Nejste přihlášen/a.
Dobry den, projela jsem diskuze, co tu jsou a nenasla odpoved. Nechapu, jak muze napr obycejny analag. vlkomer, nebo i digitalni, zmerit optimalni vlhkost v byte a nasledne vetrani ci zatapeni, kdyz pristroj nebude mit informace o vlhkosti a teplote venkovni. To je prece zavisle na sobe nebo ne?
Potrebuji take koupit do detskeho pokoje pristroj, ale ztracim se v informacich. Dle meho nazoru mame v panelu tepelny most, dle vyboru v dome si mam merit vlhkost a podle toho vetrat. Chci jim dokazat, ze mam pravdu a jsem ochotna koupit vlhkomer, popr. klidne zaplatit nejakeho znalce, ale opet nevim, kam se obratit. Problem resim jiz tretim rokem, ale narazim na zlehcovani problemu. Pokud mate tip kam se obratit a na koho, budu jen rada. Okoli ci primo Hradec Králové. Dekuji
Dobre, takze mi staci do bytu analogovy vlhkomer, je prehledny a hned to clovek vidi. Dekuji Jeste projizdim pristroje pro vlhkost zdiva/panelu. Firma mi nechce dat nic pisemne, takze to musim nejak sepisovat sama. Jeste mne napadl soudni znalec v oboru stavebnictvi. Projedu stranky.
Takhle je to těžký poradit, dovnitř do konstrukce nevidíte vy a my tuplem. Hodně poradí termosnímek a pak měření vlhkosti.
Termokameru a úniky tepla dělá v HK Bednarčík. Přijde hodně brzo ráno, udělá snímky takovým "divným"foťákem zevnitř i zvenčí. Za pár dní vám dá papíry a zpracované fotky na CD, k tomu to s vámi probere a řekne přesně, kde utíká teplo. Termosnímky se dají dělat logicky jen v zimě, takže nečekejte dlouho, má objednávky až na několik týdnů dopředu. Ceník má na stránkách. Ovšem nevím, zda je schopen skutečně kvalifikovaně odpovědět na otázku jak to spravit.
Větší "kalibr"je pak stavební dozor Matyáš, má i bezkontaktní vlhkoměr "dovnitř"do zdiva (tj. změří detailně vlhkost uvnitř ve zdi, kde co sákne atd) a kulaté razítko autorizované osoby. Cenově asi není úplně laciný, ale svou práci umí dobře a vyzná se.
Předpokládám, že Váš problém je plíseň (i když o tom nepíšete). Ta na stěně vzniká tam, kde dochází ke srážení vzdušné vlhkosti. A k tomu dochází tam, kde teplota stěny dosáhne teploty rosného bodu. Ta je dána množstvím vody rozpuštěné ve vzduchu. To lze určit z relativní vlhkosti a teploty vzduchu v místnosti. Čili - budete-li měřit teplotu a relativní vlhkost vzduchu v místnosti, lze jednoduše určit teplotu stěny, při které dojde ke srážení vlhkosti. Pokud bude teplota stěny vyšší, nic nehrozí. Bude-li nižší, stěna bude vlhnout a časem zplesniví. Teplota stěny se dá změřit (například bezkontaktním teploměrem) nebo vypočítat při znalosti vnější a vnitřní teploty a rozměrů a složení stěny.
Ale jednodušeji. Jak větráte, na kolik stupňů topíte? Rosí se Vám okna? Máte okna plastová? Dům je zateplený?
Já myslím že je problém v rozdílné izolační schopnosti stěn bytu. Jednoduše řečeno, někde máte dobrou izolaci a někde špatnou(tepelný most) . Tam je chladnější místo a to prochládá . Asi jako když vytáhnete studenou láhev z lednice a ta se vám rosí . Na tom místě pak vznikají plísně. Bud musíte snížit vlhkost (více větrat) , snížit vznik vlhkosti(pořídit sušičku prádla , odsávání z vaření atd) , anebo zvýšit teplotu v bytě a tím i stěn.
Ano, rozdil je v panelu. Mela jsem tu dve firmy, obe potvrdily, ze to neni vetranim, ani topenim, ale ze je to vec mivek a slabsim panelem, zminovali rosny bod a tepelny most. Jedine pry zateplit. Dalsi firma doporucila udelat nejdrive zasah uvnitr bytu. Cili doslo k omlaceni malby atd. az na holy panel. Pak vysychani, natirani necim, pak vysychani, pak penetrace nebo co a pak perlinka apod. Zed je stale vlhka, plisen nemame ani jsme nemeli, ale dochazi k promrzani zdi, v pokoji je opravdu zima. Kdyz je nevlidne pocasi, mohu zed utirat jako nadobi, takze utru a topim panu bohu do oken. Vetrame dobre, okna se nerosi, topime jako jinde v byte. Nikde jinde problem neni, jen v jednom pokoji. Nechala jsem dokonce zkontrolovat okna, jestli nekde nezatyka, nechala jsem zvenci zatmelit nejakym sajrajtem skuliny, spary. Stejne je zed stale ledova a nelze pokoj vytopit. vybor neda na doporuceni firmy, nedokazi jim vysvetlit, ze chyba je v panelu a ten si sama vymenit nemohu. Narazim na neochotu. uz mne napadl prave ten znalec, abych mela konecne doklad o problemu panelu. Nejsem odbornik, takze nezli zaplatim penize za posudek, zjistuji informace. Vybor tvrdi ze je to moje chyba, a ze jsem jedina z celeho domu, takze neni co resit
To netusim...ale pani co tu bydli a pristehovala se pred cca 30 lety a to uz barak stal..takze tipuji 40 let? plus minus
Vlhkoměrem nevyřešíte tepelný most. Vlhkost v paneláku je dána "provozem" v bytě, zateplením domu, vytápěním, okny a větráním. Důležitý je typ použité malby, tapety nebo rozmístění velkých skříní. Tepelný most vám způsobí spíše chladno, případně přímo mokrou/plesnivou zeď, než obecné vlhko. Znalce si můžete najít na stránkách justice.cz, samozřejmě si ho zaplatíte. On něco konstatuje, výboru to ale bude stejně úplně jedno. Pokud společenství nebude chtít věc řešit, může mu to přikázat pouze soud. Ten bych odhadnul v případě štěstí na min. 5 let. Nakonec byt prodáte, protože se stejně nic nestane a udělají zvás nežádoucí osobu v domě. Pokud byt patří obci, pak by cesta byla jednodušší. Obec nemá moc chuť se nechat tahat po "úřadech". Na druhou stranu si uvědomte, že vlhkost v bytě je hodně relativní a těžce objektivně měřitelný parametr, právě s ohledem na jedinečnost každého bytu a provozu v něm.
Předloni jsem si Ježíškovi napsala o vlhkoměr. Aby byl anologový, přehledný, bez zbytečných informací, které bych musela studovat s brýlemi. Jdu okolo a vidím hodnoty vlhka a teploty vzduchu. Navíc, barevné pole mi říká, zda je to vpořádku a já nemusím přemýšlet. Kouknu a vidím. meteostanice.cz/...
Vloni, jako srandu jsem u ťamana koupila něco takového za 40 kč. Ukazoval stejné hodnoty jako ten můj profi.
Jak bylo už řečeno,vlhnutí stěn je závislé především na teplotě stěn.Při určité kombinaci teploty a relativní vlhkosti vzduchu dochází ke vzniku rosného bodu.A kapičkám na stěně.Při špatné izolaci je nutné více topit a jsou i větší ztráty.při lepší izolaci je nutno ohlídat tepelné mosty,Buď infrakamerou,nebo pracněji bezkontaktním teploměrem.
JABRAKA
Na vlhkoměr bych se vybodla, mám 3 a každý ukazuje jinak I kdyby byl dobrý, stejně s nim nic neprokážete.
Spíš bych nechala udělat termo snímek a posudek cena cca 3000kč i s návrhem řešení problémů. Jestli je dům nově zateplený může se to reklamovat, nevím jaký máte byt zda v os.vl, nebo v nájmu, podle toho by byl další postup.
Termosnímek ukáže tepelné mosty na kterých vzniká vlhkost. Nevím o jakou nemovitost se jedná, ale jestli byla zateplena z EU peněz, tak na ni musela být dělána PD s posudkem, pokud by to bylo v rozporu s novou termofotkou, tak je to důvod k reklamaci. Ale jak říkám, nevím o jakou nemovitost jde.
Více větrat a topit může i bez vlhkoměru.
Vlhkoměr lze jednoduše seřídit. Termosnímek něco vyřeší? A jak to dokáže?
Tepelný most je žvást. Ale populární.
Virgille: Jak v bloku monolitického betonu vznikne henoný tepelný most?
nevim proc most predpokladat v bloku monolitu kdyz se tady mluvi o MIVkach. most bych hledal mezi MIV a panelem.
MIVky v bytě? Omlácené na panel? Je to nějak zmatené ...
MIVka je proste tenci a promrza. cely panel MIV bude tepelnym mostem v miste napojeni pravdepodobne se silnejsim efektem. znovu rikam presne by to odhalil termosnimek ted v chladnem pocasi pri topeni nejjasneji..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.