Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
mám dotaz ohledně vytápění a termostatu.momentálně mám termostat od elektrobock pt22,ale nemá pid regulaci,má pouze hysterezii.Přemýšlím o koupi termostatu od elektrobocku pt 32,který pid regulaci má.Mám byt 3 plus 1,72m,mám kotel protherm tiger koz 12(odkouření do komína).Barák se skládá ze 4 bytových jednotek,celý bárák je nezateplený,bydlím v prvním patře,sklepy mám pod bytem,kde se netopí.Pouze v bytě mám komplet zateplené stropy 5cm polystyrenem.Zajmalo by mě,jestli mi někdo dokáže poradit,jestli tenhle termostat by měl pro mě smysl s tou pid regulací.Děkuju moc za všechny rady
ne že by nevyhovoval,ale pokud je nějáký termostat lepší a dokáže mi lépe regulovat teplotu doma a ještě bych uspořil,tak není o čem přemýšlet
uz mi ani dalsi odpovedi nepiste,nema smysl...ptám se nato co je v prvni prispevku,tak prosim odpovidejte na otazku,dekuji
PID, PI nebo P regulator ... no kazdy si pod tim predstavuje neco jineho ...
Smysl by mely pouze pokud muzete regulovat vykon zdroje ... ale ten je vetsinou presne dany ...
Napr. u elektrokotle by se pri derivacni slozce spinaly vsechny patrony, pri integracni slozce pouze 40-60 % a u P slozky by to jelo cele treba v rozmezi 2 - 15 %. V praxi toto treba u elektriny resi tyristory nebo triaky.
U kotle Protherm Vam bohate postaci nastavit ( doladit ) potrebnou hysterezi treba v zavislosti na venkovni a vnitrni teplote.
Pokud zdroj tepla funguje pouze zapnuto, nabeh, vypnuto .. PID nema smysl .. ale velmi dobre chapu, ze je treba je take prodavat ackoliv pak funguje jako I regulator.
PS...
Je opravdu spravne polozena otazka ... V čem Vám nevyhovuje ten současný regulátor?
Předchozí příspěveky jsou docela síla, neřeší Tvou otázku, tak zkusím popsat svou zkušenost se starým velkým systémem. Okna mám vyměněná, větrám, obvodové zdivo plná cihla 45 cm a tepelné mosty a plíseň o sobě nedávají vědět. Topím na 22° a neřeším co si kotel vezme.
Mám velký systém - bývalá samotížka s velkými trubkami pro dvě rozlehlé bytové jednotky, tělesa jsou litina. systém má velkou akumulaci. Měl jsem rego a na kotli spínací hodiny pro noční útlum. Systém se vždy natopil na nastaveno teplotu, pak termostat vypnul, jenže tělesa hřála dál a teplota přeběhla. Pak systém vystyd, teplota poklesla, kotel zapl a celý cyklus se opakoval dokola. Jistě - i rego má nastavitelnou zpětnou vazbu trimrem pod krytem, ale větší zpětná vazba zase prodlužovala zátop a malá zpětná vazba zas umožňovala popsané cyklování systému. Navíc nešla nastavit teplota nočního útlumu. To jsem řešil předřadnými odpory, trochu to pomohlo, ale stejně jsem noční teplotu nemohl zásadně ovlivnit.
Před lety jsem koupil Honeywel CM 67 s PID regulací-dnes je to už starý kousek. Všechny problémy to vyřešilo, nastavím si co chci, ale dalo to práci. Návod nastavení neusnadnil, jen poskztl informaci, co čím ovlivním, bylo třeba si hrát pokus-omyl. Po jedné sezoně hraní si s konstantami a časy v nastavení mám už leta stálou teplotu a rychlý zátop. O topení se nestarám, je trvale zapnuté celý rok, když se v srpnu ochladí, tak to klidně bafne, ale nepřetápí. Úsporu to přineslo, tehdy se rychle termostat zaploaatil při lepší teplotní pohodě, ale to za ta léta, co ho mám už nedohledám. Pro velký systém PID regulaci doporučuji, ale je nutné prozíravě vybrat referenční místnost s tělesy bez samoregulačních ventilů pro jeho instalaci a počítat s nutností vyzkoušení jeho nastavení, prostě si pohrát. Pro mě byla důležitá tepelná pohoda, úspora plynu pak potěšila.
bývalá samotížka s velkými trubkami pro dvě rozlehlé bytové jednotky, tělesa jsou litina
Obrovske ztraty pri nabehu a jeste ke vsemu ztraty na litinovych radiatorech ...
Vymente trubky, radiatory, pridejte vyrovnavaci nadrz s tricestnym ventilem a snizte provozni teplotu radiatoru cca na 60 .. pokud se podari na 55 pak muzete pouzivat i alernativni zdroje a usetrite hromadu penez..
Kdyz to bafne .. je to plynovy kotel ci ten na uhli, ktery umi davkovat palivo? ... u obou se musi dodrzet pracovni body
Ovšem uváděný kotel těžko pojede do samotíže. Tazatel topí jeden byt, rozvod bude v mědi, trubky jako prst, tepelná kapacita topení minimální. Velké tepelné ztráty - nezatepleno, nezateplený sklep. Proto jsem se ptal, v čem nevyhovuje dnešní termostat. Aby řekl, jestli má přeběhy. Pokud jsem správně odhadl stav (a máto tak, jak popisuji), pak žádné nemá a PID regulaci nepotřebuje.
Elektrokotel je snadno regulovatelný a očekávám, že teplota v bytě moc nekolísá. Není třeba problém v tom, že vy nepotřebujete vytápět byt na konstantní teplotu, ale pokud je venku chladněji, tak potřebujete doma vytápět na vyšší teplotu, aby i u podlahy teplota moc neklesla (nezateplený byt = obvykle vysoký rozdíl teplot u podlahy a u stropu)?
děkuji za odpovědi,ted aspon vim,že pro mě pid nema smysl.šlo mi jen o to,že kdybych si koupil termostat s pid,tak že bych třeba ušetřil za plyn,že by lepé regulovat teplotu v bytě...teď mám třeba hysterezi nastavenou na 0.4,tak když začne topit,tak už vytapi chladnou vodu,ale je pravda,že teď mám nastavenou vodu na kotli na 55 °C a je to celkem rychle na této hodnotě...nebo jaká si myslíte,že by měla být ideální hystereze v mojich podmínkách?je mi jasné,že se to bude u každeho lišit podle typu stavby(zateplené,nezateplené,ytong,cihly...).díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.