Nejste přihlášen/a.
zdravim, mám dotaz...
Koupil jsem lustr s třemi bodovkami, jdou z něj tři dráty, hnědá fáze, modrý nulák a zelenožlutý zem. V domě starý rozvod hliník - ve stropě tři dráty, pravděpodobně dvě fáze a nulák ale po měření mi to ukazuje že funkční je jen jedna fáze. Lustr jsem tedy zapojil tako jinde tzn. hnědej na fázi a modrej na nulák, zelenožlutej jsem nezapojoval. Teď je ale problém, že po rozsvícení svítí pouze jedna bodovka ze tří. Vypínač je tam jednoduchý. Nevíte tudíž jak to zapojit aby svítily všechny bodovky? děkuju za odpovědi
Musíte zapojit hnědý na fázi a modrej + žlutozelený propojit a připojit na nulák. Vaše stávající zapojení je životu nebezpečno. V případě, že by se na kostru dostala fáze...
No problém s těma nesvítícími bodovkami to nevyřeší. Může je zkusit prohodit, jestli nejsou vadné. Stát se to může.
to s těma žárovkama jsem zkoušel hned a svítí všechny jenom v jedný bodovce, takže pravděpodobně reklamace lustru mě nemine...
Trochu tady něco nehraje. Pokud by byl lustr určený pro samostatné rozsvěcení jednotlivých žárovek (1 + 2), musely by z něj vést dráty 4 (černý, hnědý, modrý a žlutozelený). V tom případě by se spojil černý s hnědým a připojily by se na fázi ze stropu. Modrý a zelenožlutý z lustru na nulák ze stropu. Pokud je v lustru jen jeden fázový a svítí jen jedna žárovka, je v lustru někde chyba.
Neškodilo by foto svorek lustru.
Mytrix - ale pochopil. Tazateli sice vedou ze stropu 2 fázové dráty, ale jeden není funkční (asi odpojený ve vypínači, o tom se nebavíme). Jenže mu po připojení jediného fázového drátu v lustru na tuhle jedinou funkční fázi ze stropu svítí jen jedna žárovka. Kdyby byl lustr vydrátován na nezávislé rozsvěcení dvou okruhů, musely by z něj čouhat 2 fázové dráty, což ale nečouhají. Takže je v lustru něco špatně. Buď chybí jeden drát (v lustru), nebo nejsou nesvítící žárovky na ten jeden drát, co tam je, připojené. Oboje je špatně.
Mytrix - Ale vždyť jsem v odpovědi i v doplnkové odpovědi napsal v podstatě to samé. Nechápu, co na tom nechápete.
Dobrý den, nepochopil jste zadání. Dvě fáze vedou ze zdi, kdy toto zapojení bývalo běžné.pro částečně rozsvěcení světla. Světlo, které si koupil tazatel je pouze na jednu fázi.
Ano v druhé půlce jste to napsal. Já jen reagoval na to, že uvedená /první/ pasáž mi přišla naprosto zbytečná, protože se o této variantě tj, že by bylo světlo dělené, nikde nepsalo. Z toho důvodu jsem došel k dojmu, že jste dotaz ne zcela nepochopil.
V tom samotném lustru musí být ještě jedna svorkovnice u které bude 9 drátů, tak hledej. Tři dráty pro vlastní zapojení s vypínačen,/modry, žlutozelený a fáze/ a pak od každé žárovky dva dráty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.