Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Je toto zapojení slučitelné s bazpečným používáním spotřebiče?
Těžce amatérsky zapojeno a odzkoušeno jen s jednou plotýnkou - funguje.
Děkuji za odpovědi.
Ten hnědý "drátek"jsem konzultoval zde:
No pokud jsou připojeny všechny dráty - tedy 3 x fáze - 2 černé a jeden žlutý, jednou modrý nulák a jednou žlutozelený zemění, opak ano. A co je ten nezapojený hnědý? Nejde do něho proud a není tak zaměněn se žlutým?
Hnědý tam je zapojený mezi černýma,to co tam kouká to je ten provázek.Žádný žlutý se nepoužívá.
Dobrý den.
Pokud jsou všechy přívodní fázové vodiče pod proudem nepříjde mi moc bezpečné, aby zbylý nepoužitý hnědý vodič jen tak trčel v krabičce svorkovnice a k tomu ješte kousek od svorky nuláku.
Proč nemáte použit přívodní kabel se správným počtem vodičů?
Jste si jistý že mají vodiče správný průřez...nebo jste jen doma našel kus nějakého starého kabelu a použil jej?
Nevím nevím, ale při poruše spotřebiče amatersky zapojeném a následném požáru budete mít pěkné polízanice.
Hans
Poznámku s volným vodičem beru zpět. Teď jsem si četl vlákno o hnědém vodiči.
Každopádně jsem nikdy neviděl, že by byl provázek v bužírce jako vodiče
Pokud budete zapojovat nový sporák, tak předtím nechte nalisovat dutinky na konce vodičů.
I přesto, že zapojení sporáku vypadá jednoduše, tak Vám jako amatérovi nedoporučuju hrabat se do elektřiny. Ono zapojovat třífázový sporák není jako vyměnit vypínač. Jakékoliv neodborné zapojování elektrických spotřebičů může vést až k fatálním zraněním nebo v lepším případě škodě na majetku.
Kdyby se náhodou někdo zranil, tak lehce můžete čelit obvinění z ublížení na zdraví z nedbalosti atd.
Lidské zdraví a bezpečnost jistě stojí za víc než těch pár stovek za odborné zapojení s potvrzením od elektrikáře.
Elektrické zařízení,spotřebič - zvláště o takových příkonech by měl zapojovat odborník, nejen kvůli případnému poškození přístroje ale i kvůli vysokému riziku požáru a případnému usmrcení osob použivajících zařízení.
Vodiče by měli být opatřeny lisovací dutinkou, měli by být pod správnou stranou šroubku, některé spotřebiče jsou velmi citlivé na sled fází (vzhledem k tomu že máte starší vodič H,Č,Č) tak by mě zajímalo jak jste sled zjistil, podle vašeho vyjadřování (to bez urážky) tomu příliš nerozumíte (to o vás nic neznamená, vy se tím neživíte tak to neznáte, já také neumím vyrobit skřín třeba)
Ono to ASI pojede, v případě poškození je dost možné že se výrobci nebude pozdávat že zařízení nepřipojil odborník (což je i napsáno v manuálu) v případě požáru od elektriky dost možná pojištovna nic nezaplatí protože se má v elektrice opět hrabat odborník (což je napsáno ve smlouvě)
Zrovna sporák je spotřebič který jede na docela velkém proudu i napětí, případné "pokopání" by nemusela být legrace.
Sice jsou některé spotřebiče citlivé na sled fází, ale sporáky většinou ne. To není eletromotor, aby potřeboval točivé magnetické pole, takže i při prohozených fázích to bude fungovat, pokud ventilátor v horkovzdušné troubě nepohání 3F motor.
To je pravda - ze zkušenosti to ale většinou při reklamaci nikoho moc nezajímá .. sled fází je jasně technicky specifikovaný a na štítku a v manuálu je pořádí jasně dáno / už jsem se setkal s tím, že fakt nedoložení protokolu (nebo jiného dokladu) o montáži byl důvod pro neuznání reklamace.
Já jsem neuznal reklamaci zákazníkovi, protože se mi nelíbil. To je asi stejný důvod, jako tvé zapojení.
Prodávající totiž musí prokázat, že toto jiné zapojení způsobilo vadu na výrobku. Zapojit el. sporák si můžeš klidně sám a nikdo ti za to nic nemůže. (pokud se nic nestane díky špatnému zapojení)
Ze štítku je jasné, že na pořadí fází vůbec nezáleží, když se dá zapojit pouze na 1 a proklemovat. Nikdy jsem neviděl 3f motor ve sporáku. Ale je možné, že nějaký obrovský pro profesionální použítí toto může mít. Ale doma ho u nikoho neuvidíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.