Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronajímatel mi v pokoji netopí

Od: marci* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poradit, mám pronajatý pokj v rodinném domě. pronajímatel dům vytápí pouze elektríckým topením, které pouští jen něolikrát denně. V pokoji je maximálně 15 stupnů. Když je pronajímatel v práci, netopí vůbec a dv domě je zima.

Jsou nějaké zákony jak majitele přinutit topit a zajistit potebné podmínky k bydlení.Nájem řádně platím.

děkuji.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomaslad*
hodnocení

5x

Předpoklávám, že zásuvku na 220V v pokoji máte. Tak si tam strčte teplomet / etaviru či malý přímotopek - stačí 1000W, to i jistič 6A udrží v pohodě.

marci*
hodnocení

Vyřešila jsem to přímotopem, ale bojím se ho zapínat často, majitel mi oznámil, že veškerý nedoplatek za elekřinu zaplatím já.

danys*

Jak vám oznámil? Máte to uvedeno v nájemní smlouvě?

tomaslad*

Pronajímatel je debil a Vy chraňte svá práva. Že si přitopíte je normální. Majitel nemá šanci spravedlivě a prokazatelně vyčíslit reálně elektiku na váš přímotop- naprosto opodstatněný akt. Nemá na tento pronajímaný pokoj samostatný elektoměr. Hrozby něco doplácet si může zkoušet třeba na lampárnu.Jděte k doktorovi, že jste nastydla jeho vinou, vyčíslete ušlý výdělek, pohrozte mu soudem + napráskat na FU ( pohrozit), stejně to nedaní. Jak se do lesíka volá, tak se z lesíka ozýva.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, podmínky bydlení máte určené v řádně uzavřené náj. smlouvě. Zdravím!

doplněno 23.12.15 07:18:

Vše už mělo být dohodnuto před zahájením pronájmu (otázky a odpovědi). Nějakým způsobem platíte jistě i za energie, tak si to zkuste prosadit. Pokud ne, tak se budete dohadovat o možnosti topení, budete se hádat a nakonec dáte výpověď.

doplněno 23.12.15 07:24:

Pokud jste již ve výpovědi, tak se ochota pronajímatele k nějaké dohodě prudce snižuje. Vy tam nemusíte být fyzicky po dobu výpovědi - stačí po tuto dobu platit nájem, ale nemusíte tam už bydlet. Nebo si pořídíte přímotop a budete elektřinu "pálit" celý den.

doplněno 23.12.15 09:07:

limoska - Vaše rada je, jinak řečeno: "Ukradni té elektřiny co nejvíce a zmiz bez placení"?

To snad nemůžete myslet vážně. Vyúčtování je vždy se zpožděním, což neznamená, že je to promlčené. Vám by se líbilo za někoho platit elektřinu? Těžko. Ovšem, v tomto případě to nemůže dopadnout jinak, než hádkou o peníze. Navíc tazatelka informace přidává postupně a těžko říci, kde je pravda. Je to zřejmě celkově špatně udělaný pronájem.

marci*
hodnocení

Děkuji za odpověd, smlouvu jsem prostudovala, o topení, tam není nic napsáno. Majitel topí elektřinu, pouští topení jen jak je doma a to ještě někdy. Ikdyž je ted sice venku teplo, tadiátor je studený a v pokoji zima.

Ono taky zaleží na tom jak je postupováno s platbami za ten pokoj.

Jestli elektřina a případně plyn je součástí několikatisícové platby bez jakéhokoliv měření a ve finále majitel jenom bere peníze v předem dohodnuté výši (sám nastavil takovou výšku poplatků za teplo a světlo že počítá jako by byl pořád nedoplatek na vyúčtování) a ještě ty peníze stejně nepřizná v daňovým prohlášení tak bych neměl vůbec žádnej problém si někde sehnat přímotop a normálně bych si přitopil.

Napadlo mně: můžete si ten pokoj zamykat aby vám tam majitel nemohl šmejdit ve vašich věcech?.?.?

hubert*

Je zcela bezne, ze je ve smlouve urceno zda platba je bud bez energii ci s energiemi.

Predpkladam, ze se jedna o nejaky velmi levny pronajem pokojiku, pak je na miste si uvedene podminky bud zpresnit ci dat vypoved a jit bydlet jinam.

Je zcela bezne, ze energie nekdy delaji i polovinu z bezneho pronajmu bez energii.

hodnocení

2x
Topidlo koupíš za 300 v supermarketu. Měřák předpokládám pokojík nemá, tak bych to neřešil. Není třeba mít nějaké špatné svědomí. Výhružky doplatkem jsou samozřejmě blbost. Pokud se netopí, je logické, že se zařídíš sama.

sunset*
hodnocení

1x

Samozřejmě že něco na papíře existuje. Vyhl. 152/2001 sb, třetí paragraf. Vnitřní výpočtová teplota projektu by měla být 21 st.

Můžete žádat slevu na nájmu, otázkou je, zda se domácí zalekne pouhých paragrafů. Vše předávat proti písemnému potvrzení!

doplněno 23.12.15 18:13:

magdon: Takže podle vás nájemce není oprávněn nájemníkovi ani účtovat elektřinu, vodu nebo jiné služby, vždyť pronajímá jen pokoj?

doplněno 25.12.15 08:17:

magdon: Takže podle vás jako můžu pronajmout svůj panelák tisícovce lidí, tiše vynechat odstaveček ve smlouvě a pak se jim smát do xichtu, brát prachy a nevytápět? Obecné předpisy, např. vyhláška 194/2007 Sb, nic? Neplatí?

Jenže to je vyhláška pro dodavatele tepelné energie (kotelna, teplárna), nikoliv pro pronajímatele jednotlivých pokojů. Pronajímatel se konkrétně těchhle paragrafů nemá proč lekat. On nedodává za úplatu teplo nikomu dalšímu, on vytápí (nebo nevytápí) svůj vlastní pokoj, který náhodou zrovna někomu pronajímá. A když se nájemci podmínky nelíbí, může jít jinam. Nájemce nemá nárok diktovat pronajímateli co má, nebo nemá dělat. Jak jsem psal výše, je to věc oboustrané dohody. Pokud taková dohoda není možná, má nájemce smůlu.

doplněno 23.12.15 19:24:

sunset - Sice to tu píšu už po několikáté, ale asi jsem to zatím nenapsal dost jasně: Podstatné je to, na čem se obě strany dohodnou a co je v nájemní smlouvě. Pokud v ní není vyřešeno placení za energie, je smlouva špatná a když dojde ke sporům, má pronajímatel smůlu a nájemník nic platit nemusí. Stejně tak ale pronajímatel nemusí žádné energie vůbec poskytnout. V extrémním případě to může skončit až u soudu.

Vámi uvedená vyhláška je o něčem jiném.

A co říkáte na toto? "Mohu potvrdit, že se zabýváme případem, respektive případy ve spojitosti se správou nebytových a bytových prostor v jednom z frýdecko-místeckých domů. Jedná se o velice složitou kauzu na policejní vyšetřování,"uvedl policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. tn.nova.cz/... A to není jediný případ u nás...a vy máte elektřinu...teoreticky i prakticky si můžete pomoci...

sunset*

Co na to říkám? Nic, jen to, že pro český policajty je extrémně složitá kauza i najít vodu ve studni, soudy jsou tragicky pomalé a spravedlnost tiše úpí v koutku znásilněná a vyválená v blátě...

gdksnsov
hodnocení

1x
Máte vlastní elektroměr pro svůj pokoj? Jestli ne, tak klidně topte, nikdy vám neprokáže, že jste nedoplatek na elektřině způsobila vy. A bez důkazů vám ho naúčtovat nemůže! Přeci nebudete mrznout, normálně si vytopte minimálně na 20!

hodnocení

0x

Vše je věcí nájemní smlouvy a dohody. Pronajímatel není v první řadě povinen Vám cokoliv pronajímat, takže pokud porušuje nájemní smluouvu, nebo neposkytuje přiměřené podmínky pro bydlení, máte právo na odstoupení od smlouvy bez výpovědní lhůty a odstěhovat se jinam. To je tak vše, co můžete dělat.

marci*
hodnocení

Ano, dala jsem již výpověd z pronájmu, beží mi měsíční výpovědní lhhůta, bohužel do té doby tu musím zůstat, a pronajímatel to asi již dělá naschvál. Nový byt rekonstruuju a není ještě vhodný k bydlení.

Takže asi není jiná možnost než ten měsíc mrznout. Majitele topit nedonutím.

marci*
hodnocení

Děkuji za rady, majitel mi řekl, že se mám víc hýbat a zima mi nebude.

Tak to ten leden budu muset vydržet.

hodnocení

0x

Byla jsem ve stejné situaci, a vyřešila jsem to přímotopem. Nebojte se výhružek, vyúčtování přijde, až budete pryč. Pochybuji, že by po vás za půl roku vymáhal nějaký nedoplatek...

instalater*

limoska , to snad nemyslíte vážně. To by byla svým způsobem krádež. Já osobně bych se snažil s pronajímatelem rozumně domluvit a pokud by to nešlo , tak bych si sehnal jiný podnájem.

bibin

A to co majitel predvadi ted, to neni svym zpusobem kradez? Soucasti najmu je mj. i prispevek na energie a pokud bude mit po vyuctovani preplatek, myslite ze by najemnici nejakou cast vratil?

marci*
hodnocení

děkuji, taky to tak řeším, at se hodiny točí...

vilik*
hodnocení

0x

Pokud nemáte vlastní měřič, klidně topte. Jeho výhružka je k ničemu, nedoplatek by totiž klidně mohl přijít i při vašem netopení. Například tím, že si sjednal malé zálohy nebo sám bude po vašem odchodu topit na 25 stupňů. Přeci nebudete mrznout. Navíc ten nedoplatek by neměl být tak vysoký, protože vlastně částečně vytápíte i jeho část a kotel mu poběží potom kratší dobu.

Pokud ovšem máte smlouvu postavenou na nějakém způsobu měření, tedy zvlášť nájem a zvlášť energie, zaplatit to budete muset. To už je ale na vašem rozhodnutí, jak moc chcete šetřit.

Co se týče přesného určení tepelné pohody při nájmu včetně energií nevím, neporadím, ale laicky 15 stupňů je málo, mám za to, že v panelácích se topilo od venkovních 16ti a třeba v zaměstnání je myslím také zaměstnavatel povinnen udržovat v kancelářích alespoň 18 stupňů, to by bylo v zákoníku práce, pokud je to tak. Ovšem to nevím, hledat se mi to nechce, třeba mi to někdo opraví.

doplněno 23.12.15 18:37:

Z druhé strany, pokud není ve smlouvě zákaz přímotopů a nebo přesně definovaná teplota, proč by se jednalo o krádež? Ona ta špatně napsaná smlouva je v tomto případě špatná i pro majitele domu.

marci*
hodnocení

Všem děkuji za rady, , , ,

nikdo*
hodnocení

0x

Pokud nemáte vlastní elektroměr, za který platíte dodavateli elektřiny, tak Vám pronajímatel NESMÍ účtovat(prodávat) elektřinu za kW, ale pouhým paušálem. Na 100% nemá totiž licenci na prodej elektřiny. A bez ní nesmí elektřinu dál prodávat. Pokud to dělá, je to proti zákonné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]