Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám rozumět rozměru bm?

Od: gloria2 odpovědí: 13 změna:

Mají k dispozici jen 4,4 bm koberce,tzn. 4,4 x š,nebo jak je to myšleno.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Běžný metr. Tedy šíře 4 metry a délka 4,4 metru.

hodnocení

2x

Ano, jedná se o délku koberce, šířka je vyjádřená zvlášť.

bm znamená tzv. běžný metr.

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Budu první?

Já to chápu tak, že tento druh koberce je vyráběn s obroubenou jednou stranou a ta druhá se stříhá z větší role. Z role, která je navíjená přímo z výroby a může tak mít i několik desítek metrů. A z té se tak zase odstřihuje celá ta šíře X na potřebnou délku. A to je ta běžná délka. V metrech. Jaké je minimum ale teď nevím. 10 cm? Jestli si doma tu šířku nějak upravíš dalším odstřihnutím, je na tobě. Jsou firmy, které ti ten rozstříhaný koberec dokáží obšít-oentlovat kolem dokola. Dělají to i v areálu bývalého Bytexu ve Vratislavicích nad Nisou.

doplněno 26.12.15 19:43:

Nebyl jsem rychlej. Ale zase těch slov. V tom vedu.

doplněno 27.12.15 19:37:

Kolega Magdon si taky zaslouží kus. Tak ho má. Ahoj.

gloria2
hodnocení

Tak proto jsem vás ocenila děkuji všem,like je limitován

hodnocení

1x

Odpovědí je tu sice už dost, ale nevím, jestli pro neznalého dost jasných. Takže doplním:

Máte roli koberce o určité šířce (není důležité) a z té role odstřihnete třeba 3 metry. Získáte 3 běžné metry. Když tyhle bm znásobíte šířkou role, získáte m2 (metry čtvereční).

Tyhle 2 míry si nesmíte plést při nákupu, někdy bývá cena za bm, někdy za m2. Takže když při šířce role řekněme 3m ustřihnete 4m délku, má koberec 12m2, ale jen 3 bm. Při placení je to dost podstatný rozdíl.

gloria2
hodnocení

To je důvod proč se ptám,jedná se o koberec,který prodávají v m2 a najednou je tam zbytek 4,4 bm.Přesně,jak říkáte cena je o něčem podstatně jiném,tak tam určitě zatelefonuji.Co je bm znám na to mi nemusel nikdo odpovídat jedná se mi jen o to,jak to prodejce myslí a to je podstatné.Děkuji,vy jste otázku pochopil o to se mi jedná.

hahanaj*
hodnocení

0x

je to běžný metr v udané šíři takže pokud je např.šíře 4m mají koberce na skladě 4,4m

hodnocení

0x

Běžný metr je metr délky v roli, tedy přesně tak, jak píšete.

daniel*
hodnocení

0x

.. bm - vyjadřuje běžný metr. 100cm

nickys
hodnocení

0x

Omlouvám se tazatelce, ale zeptám se také.

Jaký je v té roli o dané šířce rozdíl, mezi běžným metrem a metrem? Mi to přijde, že to prodejci zbytečně komplikují.

Kdyby v dané šíři měli k dispozici 4,4m koberce, nebyla by gloria2 zmatená. Nehledě na to, že SI soustava tuto veličinu nezná.

ctenar*

Rozdíl v tom není. Výrobce to stejně cení podle m2, protože tolik materiálu spotřeboval na výrobu.

Běžný metr ulehčuje některé výpočty, protože místo plochy se zabývá jen délkou.

Wikipedie: běžný metr

gloria2
hodnocení

Takže v tom případě o zbytku koberce v roli mluví v bm a jinak pokud je role plná mluví o m2.

Ale v reálu musím zaplatit stejně za m2 t.j.17,60 m2.Aha ...

ctenar*

Já jsem chtěl říct, že "běžný metr" a "metr" je to samé - je to pořád ten samý 1metr délky toho výrobku.

Jestli výrobce vyrobí výrobek 3 metry široký za 100,-Kč/m2, protože tolik ho stál materiál na jeho výrobu, tak ho může prodávat za 100,-Kč/m2 nebo za 300,-Kč/bm (tedy 300,-Kč za metr délky výrobku). Je to pořád ta samá cena.

Jestli ten výrobek je role lina a já mám pokrýt chodby šířky 2,6m a celkové délky 74m (např.škola, nemocnice, úřad), tak je jednodušší počítat to v bm (74x300,-) než v m2 (2,6x74x100,-), protože stejně budu ty 40cm přebytky lina na stranách odřezávat (budu lino pokládat v jednom kuse podél celé chodby místo pokládání přesně nařezaných kusů napříč chodbou, abych neměl odřezky a použil jen tolik materiál, kolik jsem spočítal m2).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]