Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po pročtení mraky diskuzí jak zde, tak na living.cz stále nejsem rozhodnut pro zdroj vytápění pro svůj RD (podlahová plocha 150m2, tepelné ztráty, 2,76-bez vlivu větrání, teplovodní podlahové vytápění). Původně jsem uvažoval krbová kamna s výměníkem+akumulační nádrž+záloha elektrokotel. Od této varianty jsem ustoupil z důvodu složitosti a také z toho důvodu, že když připlatím cca 50tis, tak již mám tepelné čerpadlo vzduch-voda. Jako zálohu samozřejmě obyčejná krbová kamna v případě výpadku elektřiny a hlavně pro efekt. Můžete někdo napsat reálné zkušenosti s tímto systémem? Případně tip na tepelné čerpadlo a krbová kamna? děkuji
To téměř vynechte. Mám TZ 3,5kW a rozhodně se to nevyplatí, leda by mířil tazatel na dotaci NZÚ. Ta naopak zaplatí TČ a komplet provoz na 10 let dopředu...
Díky za odpověď. Na dotaci nedošáhnu, jelikož se jedná o novostavbu a né o rekonstrukci. Můžu se zeptat čím vytápíte a jaké máte parametry? Třeba je vhodnější systém, jsem otevřený čemukoliv. Děkuji
No, já šel nakonec do NZÚ, takže topím TČ země/voda Vaillant se záložní elektrickou patronou a navíc pasivním chlazením*, topení teplovodní do podlahy. Krb ani nic jiného nemám. Ostatně - NZÚ B1 na nové domy jede pořád, jen s 300 tisícema dotace + 35 na dokumentaci k NZÚ. Takže tam by to šlo, zvažte to...
* chlazení hodně promyslete, u PD je v praxi nutné udržet teplo v létě venku a/nebo chladit, jinak jak se dům rozpálí, tak v noci nevychladne. Tenhle efekt bych řekl je díky izolaci o něco horší než v běžném domě.
Trochu konkrétních čísel (roční provoz): Spotřeba elektriky komplet 5,6MW. Domácnost (TV, vaření, PC atd) z toho dělá asi 60 procent. Cca 10 procent vytápění, 30 procent TUV. TČ reálně ušetřilo (při velmi mírné zimě) kolem 7MW.
martincakl: Vy jste ale čtverák
Ono je to pravda, že lze čerpat dotaci i teď, ale to je nutnost rekuperace Asi to vidím tak, že dám na první rok elektrokotel a pak se uvidí dle skutečných nákladů.
U takové TZ objektu máte pravděpodobně dost těsnou obálku domu a je potřeba větrat. Buď budete větrat okny, pak se ztrácí výhoda nízké TZ a je to nepohodlné, nebo tam dáte rekuperaci.
Pokud jste ještě "v plánech", zkuste si propočítat návrat/... tady, je tam možnost zkusit bez a s rekuperací. Jen je potřeba trochu korigovat výsledky, protože topná sezóna je v pasivu trošičku kratší a především na začátku a konci se zatopí třeba jen půl hodiny jednou za 2 dny.
Jen zhruba odhaduji, že pro maličký domek při dané TZ budete platit jen za vytápění elektrikou cca 15 tKč ročně. S rekuperací cca 9. Jen pro zajímavost rekuperace + TČ = necelé 2 ročně za vytápění. Pohodlí při nevětrání a výhody čerstvého vzduchu nonstop musíte samozřejmě ocenit sám podle vašeho stylu života.
s rekuperací jsem taky koketal, ale nikde jsem na netu nenašel firmu, která by mi udělala nezávaznou orientační cenovou nabídku. Takže vůbec netuším, kolik by to stálo.
Jednotka zhruba 25-90* tisíc, montáž 10 až 25, rozvody 30-80 (položím samodomo/profi firma), ovládání reku 3 - 15 (tlačítkové, panel s displayem, dotykový tablet atp). Samozřejmě není problém utratit za VZT milion, ale reálně se dostanete zhruba sem někam.
Firmy: nejčastěji narazíte na českou Atrea, německý Paul a je samozřejmě spousta dalších.
* od malých přes velké výkony až k velkým s entalpickým vyměníkem vlhkosti a třeba napojením na internet. Pozor na dostratečný výkon, musíte odvětrat minimálně půl objemu baráku za hodinu.
Nevím jestli jsem odpovídal vám, ale moje fáze vyhledávání - tápání, konzultací s firmami byla asi dvouletá, je třeba konkretně vidět a zhlédnout si různé systémy, zvážit své podmínky pro případné vrty, zemní rohože, možnost vody/ rybník, potok / na vlastním pozemku, já neměl nic z toho tak jsem musel zvolit systém vzduch - voda, napojit systém čerpadla do stávajícího systému na pevná paliva, předěláno na plynový kotel a potom na TČ...nenechal jsem se přemluvit na akumulační nádrž, jelikož bych přišel o podstatnou část garáže a po zkušenostech ostatních jsem zřejmě učinil dobře, čim více několika cestných ventilů, čidel a jiné automatiky tím složitější a náročnější obsluha a údržba, mám TČ Mitsubishi Zubadan které všechny regulační systémy obsahuje . /jedno z těchto - ctcplzen.cz/... . Odkud jste?
Znám chlapíka který už postavil několik domků, něco pro děti a něco vyloženě na kšeft a podlahovku - topení řešil TČ v akci z Moutfieldu / které jsou pro ohřev bazenů./...domky po většinou 10x10, tvrdil, že když se podělá je to zanedbatelnou položkou...kupodivu to funguje...
V posledním domku jsem byl a viděl na vlastní oči...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.