Nejste přihlášen/a.
Dobry den, prosim o konzultaci, mam novou domaci vodarnu, je normalni ze v privodnim potrubi se zpetnou klapkou je stejne vysoky tlak jako vypinaci na cerpadle, t.j. 3 mpa? Ten tlak je tak vysoky, ze mi to pravidelne ustreluje zpetnou klapku z trubky do studny, tim padem vodarna neudrzi vodu. Podle meho je chyba v nejakem ventilu na vodarne.
Dobrý den. To je zajímavé. Předpokládám, že tím přívodním potrubím máte na mysli trubku ze studny do domu, že? Něco mě napadá už teď, ale chce to víc informací, jinak těžko co poradit. Co to je za vodárna? Čerpadlo je v domě nebo ve studni? Podle toho, co píšete, je asi v domě. Ono ventily neventily, pokud čerpadlo tahá vodu ze studny (je v domě), v potrubí by měl být tlak atmosférický, ne-li trochu podtlak, přetlak před čerpadlem nemůže být. Motor na čerpadle je jednofázový nebo třífázový?
Vase predpoklady jsou zcela spravne, motor je jednofazovy, vodarna Cam, cerpadlo Pentax.zitra chci kontaktovat servis, nezda se mi to v poradku
Tak to patrně nebude tím, co mě napadlo ještě dříve než jsem začal psát tu předcházející odpověď. Měl jsem za to, že máte třífáz a prohozené fáze, to mě napadlo hned - pak se motor (s ním čerpadlo) točí na druhou stranu. Pokud je všechno zapojeno, jak má být (přívodní potrubí ze studny, výtlačné potrubí - nemáte to prohozené?), pak to může být snad jedině tím, že by se motor točil na druhou stranu, s ním i čerpadlo, a místo tahání ze studny by to do studny tlačilo, u třífázového motoru se to lehko může stát, pokud není správný sled fází, Vy ovšem máte jednofázový motor, tam by se to nemělo stát.
Píšeš : Jinak trubka je PPR, sverka plastova, z Trikeru ... Dle mého špatná kombinace . Buď na tu trubku navař zástřik a koš i se zpětnou klapkou tam našroubuj a nebo použij isiflo . Pokud chceš dát druhou zpětnou klapku , tak ji můžeš dát hned za šroubení k čerpadlu.
Zoubky ze svěrného šroubení máš z měkčího materiálu , než trubka do které se zakusují.
Za čerpadlem bývá zpětná klapka, které zřejmě netěsní. 3 mpa tam asi nemáte, když tak 0,3 mpa. Pokud ustřeluje sací koš se zpětnou klapkou, tak je to nejspíš nějký srandoní plastový a drží na pár odřených závitech. Ony tam i při funkční klapce jsou poměrně silné zpětné rázy, takže by to asi chtělo kvalitnější provedení. Navíc to, že zpětná klapka netěsní zcela se vám může stát kdykoli.
Zpetna klapka tesni do te doby nez ji tlak vody z te hadice ustreli. Klapka se nachazi az dole ve studni pochopitelne. Pripevnena je bezne dostupnym spojovacim materialem, svernou tvarovkou.
Ahoj Gerriku.
Jak jsem pochopil z popisu věci, ta klapka je součástí sacího koše a je ve studni na konci trubky. V tom místě by neměl být zase tak moc velký tlak. Spíš tam je proto, aby se nad ní udržel potřebný sloupec vody a nebylo nutné tu trubku znova plnit vodou čerpadlem. Jestli tam máš svěrný systém, tak asi nefunguje správně a bylo by lepší tu rouru vyndat a navařit na ten konec koncovku se závitem a koš přišroubovat se zatěsněním závitu.
Tome, spravna otazka, kdyz vodarna byla venku a rozpojena, tak jsem fouknul do saciho otvoru, a z vytlacneho otvoru ten vzduch volne vychazel. Cimz usuzuji ze je tam tento tlak. Saci kos na konci trubky samozrejme zkusim upevnit jinak, i kdyz toto fungovalo po radu let bez problemu.
Humbuckere, ano, myslim ze zadny tlak by tam nemel byt, jen ten tlak toho sloupce, cca 3,5 m. vody.
Mám ve studni taky sací koš + zpětnou klapku přes svěrnou tvarovku, výška k čerpadlu je 6m, drží to bez problémů. Myslím, že tím to nebude, ještě k tomu, když píše, že dřív s tím problém nebyl.
Předpokládám, že tu zpětnou klapku to urve ještě před vypnutím čerpadla. Nebo je to jinak?
Ten zpětný ventil spíš nebude součástí čerpadla, to klidně profouknete, ale měl by být v cestě mezi čerpadlem a tlakovým spínačem. Také může být přímo součástí tlakového spínače.
Další možností je, že tam zpětný ventil vůbec nemáte. Pro funkci nutný není. Zálež spíš na vlastní konstrukci čerpadla, jestli mu vadí (např. kvůli prosakování vody kolem hřídele) být pod tlakem, nebo ne. Absence této klapky má výhodu v to, že i když netěsní sací koš ve studni, tak nespadne voda v sací trubce a nezavzdušní se čerpadlo.
Moc se mi nelíbí ten scestný termín ,,stržená klapka,, . Správně ta spětná klapka leží na takovým okruží ve vlastním těle koše a až čerpáním a prouděním vody se tato zvedne a propustí čerpanou vodu nad sebe. Aby se strhla, musela by se rozpadnout a propadnout tím tělem koše dolů do spodku koše. Nebo alespoň nějak prasknout.
Taky se dá udělat tohle. Pokud je ve vršku studny tahle trubka rozebíratelná, dá se pumpováním s trubkou nahoru a dolu tato naplnit. A po propojení s kolenem, jsem takhle dostal vodu až k čerpadlu. Pak stačilo zavodnit jen samotné čerpadlo a voda se začala čerpáním hned tlakovat do vodárny.
Zdravím , já bych zkusil hledat ten problém v té vaší svěrné tvarovce. Svěrný kroužek , podložka , gumové těsnění. Setkal jsem se také s tím , že tam lidem chyběla podložka a ve vašem případě by mohl být otočený svěrný kroužek. (zuby se nezasekávají. ) Také může být nedostatečně zasunuta . Pokud je tam PE , tak srazím nožem vnější část - udělám náběh , namažu tukem - u vás třeba indulónou a zasunu. Musí to lupnout. Tento problém jsem za svoji praxi ještě nezažil. Že nedrží sací koš , to je běžná věc , ale aby ustřelil? To musí bez problému ten tlak udržet. ...Zajímavá otázka - dejte prosím vědět jak jste dopadl.
Spravnemu nasazeni na trubku jsem pri poslednim vypadnuti venoval zvlastni pozornost, vim o Okrouzku, utahoval jsem to hasakem. Ale stejne to opet ustrelilo, na dne studny je zpetna klapka i s tou tvarovkou. Sakra, tam prece nesmi byt takovy tlak aby to takto odpadlo
jaký je materiál trubky a jaký máš svěrný šroubení. Isiflo , nebo snad nějaký zahradní program -plast.
Pokud někde není jiná chyba, tak tam může být nejvýš tlak 3 Atm z nádoby plus 0,4 Atm vodního slopce. Tedy do 4 Atm a možná něco navíc rázovou vlnou. Pokud to toto neudrží, tak to prostě nedrží. U svěrné tvarovky je ta síla dost nedefinovaná, mohl se omačkat kroužek, může mít trochu nižší průměr trubka (jakou máte trubku?). Rozhodně se zde očekává provedení, které udrží aspoň 10 Atm.
Mimochodem, kolik těch sacích košů už na dně máte?
Tak do studny vzdy vlezu a ten kos opet nandam.
Ale tady se mozna dostavame k veci, opravdu je mozne aby v te trubce byl tlak 4 atm? Pokud je to mozne, pak musim udelat lepsi pripojeni k trubce.
Jinak trubka je PPR, sverka plastova, z Trikeru
Ať už tam ten zpětný ventil máte, nebo ne, vždy se může stát, že netěsní zcela a pak tam ten tlak bude. Je proto určitě dobré mít sací koš připevněn, aby to vydržel.
I tak si předsavte, co se děje, když se zastaví čerpadlo. Zastavuje se průtok vody v trubce ve studni a voda začíná téct opačným směrem zpět do studny, do okamžiku, kdy dojde k uzavření zpětné klapky v sacím koši. Takže celý ten sloup vody mezi sacím košem a čepadlem poměrně prudce narazí do sacího koše. Takže je tam tlak a ještě rázy. Je proto možné, že na té sponě, pokud nedrží dokonale, dojde k postupnému sklepání.
Ano, pokud máte jak uvádíte zpětnou klapku jen ve studni u sacího koše je to normální. Úkolem zpětné klapky je udržet vodní sloupec v sacím potrubí tak, aby nebyl problém s nasáváním při spuštění čerpadla. Jelikož je zpětná klapka jen u sacího koše, celé sací potrubí funguje jako spojitá nádoba se zásobníkem vodárny a tudíž tam je stejný tlak. Pokud máte zpětnou klapku na sacím potrubí náležitě upevněnou nemůže být problém.
Je-li pravda jak uvádíte tlak 3 MPa = cca 30 atm.tak tomu nerozumím. Tak vysoký tlak, domácí vodárna není schopna vytlačit. Tlak v celém systému od zásobníku vody až po zpětnou klapku (zpravidla umístěnou v sacím koši) je stejný a je dán nastavením tlakového spínačem vodárny. Je možno jej nastavovat - miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.