Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění srubu a otevřené galerie

Od: dezik odpovědí: 11 změna:

Dobrý den

s mamkou jsme se přestěhovali do srubu, kde řešíme malý problém. Máme zde kachlová kamna, která nám vytápí srub, jenže kamna mají nad sebou otevřenou galerii a všechno teplo jde ke stropu a do prvního patra a přízemí zůstává studené. Rádi bychom ovšem zachovali tu galerii. Přemýšleli jsme o nějaké průhledné plachtě, nebo padnul názor na větrák, který požene vzduch opět dolů. A tak jsem si říkal, že se optám zde, chceme taky přemýšlet nad vkusností řešení :)

Mockrát díky za názory

P.S. Foto je foceno na výšku, otočilo ho nahrání sem na web.

Vytápění srubu a otevřené galerie

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

V zimě v Rakousku jsme měli pronajatý srub vysoko v horách. Při návratu z lyžovačky se roztápěly velké krbovky a galerie se zatáhla. Pokusím se systém neumělecky popsat. Připadalo mi to jako materiál na bývalé polské koženkové skládací (zatahovací) dveře. Po stranách byly snad kolejničky v nich ta skládačka jezdila. Po vytopení obytného spodku se toto monstrum stáhlo jako harmonika k jednomu kraji a teplý vzduch šel do patra do ložnic. Bylo to vše v hnědé barvě, nijak to nenarušovalo, ale 100% účinnost.

doplněno 25.12.15 15:00:

Není zač - ať se dílo podaří !

dezik
hodnocení

joudic*
hodnocení

0x

koupil bych po internetu nejaky stropni ventilator, zavesil jen tak halabala a zkusil, co to pomuze. Osobne pouzivam stolni ventilator a mam jej za Petrami, okolo kterych je klidne 60C, protoze topim cernym uhlim, Moc neverim, ze ten kachlovy krcalek s tim "ohynkem" umi vytopit, respektive fakt nevypada. Jestli si chcete pocitove testnout, jak by pomohla zabrana, kupte hrubsi igelit na malovani za 30kacek + pripinacky a vyzkousejte o vikendu jeden den. Levne a esteticky to pujde zakryt rakosem shora... cca 400Kc za 2,5 x 5m.

doplněno 24.12.15 21:49:

doplneni: zavesit halabala jsem myslel, abyste ho moh vratit, kdyby moc nepomahal :)

janm*

Přeji hezký večer

Větráky se sice používají ale obávám se, že je-li prostor takto "hodně otevřený" v podstatě "chybí strop" v přízemí pak Vám asi i tak hodně tepla uteče nahoru, dle mne by to chtělo spíš více uzavřít ten "volný strop"...

dezik
hodnocení

Děkuji za odpověď :) ten strop právě uzavírat nechceme ... líbí se nám ta volná galerie, kdy vidíte z prvního patra dolů do "obýváku" ...

bruno*
hodnocení

0x

Přesně stejný problém "nahoře horko, dole kosa" vyřešil pomaloběžný dvoumetrový ventilátor zavěšený nad schodištěm do galerie. Horký vzduch tlačí dolů. Je tichý a dokonce se z něj stal dekorativní doplněk bytu. Nutno ovšem vybírat pečlivě a vkusně.

dezik
hodnocení

No o tom větráku jsem právě slyšel všude ... osobně si to nedokážu představit, že to může být pěkné, ale podívám se tedy po internetu ... děkuju :)

jendad

Občas se podívám na americké diskuse a mají tam hodně takto otevřené prostory a vyborně tak vytopí celý dum . Doporučují stropní ventilátor , ale aby měl otáčky na obě strany. To znamená , aby nasával teplý vzduch vzhuru a ten se pak vrací okolo stěn dolu . U takto velkých větráku stačí pomalá rychlost (ticho) . Je zajímavé , že kachlová kamna moc nedoporučují z duvodu nízkého vykonu , ale používají velké litináky a plecháče (jotul 500 , regency f 3100 , alderlea T 6) . Pak jim stačí 3 krát za den naložit po cca 8 hod a mají stáložár.

instalater*
hodnocení

0x

Na fotce bohužel není vidět celkové rozvržení místnosti. Pokud by šly kamna posunout více doleva pod ten středový trám , tak by to mohlo trošku pomoci. Já osobně bych ty kamna vyhodil a postavil tam jíné s větší akumulací tepla . Srub je krásná věc , rychle se vytopí , ale neakumuluje teplo , proto také rychle vychládá. Většinou tam stavíme pece.

sanyo*

dezíku - kdy jste tam začal topit, mám pocit, že dnes nebo max. včera. U nás to jedna rodina má - to samý, a pochvalujou si, osobně jsem i byl u nich - teploučko, teplý vzduch se tam postupně naakumuluje. Je však pravdou, že tuto informaci mám od nich asi tak 4 roky, možná se u nich něco změnilo, mohu se zeptat.., nebo zda postupně nezměnili systém vytápění.. atd.

dezik
hodnocení

Bydlíme tu 2 měsíce ... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]