Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemné za byt pro jednu či více osob

Od: mykka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

mohu se zeptat, zda je možné, aby se nájemné bytu lišilo podle toho, zda byt obývá jedna osoba nebo osoby dvě?

Moc děkuji,

Michal

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Vlastní nájemné by nemělo. lišit se b udou pouze náklady na služby, voda, teplo apod. Jsou ale pronajímatelé bytů, kteří s ohledem na opotřebení zařízení toto zohledňují i ve vlastním nájmu, ale to se jedná o soukromé subjekty v případě obecních bytů počet osob nemá vliv.

iz*
hodnocení

1x

Nájemné by se lišit nemělo,

počet m2 se nemění podle počtu osob.

doplněno 04.01.16 17:14:

Mínila jsem nezařízený/nevybavený byt.

uska*

Nájemné u vybavených bytů se liší počem osob (může a nemusí) pokud je v nájemném obsažena i amortizace. Je logické, že při pobytu 2 osob pračka bude používaná častěji jak při osobě jedné.

hodnocení

1x

Jako malý pronajímatel bytů Vám sděluji, že vlastní nájem se nemění s počtem obyvatel v bytě. Jen zálohy na poplatky za užívání bytu se mění dle osob.

doplněno 04.01.16 19:46:

pletiplot®,

správně píšete, že si majitel může dojednat s nájemníkem cokoliv, co není v rozporu se zákonem. Tak podrobně se zakon nezaobírá s počtem osob v bytě.

Jestliže uzavřu smlouvu, kde nájem za byt je 6000Kč + služby a nájemník si nastěhuje někoho, mne to oznámí a já mám ve slouvě, že mu zvednu základní nájem o X Kč, tak je to OK. Ale logicky vzato, proč by to tak mělo být? Že bude v bytě místo 3 lidí bydlet 4 lidi?

Nejde o služba a záloha na ně! Jen o holý nájem.

Jelikož jsme četl mnoho smluv o nájmu, nikdy jsem podobné nečetl.

Vy ano?

Děkuji

Málem jsem si vašeho příspěvku nevšiml, píšete to jako doplnění svého, to se pak nedá chronologicky sledovat.

Myslel jsem to jinak. Pokud si napíšu do smlouvy, že nájem se sjednává X a pokud budou s panem P. bydlet další osoby, nájem bude zvýšen o Y za každou takovou osobu, tak by to snad neměl být problém. Dvě osoby víc ochodí koberce, víc opotřebují vybavení, koupenu, kuchyň atd. Ale říkám, nevím, jestli takový postup zákoník umožňuje.

fidonet*
hodnocení

1x

realita, ale bývá úplně jiná. :)

Viz RPG nebo soukromí pronajímatelé.

RPG dá byt jednomu a má nájem 117 Kč/ metr. Ten se odstěhuje, jsou tam dva a mají 108 Kč/metr.

Prostě jde o tržní systém, který nemá logiku. Tedy má a to jednu, ZISK.

Ve stejném domě je 10 bytů. Všechny na metr stejné jen zrdcadlové. Každý má jiný metr, prostě dle toho jak kdo kývne.

Pak donese změnový list, já tam volám a ptám se na důvod. Důvodem je vždy poptávka.

Na stejný byt má RPG rozptyl od 65 Kč - 120 Kč a logiku v tom nenajdu. Přitom počty osob v tom nehrají roli.

Třeba vím, že klientům na HN dávají nižší nájem, neboť ví, že dostanou 99 Kč na metr, a když dají 120 Kč tak o nájemce příjdou.

mkat*
hodnocení

0x

Ano ,líši sa. Spotreba elektriny v spoločných priestoroch je počítaná na osoby.Myslím že aj výťah,a možno aj spoločné antény.

Nie je to až taký veľký rozdiel.Rozdiely sú najväčšie v spotrebe tepla a vody.Síce tieto nie sú počítané na osoby ,ale na spotrebu rodiny.

lidus*
hodnocení

0x

Jak píše Ivzez, nájem je podle metrů, energie se liší podle počtu osob. Pronájem 1+1 v Brně je 8-10000,-

hodnocení

0x

Já myslím, že se nedá odpovědět jednoznačně. Nájem se sjednává vždy mezi pronajímatelem a nájemníkem, nemusí být pro dva různé nájemníky stejný. Podle mě si může pronajímatel ve smlouvě takovou podmínku vymínit, ale nejsem si jist, zda je to nějak podložené zákonem (hledal bych to zřejmě v občanském zákoníku).

Marek

hodnocení

0x

Pokud se jedná o pronájem, kde jsou poplatky za energie a vodu zahrnuty v nájemném, pak je logické, že je rozdíl, zda je spotřebovává jeden, nebo dva a více lidí. Pokud si platí poplatky nájemník sám, pak bývá cena jedna. Ale vždy záleží na smlouvě a nájemné by pouze mělo odpovídat nájemnému v místě obvyklému. Konečně výsledný pronájem je uzavřená dohoda obou, pronajímatele i nájemníka a pokud s tím nájemník nesouhlasí, může se poohlédnout jinde. může se Vám to nelíbit, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat. Pronajímatel si může pronajímat za kolik chce, pokud je to v mezích mravnosti a je na Vás, zda to přijmete, či nikoliv.

iz*

Nájemné a poplatky jsou dvě různé věci, měly by být rozděleny i v nájemní smlouvě.

Nájemné se hradí ve sjednané výši.

Zálohy na energie a vodu se jednou ročně vyúčtují.

Nájemné by se měnit nemělo (byt je stejně velký, ať v něm bydlí jedna nebo tři osoby).

Liší se jenom zálohy, které se odvíjejí od počtu osob.

Bohužel se tímto neřídí všichni majitelé, někteří nájemníkům enegie a vodu nevyúčtují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]