Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrdutý pot

Od: fiik* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat a poprosit o radu. Nevíte někdo jak z oblečení (trička, mikiny, atd...) dostat z podpaží takový ten zápach potu? Ne vše můžu prát na vyšší teploty nebo něco... Už nevím jak to z toho mám dostat. Vždy se to jednou za čas objeví a fakt nevím. Na bíle jsem zkusil savo to pomohlo, ale na barevné a černé prádlo fakt nevím :/ Budu moc rád za nějaké rady:)

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

fiik, určitě si z toho něco vyberete, co vám bude vyhovovat;)

Prášek na prádlo – na bílé prádlo můžete použít klasický prášek. V případě starších skvrn z něj udělejte za pomoci vody kašičku, kterou vetřete do látky v oblasti skvrny, a pak namočte na několik hodin do vlažné vody. V případě barevné látky zvolte tekutý prací prostředek na barevné prádlo (nebo na černé).

Sůl – to byla zbraň našich babiček. Hrst soli do litru vody a oblečení v tomto roztoku namáčet před klasickým vypráním. Sůl můžete použít i na odstranění těchto skvrn ze svetrů.

Kyselina citronová – je vhodná na bílé i barevné prádlo. Skvrny od potu můžete odstranit díky lázni, kterou připravíte asi z 10 g kyseliny citronové na litr horké vody. Oblečení do něj namočte minimálně na hodinu před tím, než ho dáte normálně vyprat. Použít můžete i citronovou šťávu.

Ocet – proti zápachu a skvrnám pomůže i lázeň v octovém roztoku. Můžete použít ocet vinný i kvasný lihový. Dejte ho zhruba tři lžíce na litr vody a prádlo po několikahodinovém odmáčení normálně vyperte.

Jedlá soda – naneste ji jen na skvrny, které jste ale předtím namočili. Sodu je zapotřebí nechat působit ideálně přes noc.

doplněno 07.01.16 00:12:

Ještě mě napadlo, jestli vám nejde spíš o radu na toto. Pot sám o sobě je čirá tekutina, která není cítit. Zápach vzniká až ve fázi jeho rozkladu. Někdy jsou na oblečení skvrny spíš od přípravků, které vám mají pomoci proti pocení nebo zápachu potu.Některé druhy pevných deodorantů bohužel nechávají na oděvu těžko pratelnou vysokou vrstvu bílé hmoty.

hio
hodnocení

1x

K mytí těla používejte mýdlo, zejména pro intimní partie. Umytí sprchovým gelem = navonění, nikoliv umytí. Běžný prací prášek vypere zápach potu bez problému. Každé prádlo lze prát na 40 stupňů. Pokud jste už ve fázi Sava na tričko z důvodu odstranění potu, jděte se poradit i k lékaři. Možná trpíte nějakým onemocněním, které se projevuje agresivním potem.

fiik*
hodnocení

Jenom pro upřesnění nejedná se o můj pot.. vždy se to objeví jednou za čas a přijde mi spíš u né moc kvalitních látek tak nevím.

ekr®

Tohle sem taky vypozoroval u některých triček od ťamanú, říkal sem si že když si je koupím na prácí (manuální) kde se člověk hodně spotí třeba práce na zahradě, že to na tohle stačí, to bych nevěřil jak fakt lidský pot s touhle kombinací materiálu reaguje, až sem si myslel že se mnou něco není v pořádku.Vyřešil sem to tak že na tyhle věci sem si pořídil par kousků oblečení ze sekáče a už to není taková síla.Opravdu to není praním je to tím materiálem, takhle prostě reaguje s potem.

Prostě jak se říká, u práce se spotí jen (cyp) ale když už tak nemusí smrdět jak bolavá noha *smich*

tiffany*

Máte pravdu, hodně záleží na druhu látky, u umělých, kterých je dnes většina, zvláště, a také na střihu, těsnější oblečení se zapotí ihned. Takže doporučuji před každým praním vzít ten kus prádla a speciálně místo v podpaží namočit, vzít obyčejným toaletním mýdlem, které používáte na ruce, v ruce přeprat, dočista propláchnout, případně ještě jednou, a pak teprve dát do pračky (nebo jinak vyprat celé). Účinkuje bez chyby.

ekr®

fíík- opravdu to myslíte tak že to smrdí v tom jednom místě pad paží i po vyprání v pračce a to když prádlo uschne, tak i pak to je cítit jen u některých věcí u jiných s té samé várky praní ne?

hodnocení

1x

Jakou máte pračku? Ta přece, když není narvaná k prasknutí a má delší program, s příslušnou teplotou, musí přece vyprat jakýkoliv zápach! A vypere! Ještě nikdy jsem z pračky nevytáhla smradlavé prádlo. A že v pračce už bylo ledacos! Po pokaděných a poblinkaných dětech, s trávou na kolenou, po psovi, po nemocném, po krvi. Ale zápach? Moucha!

doplněno 07.01.16 06:44:

Já si myslím, že je veliký rozdíl v tom, v jakém materiále se zapotíte. Pot jinak čpí, když se člověk zapotí v bavlně nebo v nějakém "bakelitu". Ale vyprat, vyprat se musí stejně i z přírodního i z uměliny. Ptal jste se na praní, ne?

hodnocení

1x
Budu reagovat na ty látky. Pokud nosím celý den v dílně umělé ponožky, tak si mám chuť uříznout i nohy, když se zuji. S kvalitnější bavl ponožkou nic. Patřím k tem šťastlivcům, kterým nesmrdí nohy ani v vys botách. Ale materiál to zapříčiní raz dva..
cross

Když jste už odbočil k zápachu ponožek a bot - taky jsem s tím míval v zimě problém, ale prodavačka v obuvi mi poradila uhlíkové vložky do bot, stály myslím kolem 90kč, ale jsou super, fakt fungují, noha se v nich v botě nepotí a ponožky nesmrdí.

Na zápach nohou netrpím, ale děkuji za radu. Ty vložky jsem neznal, koupím si je. Díky

Je zajímavé, že i ťamani je mají pod názvem bambusové a také fungují. I ponožky z bambusového vlákna jsem viděla u ťamanů i u značkového obchodu. Spodní prádlo také. A ručníky a ložní prádlo.

Tak ty bambusové ponožky jsem si koupila a ne u "ťamanů". Byly docela drahé, ale jsou příjemné na omak. Takové jemné. Ale asi po třetím nošení se objevily díry na prstech a na patách se materiál jakoby ztenčil. Už bych si je nekoupila. Není nad ponožky z bavlny s trochou příměsi elastanu.

Jinak jsem přesvědčena, že existují ponožky z bambusového vlákna určitě kvalitní, pokud je obchodník nekoupí právě u těch "ťamanů" na tržnici a pak je nepřeprodává s vysokou marží.

hodnocení

0x

Nějak se nemohu zbavit dojmu, že prádlo i propocené nemůže nějak extrémně po jednom dnu nošení zapáchat. Denně čisté prádlo, denně se koupat a je pravděpodobně z velké části vyřešeno.

fiik*
hodnocení

Jen pro upřesnění, nedělám v České republice, dělám v Řecku delegáta - proto je pro mě čisté oblečení základ, ale jak říkám tento zápach se objevil u přítelových kusů oblečení ale asi to bude fakt nekvalitní materiál. Mě se se to stalo snad jednou nebo dvakrát a už od té doby ne.

Pračkou to taky podle mě nebude mám doma Miele a prádlo je vždy krásně vyprané :) No já to spíš vidím tak že ty kusy prádla vyhážu a už to nepude do baráku :)

tiffany*

Nejlepší řešení :)

hio

Používejte prací prášek, nikoliv gel.

zwiki*

Zkuste prádlo s vlákny stříbra.

hh
hodnocení

0x

Přítel by se měl asi občas vydesinfikovat pod páždí.Kysličník,jodisol apod.Na některé bakterie je mýdlo slabé tak je to dobré občas udělat

hh, nezlobte se na mě, ale toto je největší nesmysl na světě! Potní a ostatní žlázy v podpaždí mají svou roli a svou úlohu. Když je porušíte, muže se vám stát že se vám naruší činnost žláz z vnitřní sekrecí anebo se vám udělají boule. Toto je místo, které se špatně léčí, protože je stále uzavřené a stále drážděné pohybem paže a textilem. *plac*

fiik*
hodnocení

Heh nechci aby jste si mysleli že jsme nějací čuníci... to opravdu ne... ale při některé práci se člověk prostě zapotí a je to hned (však to znáte bez práce nejsou koláče :D)

Já jsem to zkoušel ted to černé prádlo potřít octem a tak uvidíme co to udělá až to vyperu :)

hh

babkazov,ještě jsem neviděl,aby se potní žlázy narušily,když se občas natřu kysličníkem nebo jodisolem.Řekl bych,že se jen vydesinfikuje pokožka,na které se časem mohou množit různé bakterie z potu.

doplněno 09.01.16 18:19:

Co když si tam pak různí hlupáci stříkají přímo na pokožku různé vonící spreye?To je ještě horší než kysličník.Zapomněl jsem dodat,že po aplikaci kysličníku nebo jodisolu se ovšem za chvíli důkladně opláknu,umyju mýdlem.Což voňavkáři se spreyem asi sotva dělají.Ty si to tam napatlají a mají to tam celý den.To je potom chemický xindl s kdovíjakými účinky!I

zwiki*
hodnocení

0x

Mě poslední dobou smrdí trička jakoby od nafty nebo tak nějak podobného.Vím,že to není z oblečení.Dřív to nebývalo.

lola*
hodnocení

0x

Když jsem měla starou pračku, tak nezvládala vyprat některé zápachy..=) Teď když jsem zainvestovala do nové, nemám žádný problém..=) Může to být taky jeden z problémů..=);)

hodnocení

0x

Já teda nevím,ale Váš dotaz mi přijde trošku divný!

Osobně běžně,pokud se nedělá extrémně špinavá práce tak měním pracovní triko po týdnu /rozumněj po 5 pracovních dnech na stavbě) a před vypráním je trošku cítět ale po vyprání? to by necítil ani komisař Rex!A věřte tomu, že se potím a hooodně! A nekupuji žádná drahá či značková trika.Normální z pracovního textilu a od větráků!

zazu
hodnocení

0x

dobrý den, v drogerii lze koupit i jiné neagresivní desinfekce na pradlo, než savo, já kupuji v DM a fungují, když nechci používat vyšší teploty a dlouhé prací programy, lze použít do máchání také obyčejný ocet a podpaží lze vydesinfikovat kokosovým olejem, je i protiplísňový. :)

fiik*
hodnocení

Já používám teda od sanytolu dezinfekci na prádlo :)

Ale jak říkám objevilo se to na pár kusech ale ted už je vypráno a nejde nic cítit :) Ale stane se to fakt jednou za čas.. tedka teda po hodně dlouhé době :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]