Nejste přihlášen/a.
Jsem vlastníkem nemovitosti, která není připojená na obecní kanalizaci. S připojením mám problémy jak finanční, tak technické (vlastně taky finanční).
Obecní kanalizaci mám dokonce ze 2 stran nemovitosti: na straně jedné je to ale hodně daleko (desítky m v kopcovitém terénu). Ale na této straně je septik, tudíž sklon odpadů uvnitř domu je na této straně. Z druhé strany domu je kanalizace hned vedle, cca 2 m daleko, dostatečně hluboko, ale zase by to znamenalo překopat vše uvnitř domu.
Obojí se mi zdá značně nákladné (a navíc se tam v tom druhém případě nedá bydlet).
Dnes jsem dostala výzvu od firmy, která kanalizaci provozuje, abych sdělila termín, kdy se připojím.
Je mi jasné, že jednou se to připojit bude muset, ale jsem v důchodu, a nemovitost buď budou mít děti, nabo ji prodají, každopádně bude nutná důkladná rekonstrukce, kterou bych spojovala i s tou kanalizací.
Může mě někdo nutit, nebo postihnout za nepřipojení se? Zatím septik vyváží firma, čističku nemám.
taky si myslim, ze to hned neznamena prekopavani, jak pise @req, da se udelat i protlak, a prinejhorsim jednoduse precerpavat kalovym cerpadlem za 2500Kc s plovakem ze septiku do odpadu. Pokud mate septik, ze ktereho nevypoustite vody, je na vas jestli se pripojite nebo ne. Nechte si rict kolik bude stocne, ale pokud tam bude kopat okolo vas vsude bagr, tak by byla skoda to napojeni nevyvest a nechavat to na jindy.
nevim kolik chteji za tu pripojku, ale rozhodne to hned neznamena, ze musite prekopat barak, to nechte na nekoho jineho, provizorni reseni na desitky let je cerpadlo, ktere bude fungovat bud jako automaticky prepad diky plovaku a nebo jednou za cas to nechate 20 minut jet. Je to nejlevnejsi a nejrychlejsi reseni, ktere mate vzdycky v zaloze. Ale zavolejte si tam nejakeho remeslnika (nebo vic) at to okoukne, co by se s tim dalo delat normalni cestou, bez toho aniz by vas to zruinovalo.
"Nahoře" to připojení snad prý připravené bylo (nikdo tenkrát neřešil sklon potrubí). Ale rozkopat chodbu, WC, koupelnu - tedy podlahy - když se tam bydlí, je problém.
Ale hlavně řeším to, že to řešit nechci, nechala bych to novému majiteli, ať už to bude některé z mých dětím, nebo dům prodám. Nejmladší ale před 1/2 rokem dokončil studia, tak ještě ani pořádně neví, co bude (ani ty 2 starší). A vzhledem ke studiu 3 dětí (jsem sama) našetřeno fakt nemám
Mám takovou kacířskou myšlenku: Nešlo by odchytit ten bagr, přinejhorším investovat do kvalitního krumpáče, a syn by v létě objel od původního potrubí barák? Pak by to vyšlo na cenu trubek a napojilo by se to až nakonec. Jestli tam ale máte kamení, nebo nedostatečný spád, tak je samozřejmě myšlenka nanic.
jestli dá plastovou trubku a má standartní dům, tak jede max 2 strany a to je spád do půl metru. Navíc píše, že kanalizaci mají hluboko. Takže téměř kolmo z ní nahoru a pak skoro po rovince. Byl to jen nápad.
Dům není asi moc standartní - navazuje na něj z jedné strany stodola, mohutné (kamenné) zdi, a výstup kanalizce z domu (stávající) je asi uprostřed (délky dům plus stodola) a bližší kanalizace skoro uprostřed, takže...30 m? Kratší strana přes dlažbu, delší kolem stodoly.
Asi jsem sem měla dát plánek, ale spíš mi jde nyní o to, jak se připojení (dočasně) vyhnout.
Současná platná právní úprava daná zákonem o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu (č. 274/2001 Sb.) uvádí: v § 3, odst. 8, že obec může v přenesené působnosti rozhodnutím uložit vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb, na kterých vznikají, nebo mohou vznikat, odpadní vody, povinnost připojit se na kanalizaci v případech, kdy je to technicky možné.
Ano, bude to stát peníze, ale vyřešit lze vše.
Jistě jsou možné právní kličky...a vyjímky..atd.
Doporučuji se ale na kanalizaci připojit. Starý septik či dokonce žumpa rozhodně nesplňují dnešní požadavky na čištění splaškových vod.
Pozor, nyní řešíme případ, kdy vlastník RD min 10 let nevyvážel jímku, a odpad řešil trativodem. Obeslali jsme ho, aby doložil doklady o likvidaci odpadních vod z jímky za dobu posledních 3 let a on okamžitě nechal jímku vyčerpat a doklad mailem poslal. Jediný a to ještě v termínu po obdržení výzvy. Zároveň s výzvou, jsme mu navrhli aby se napojil na veřejnou kianalizaci, kde má ideální podmínky k napojení. Navrhli, nenařídili, protože to jako provozovatel nemůžeme. To může jen obec v přenesené působnosti, ALE! Teď přijde ten háček a možná i rada pro tazatelku: NÁKLADY NA PŘIPOJENÍ V TAKOVÉM PŘÍPADĚ HRADÍ TEN, KDO MÁ NA TOM KTERÉM KONKRÉTNÍM PŘIPOJENÍ ZÁJEM, TEDY OBEC V PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI, která vlastníka nemovitosti vyzvala k napojení. Touto cestou jde mnou zmiňovaný hříšník s trativodem a mohla by to být i cesta pro tazatelku. Je to zvláštní, ale je to tak, konzultoval jsem to s vodoprávním úřadem a potvrdili mi to.
Já teda zírám, děkuju. Ještě prosba veliká: kde se to dá dohledat? - Myslím to, že náklady hradí ten, kdo má na připojení zájem. Vodoprávní úřed je co? - Je to na městském úřadu nebo kde?
Jinak mi v dopise navrhli buď připojení, nebo "aktualizaci uzavřené smlouvy na dodávku vody dle požadavků platné legislativy (Zákony č.274/2001 Sb, č.89/2012 Sb.)"
Prosím vás, kde se dá dohledat ta možnost pro mě, jak jste psal? - Děkuju.
Ještě se zeptám: zatím je tam žumpa, víceméně pravidelně vyvážená. Asi na mě úřady mohou ale vyvíjet tlak ohledně toho, že např. žumpa nevyhovuje (nevím, jaké jsou zde požadavky, ale stavěl ji můj otec před více jak 40 lety, tak to vyhovovat dnešním předpisům opravdu nemusí). Zkrátka mi můžou dělat takové problémy, že mě k tomu připojení donutěj.
Po finanční stránce je to asi tak, že délka přípojky by byla minimálně 20 m - nevím, kolik může stát 1 m (ceníky jsem našla, ale jsou tam zkratky, které jsem nerozšifrovala). Nebo kopat uvnitř v domě, rozkopat chodbu, koupelny - tedy dlažbu, a vyspádovat vše na druhou stranu
Bydlí se tam...
Děkuji za odpověď, chápu, že je lepší se připojit. Jenom nemůžu dnes vědět, kdo tam jednou (výhled dejme tomu 5-10 let) bude chtít bydlet a jaké úpravy bude provádět. A mně už se to řešit vůbec nechce, mám šanci to alespoň nějak oddálit?
Právník nejsem...
Oddálit o nějaký čas by to asi šlo...ale jestli o 5-10 let, to silně pochybuji..
Nehledě k tomu, že za 10 let bude vše 2x dražší..
Jak hluboko kanalizace je na té kratší straně?
Šlo by to řešit protlakem potrubí pod domem... cca 1200,-/m + potrubí. Nicméně by ale kanalizace musela být až pod základy domu a to se těžko přes internet posuzuje.
Šířka základu nehraje roli, problém bude jen ta skála. Ve skále by ale obec nedělala kanalizaci tak hluboko (5m to n 99% nebude).
Nicméně je to na prohlídku na místě a až pak volit další postup.
Nevím, ale myslím že dost hluboko (odhaduji 5 m?). Základy domu prý byly původní, na nich se dům někdy cca ve 30. letech stavěl, a byly prý tak široké, že se po nich děti honily kolem nově stavěného domu (to vím od pamětnice), tak nevím, jestli by to šlo. A jsou tam skály, např. sklep je ve skále. Ale v domě jsou všechny odpady na druhou stranu...
Dobrý den, tak jednoznačně doporučuji se raději napojit. Nejsem také právník, ale co vím, tak každý člověk má povinnost likvidovat splaškové vody a musí doložit, že je likviduje (nebo tak brzy bude). Proto připojením na kanál získáte smlouvu o odvádění splaškových vod a potvrzení, že vody likvidujete (účtenky o zaplacení poplatků). Jiná možnost je žumpa, ale klasická žumpa, nikoliv s přepadem (to není septik), vyvážení (oficiální s papírem - levné to zrovna není), snad dvakrát do roka, ne-li víckrát, protože bez přepadu té vody je moc. Normálně, pokud se to dá, objel bych to s kanálem od vtoku do septiku - ten septik by se po napojení na kanál zrušil - kolem domku na tu stranu, kde to máte do řadu blízko.
Zatím mám na vše doklady - vyvážení žumpy je (zatím dosud bylo) zajištěné od provozovatele kanalizace. Kolem dokola - to mi samotné teda nenapadlo, ale všude je dlažba a beton
Všem děkuju za nápady, popřemýšlím, tedy pokud mi dají nějaký čas k přemýšlení.
Osobně si myslím, že platit poplatky za kanál by mělo být i levnější než platit vyvážení - myšleno žumpy - pokud bychom se pohybovali na legální půdě. Chce to ovšem to napojení a máte klid, už tam nemusí fekál, o nic se už starat nemusíte, jen zaplatit, ale to musíte tak či tak. Kolem domu venkem, to mě napadlo okamžitě, kde to vychází z domu, tam to prodloužit venkem do toho řadu. Z které strany domu to bude jednodušší. Dlažba problém není, beton bývá horší, ale taky to není nemožné, záleží, jaký ten beton je, jedná se jen o drážku, žádné jámy.
Děkuju. Levnější to vyvážení (legální) aspoň zatím není, ale o to momentálně nejde. Kolem dokola se to ale už blíží délkou případné přípojky té vzdálenější kanalizace. Bylo by to teda přes zahradu, no ale zase je to lepší jak beton. Zkusím zjistit alespoň přibližnou cenu. Rostou tam stromy, tak tam snad skála nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.