Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat na tip, co bych mohl vytvářet z betonu. Mám možnost betonu za cenu cementu ( 500kč za 30-40MPa m3 betonu ale klidně i horší betony, protože mám zdarma písek s kamenivem ) a jediné, na co ho využívám, je na okrasné obklady.
Domů to mám okolo 150km takže jsem limitován dopravou. cca do roku budeme stavět nový RD a tak jestli by se nějaké výtvory z betonu nehodily ( formy nejsou problém ) - takové, které by byly plnohodnotné s těmi, které koupím v obchodě ( především myslím ztracené bednění, zateplené bet. tvárnice ( ale těch by se za ten rok dalo stihnout tak na první patro ))
Podle mně když je ta šance, tak bych ji využíval ( přeci jen v místě kde bydlím chtějí za C20/25 2500kč )
Z betonu by se daly vyrobit třeba lité schody, po jednom, nebo celé schodiště, možná by byl mezi lidmi zájem o jednotlivé segmenty kruhového točitého schodiště s pilířem uprostřed tvořeným kulatou částí stupně schodu... třeba. Místo z oceli, jako na fortifikace.sweb.cz/... tak z betonu. Je to jen nápad.
Nebo vyrábět skládačku z několika desek - revizní šachtu pro vodoměr na zahradě, nebo pro čisticí kus kanalizace od domu zahradou ke kanalizaci na ulici, nebo lité tenkostěnné sochy - do otáčivé formy, aby to nebylo tak těžké, nebo prostě odlévat sochy?
Vymyslet nějaké skutečně pohodlné lavičky, což je někdy problém, někde mívají masivní lavičky s betonovými bočnicemi na kterých jsou z fošen sedací části a opěradlo, ale tak nepohodlné, že se na tom nedá sedět ani ležet. Třeba...?
Pokud jsou formy,jde dělat lecos. Ale nesmí se zapomínat na dvě věc i 1. výrobek je nutné ve formě "zvibrovat" a 2. na betonárce se při výrobě přidává plastifikátor a další přísady v určitém poměru i postupu. Doma v míchačce uděláte beton o dvě třídy pevnosti nižší. To jsou mé zkušenosti kdysi dispečera betonárny
Máte pravdu, Já vždy na něco dúležitého vždy zapomenu. Nedělém to doma, ale v práci, což je cca 50 metrů od betonárny, a všechny ty vibrátory, plastifikátory, přísady apod. mám k dispozici.
A to že doma uděláte o 2 třídy nižší beton - věřím, že když si ohlídáte vlhkosti kameniva, čas míchání a máte předem dané nějaké hmotnosti ( žádné zaokrouhlování na kýble ) tak zase od betonárny nemůžete být daleko ( ale pořád to beru, tak jak to dělám já, ted jsem si míchal vlastní recepturu v kýblu s lopatkou C16/20 při cílené objemovce 2250, kdy jsem dostal 2255 a pevnost po 7 dnech je na 14 MPa ( což při použití experimentálního kameniva 0/16 z lokality kde bydlím je už úspěch - více písku než kamene, a celkem dost hnusný písek )
Možná by se vám v místě betonárky vyplatilo vyrábět betonové patky pod ploty. Je to hospodárnější než dělat do země díru, vložit trubku a pak to kolem zasypat betonem a udusávat. Patky se dávají přesněji a trubku lze vyndat a při náhodné rekonstrukci patku použít znovu, nebo jinde. Je to tak těžké, že to jeden chlap unese.
Těžší jsou betonové desky pod pletivový plot, aby se pod ním nepodhrabávali jezevčíci, slepice a další zvědavá zvířátka. Ale dají se dělat i dělené. A podobné tvary
Díky chlapi za tipy - jenom se jedná pro moji vlastní potřebu,nechci to prodávat. A ano, beton si míchám sám, ale mám výhodu v tom že mám vlastní receptury na beton jako z betonárny ( tak je to vlatně dodávané kamenivo na betonárny a od nich mám taky receptury :D )
dlažby už mám dost, obklady dodělám posledních 60 kusů a můžu zase dělat něco dalšího. Plot by byl super, ale máme tak super sousedy, že než se tady hádat s nějakou trumpetou tak tam radši nechám ten dřevěný
Ahoj, podívám se, jaké receptury bych mněl až zítra v práci ( mám jich tu víc na C20/25,C30/37 i C/3545 ale i ty další bych mněl najít ) jinak poměr složek betonu z nich moc nevyčtete - záleží na kvalitě cementu, kvalitě kameniva apod. ale něco by se podle toho mohlo uvařit, Jenom nevidím tvůj email - se musím zaregistrovat?
Taky se lisí kvalita podle betonárny - jedna má na C30/37 po 28dnech 55MPa, druhá zase jenom 43, některá betonárna dělá C16/20 z 42,5R cementu aby ušetřili za prostor apod. Jinak ty C16 C 20 C 25 a C30 myslíš C 16/20, C 20/25, C30/37? nebo C12/15, C16/20, C20/25 a C 25/30? :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.