlem? Natahovat budu tedy Z301 duo.

hodnocení

0x

místo nízkoexpanzní pěny použijte pěnu lepící. např. tytan 753. klasické vruty určitě ne - časem by se vám na jejich místě objevily rezavé fleky. pokud použijete pěnu, můžete aplikovat lepidlo po cca 2 hodinách a vruty nejsou potřeba.

proč tam chcete lepit polystyren? na OSB bych natřel adhezní můstek, lepidlo+perlinka, štuk...

nebo bych na OSB připevnil SDK, vytmelil a vymaloval.

joudic*
hodnocení

0x

zalezi jak velkou plochu, ale patlat cokoli na strop bych si zatracene rozmyslel :) takze bych asi skoncil u sadrokartonu pres polystyren, radsi trochu brousit nez mazat metry lepidla s perlinkou

pokud jde jen o to mit pekny strop, tak flexi lepidlo bez polystyrenu

doplněno 08.01.16 00:17:

no ja myslel patlat jakoukoli hmotu na strop (v pravem slova smyslu) :) na zdi parada, ale uz jste nekdy delal 30m jakekoli sterky na strop? To je ta nejhorsi prace :) Tohle bych delal max v koupelne :)

sejny*
hodnocení

Jedná se o strop pohledový v místnosti o ploše 30 m2. Pro polystyren na osb jsem se rozhodl na základě informací z netu - lidé, kteří jej takto dali jsou spokojeni. Patlat nic moc místo polyše nechci, aby se nestalo, že se celý strop sloupne. I to jsem už viděl. Tady by byl postup podobný klasickému zateplování fasád. A opravdu byste žádné vruty nedávali? Mám právě strach, kdyby něco povolilo...

janm*

použil jsem lepidlo mamut, bodově, přilne ihned jednou přitlačit hotovo, osb+eps drží výborně, práce postupuje velmi rychle, dolů eps dostanete jen tak že ho "strhnete" jinak s ním nepohne nic, práce oproti pěnám čistá rychlá bezproblému...

doplněno 07.01.16 22:53:

na nepřilnavé materiály jsem toto lepidlo užil i na perlinku

hodnocení

0x

Robil som doma na osb dosku zateplenie a lepil som ho lepidlom na polystyren v tube a potom som ho priskrutkoval skrutkami do dreva pod ktoré som dával tanierové podložky určené k tekto montáži.Po zaschnutí sa podložky pretrú armovacím lepidlom na polystyrén a po prischnutí sa natiahne vrstva armovacieho lepidla,perlinka a zase vrstva lepidla.Armovacie lepidlo na polystyren sa dá po prischnutí vyhladiť,aby sa nemusela dávať štuková vrstva,hoci ja som ju dával všade.Doma mám takto spravené stropy pred siedmymi rokmi a nikde som hrdzu nenašiel,skrutky som dával chromované.Tento postup sa bežne používa a keď sú krivé stropy,tak sa dá bodovo armovacie lepidlo,skrutkami sa voľne priskrutkuje do roviny,vodováhy a po zaschnutí sa dotiane napevno,tak aby sa tanierové podložky zapustili do polystyrenu.Druhý obrázok.: dassnina.sk/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]