Nejste přihlášen/a.
Mají k dispozici jen 4,4 bm koberce,tzn. 4,4 x š,nebo jak je to myšleno.
Ahoj. Budu první?
Já to chápu tak, že tento druh koberce je vyráběn s obroubenou jednou stranou a ta druhá se stříhá z větší role. Z role, která je navíjená přímo z výroby a může tak mít i několik desítek metrů. A z té se tak zase odstřihuje celá ta šíře X na potřebnou délku. A to je ta běžná délka. V metrech. Jaké je minimum ale teď nevím. 10 cm? Jestli si doma tu šířku nějak upravíš dalším odstřihnutím, je na tobě. Jsou firmy, které ti ten rozstříhaný koberec dokáží obšít-oentlovat kolem dokola. Dělají to i v areálu bývalého Bytexu ve Vratislavicích nad Nisou.
Nebyl jsem rychlej. Ale zase těch slov. V tom vedu.
Kolega Magdon si taky zaslouží kus. Tak ho má. Ahoj.
Odpovědí je tu sice už dost, ale nevím, jestli pro neznalého dost jasných. Takže doplním:
Máte roli koberce o určité šířce (není důležité) a z té role odstřihnete třeba 3 metry. Získáte 3 běžné metry. Když tyhle bm znásobíte šířkou role, získáte m2 (metry čtvereční).
Tyhle 2 míry si nesmíte plést při nákupu, někdy bývá cena za bm, někdy za m2. Takže když při šířce role řekněme 3m ustřihnete 4m délku, má koberec 12m2, ale jen 3 bm. Při placení je to dost podstatný rozdíl.
To je důvod proč se ptám,jedná se o koberec,který prodávají v m2 a najednou je tam zbytek 4,4 bm.Přesně,jak říkáte cena je o něčem podstatně jiném,tak tam určitě zatelefonuji.Co je bm znám na to mi nemusel nikdo odpovídat jedná se mi jen o to,jak to prodejce myslí a to je podstatné.Děkuji,vy jste otázku pochopil o to se mi jedná.
Omlouvám se tazatelce, ale zeptám se také.
Jaký je v té roli o dané šířce rozdíl, mezi běžným metrem a metrem? Mi to přijde, že to prodejci zbytečně komplikují.
Kdyby v dané šíři měli k dispozici 4,4m koberce, nebyla by gloria2 zmatená. Nehledě na to, že SI soustava tuto veličinu nezná.
Rozdíl v tom není. Výrobce to stejně cení podle m2, protože tolik materiálu spotřeboval na výrobu.
Běžný metr ulehčuje některé výpočty, protože místo plochy se zabývá jen délkou.
Wikipedie: běžný metr
Takže v tom případě o zbytku koberce v roli mluví v bm a jinak pokud je role plná mluví o m2.
Ale v reálu musím zaplatit stejně za m2 t.j.17,60 m2.Aha ...
Já jsem chtěl říct, že "běžný metr" a "metr" je to samé - je to pořád ten samý 1metr délky toho výrobku.
Jestli výrobce vyrobí výrobek 3 metry široký za 100,-Kč/m2, protože tolik ho stál materiál na jeho výrobu, tak ho může prodávat za 100,-Kč/m2 nebo za 300,-Kč/bm (tedy 300,-Kč za metr délky výrobku). Je to pořád ta samá cena.
Jestli ten výrobek je role lina a já mám pokrýt chodby šířky 2,6m a celkové délky 74m (např.škola, nemocnice, úřad), tak je jednodušší počítat to v bm (74x300,-) než v m2 (2,6x74x100,-), protože stejně budu ty 40cm přebytky lina na stranách odřezávat (budu lino pokládat v jednom kuse podél celé chodby místo pokládání přesně nařezaných kusů napříč chodbou, abych neměl odřezky a použil jen tolik materiál, kolik jsem spočítal m2).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.