Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, soused naproti nám přes ulici semtam pořádá nějaké oslavy, většinou s použitím pyrotechniky. Zrovna dnes ve 21h měli nějakou oslavu, s ohňostrojem. Byl to šok, nečekali jsme to, když vám před vašimi okny začne večer něco třískat... Není to poprvé, děje se tak vždy na Silvestra (s tím počítáme) a pak cca 3x do roka, ale nečekaně. Soused tím neruší noční klid, jelikož ohňostroj pouští do 22h a projekce netrvá také dlouho, většinou koupí pár krabic kompaktního ohňostroje. Jde mi o to, že všichni kolem máme na zahradě psy a i pro ně je to hodně nepříjemné. Myslím, že je prostě slušnost to jít aspoň dopředu oznámit. Se sousedem si po dnešku půjdu promluvit, ale mám nějakou oporu v zákoně nebo je to pouze o sousedských vztazích? Děkuji.
Naše obec to upravuje vyhláškou, povolené to je pouze 31.12 a 1.1 jinak je používání ohňostrojů bez soouhlasu obce zakázáno. Ptala bych se na obecním úřadě. Souseda bych požádala, aby dal vždy dopředu vědět, pro psa je to strašné, většina jich má z toho stres.
Obecně, tahle produkce spadá do povinně ohlášených akcí, je jasné, že se nedoržuje. Snad běžný limit je do 21 hod. Kvůli tří minut se nikdo nebude obtěžovat to řešit.
S tou slušností máte pravdu.
Nevím, kde žijete. Já žiju na Moravě, na takové větší "dědině" - městysu., ale s jistotou vím jen toliko, že kdyby někdo pořádal 4x do roka nějaký menší ohňostroj a chtěl-požadoval to dopředu hlásit asi by moc neuspěl, asi by se mu většina lidí vysmála. Jakože si to představujete tak, že by dotyčný kvůli pár dělobuchům a římským svícím měl obíhat deset sousedů, jestli náhodou nebudou tak laskaví a nedovolí mu si pustit pár "světel", případně pokud ne, tak se pokusí znovu narodit na jíné datum:D? A co třeba taková cirkulárka? Tou si nám tady soused vrže jaro-leto velmi často a to je panečku horší než nějakých směšných pár dělobuhů, božínku 4x do roka. Já osobně jsem v klídku ale jak to tak čtu vidím, že lidi jsou hodně nesnášenliví tvorové, doporučuji do rána hledat oporu v zákonu, lol.
No, já taky nekomentoval nezletilé děti, kdesi v lese a jejich dělobuchy :D Mimochodem, když chce pejsek žít v "člověčím" světě a požívat všech jeho výhod - a že jich není málo, tak občas ten dělobuch halt asi uslyší, to už se halt nedá nic dělat.
Člověče, proč se čílíš, podstata této debaty je o shovívavosti, né pro nějakou literu, stačí v klidu sousedovi oznámit : "Budu dělat večer chvilku rámus." Nic víc v tom není, soused schová psa domů ať je v poho a je hotovo. Ty petardy zvěři venku fakt nedělají dobře, o nic jiného nejde.
já souhlasím s tolerancí - ale tazatel by nejraději literu a poslušnost souseda si vydupal, haf, poslušně hlásím, že všem deseti sousedům bylo oznámeno :D
Akorát mě tak napadlo, že mě z toho ohlašování sousedům vyschlo tak v krku, že si místo ohňostroje zajdu do sklípku na bílé.
Tož si dej i za mě, nebo na mě a pošli účet, Dal bych si taky, jen červené a trochu hutnější by mohlo být. A taky něco z pod Vlastičky k zakousnutí.
Pro mcfight: Bydlím taky na vesnici, takže to znám. Cirkule mi nevadí, ta tu jede od rána do večera, sekačky, další stroje...Vůbec mi nevadí, když si soused pustí i ten ohňostroj. Ale jsem z domu zvyklá, že pokud se něco dělo, tak jsme za nejbližšími sousedy zašli a řekli, že se bude konat hlučnější akce atd., aby s tím počítali a dopředu se omluvili za případný hluk a oni dělali totéž. Přišlo mi to normální. Nikdo nežádal nikoho o svolení, stačilo jen upozornění (kvůli psům, dětem atd.). Navíc se nejedná jak píšete jen o pár svící, minule to byl ohňostroj cca 5min. Sousedovi jsem nikdy radost nějkou svou stížností k narozkám či jiným oslavám nekazila, ale dnes jsem to fakt nečekala. Navíc to pouštěli téměř před našimi okny. Na tu oporu v zákoně se ptám proto, že soused je znám jako problémový a nerad o čemkoli diskutuje. Tak abych byla připravena.
Máte pravdu, jedná se hlavně o psa, bydlí na zahradě, minule při ohňostroji se podhrabal, utekl a vrátil se ve 4h ráno...nahánět v nočních hodinách psa po okolí není ta pravá ranní rozcvička, dnes zase vyryl do dveří díru. Takže pokud to budu vědět včas, psa uklidím.
Já Vám doporučuji, těhle problémových 20 minut v roce přetrpět...na druhé straně si dost dobře nedokáži představit, jak popisujete, že Vám to pouští pod okny...tak to by se mi taky tedy nelíbilo...Rozhodně by nemělo nic padat do Vaší zahrady..
Máme v ulici též takového blba. Naštěstí jen 1x za rok na Silvestra. Ze třiceti baráků - zahrad nevyjde ani jedna petarda či "ohňostroj". Jen debil co nesnáší zvířata a má mraky peněz si myslí bůhví co. Loni jsem na něj vyběhla s tím že jestli toho nenechá tak mu zapíchnu "prskavku do voka a je mi jedno jestli mě zavřou" a docela to pomoho. A byla jsem tak rozčilená (nejen já, ale celá naše ulice) že mi to snad i věřil. A jinak bych mu fakt nakopala prdel, možná letos na to dojde. Děti absolutně vyděšené (3 a 5 let), kočky taky a o psech nemluvě. Třásly se nám skleničky v sekretáři. Je to takovej magor, že se bojíme co vypustí a jestli nám neshoří barák či dřevník.
Otázka další: jsou i na Silvestra nějaké hranice? Výše zmíněný je opravdu okolí nebezpečný
Haninko, dovolte mi vyjádřit můj soukromý názor.To, že se zvířata bojí, je normální a pochopitelné. Ale že se bojí i děti ve věku 3 a 5 let? Není to taky trochu o výchově? Jak dlouho je necháte se bát? Vždyť ohňostroje, oslavy atd. patří k lidskému životu. A bát se jich, to není dobrý vklad do života. Vyrostou z nich třasořitky, vedle kterých se nesmí vystřelit. S ohledem na dění v dnešní společnosti, je to ještě nerozumnější. My jsme jako kluci stříleli od malička, vyráběli dělobuchy, pálili ohně, na nich bouchaly flašky od sprejů, jeden za druhým, kolik jsme jich na smeťáku vyhrabali, a všichni jsme to přežili ve zdraví. Dnes nám je skoro 60 a máme na co vzpomínat. Na co budou vzpomínat dnešní děti, až jim bude tolik co nám? Na zákazy? Jak nesměli skoro nic z toho, co bylo za nás normální? Jak se bály každé rány, každého ohňostroje? No nic. Jsou to Vaše děti. Nic mi do nich není. Jen mám pocit, že je ochuzujete o zážitky. A není to jen o Vašich dětech. Takových jsou spousty.
Dobrý večer,
po přečtení některých odpovědí jsem přemýšlela, kde to vlastně jsem.Mám dojem, že podle některých, by ste asi na ten cvičák měla brát rovnou i děti.Opět se ukazuje, jak je to v tomto absurdistánu vše naruby.Podle mne by se měl každý starat o to, aby neotravoval život okolí a ne, abych já předcházela sousedovu jednání výcvikem psů a zvykáním dětí na petardy atd.Je jedno, že je to kolem 21.hod 3 a 5 leté děti již většinou spí a myslím, že nikdo z normálních by o takový budíček nestál. Dále, na co si mám dopovat psa několikrát do roka prášky, kvůli tomu, že soused slaví. Jeho práva končí přesně tam, kde začínají moje a vůbec bych v tom nehledala nějakou malost, nebo závist z peněz. Naopak opravdu bohatí lidé, kteří to mají v hlavě srovnané, provozují charitu anonymně, protože nemají zapotřebí si něco dokazovat.Toliko k příspěvkům.Na tento stav pamatuje i zákon o občanském soužití.Nikdo nesmí obtěžovat druhého nadměrným hlukem, zápachem, exalacemi, odpadními vodami atd. nad míru přiměřenou poměrům. A ta míra, je ten zakopaný pes a tu budete muset prokázat.Takže, asi jako první bych já zašla za sousedem, možná lépe manžel.Seznámila bych se s místními vyhláškami, obešla sousedy, pokud vás bude víc, komu to vadí, lépe. Pokud nepomůže ústní domluva, vyzvala bych souseda p r o k a z a t e l n ě písemně.Pokud i to nepomůže, popřípadně soused přidá jako odvetu ještě ten nějaký naschvál, klasická cesta oznámeni o přestupku na místním úřadě, Policii.Zde vylíčit jak je to velmi obtěžující a stresující, svědci nejsou od věci. Také doporučuji písemně, nejlépe přes podatelnu a nechat si potvrdit přijetí, pro případ , že by se to nikomu nechtělo řešit.V případě, že se nic nebude dít, máte možnost stížnosti pro nečinnost, či další přestupky. V nejhorším případě Vás čeká žaloba.Takže šikovný právník je také docela dobrý. Z neziskových organizací nemá cenu ekologický právní servis, dělají jen co se týče veřejného zájmu. Ještě ateliér pro životní prostředí by mohl poradit.Přeji mnoho sil a nervů. A na závěr pro nás všechny: nečiň druhému to, co nechceš aby ti činil on. Nejde jen o ty děti a psy, ale i starší a nemocné, proboha trochu rozumu a slušnosti, né tolerance, kterou se kdekdo ohání, do našeho jednání.
tohlavanebere: Jak byste řešil toho souseda teť na Silvestra a Nový rok? A stojí vůbec zato 3x do roka asi 5 minut kraválu ...? Jistě vite něco sousedských válkách.
Rukama? Nebylo by špatné ležet doma na nemocenské a Vy abyste mi ji platil plus trest za ublížení na zdraví a třaskavinami? To je zas na stížnost na Vás! To jen ukázka války...
No, prvně by to měli řešit obecní vyhlášky, ne já.Je jasné,že na Silvestra toho moc nenaděláte, každý s tím, ale počítá a máte dost času se připravit, v nejhorším i odjet.Dále určitě nebudu vodit svého psa na obecní ohňostroje a podobně, i když světe div se, pár exotů se najde i zde, však ono to zvíře vydrží, .Ale paní se neptala na Silvestra a Nový rok, ale na stav, kdy Vám několikráte do roka někdo hází petardy pod okna bez varování (což je podle mne zásah do pokojného stavu,dále nákupem léků pro zvířata mi zvyšuje náklady a přidělává výdaje atd.) Kdo nezažil, nepochopí.Ono je hlavně problém ten, že se to netýká jen Silvestra, ale prakticky celého roku, různé festivaly, technopárty, bez ohňostroje se neobejde žádná obecní událost, rány máte prakticky od začátku prosince až do konce ledna neustále, kdekoliv na ulici.
Jak jsem psal, více rozumu a slušnosti a nemyslet jen na sebe.Žiji v určitém společenství, také jednou budu mít děti, budu starý, nemocný, po těžké nemoci a budu vděčný za každou chvilku klidu.
A co se války týče, je to pravda, ale tím že si paní řekne, že to za to nestojí, soused časem přidá něco jiného a bude stále ustupovat, když už mu teď nestojí ani za slovo, aby přes plot hlesnul, že chystá kravál? My jsme takle za sousedem byli 13x než jsme nějaké kroky vůbec podnikly.Ale tito lidé si slušnost vysvětlují jako slabost...
Děkuji za odpověď výše, ale nakonec i za odpovědi všem. Svoji otázkou jsem směřovala na to, jak zákon upravuje stav, kdy chce někdo pořádat ohňostroj během roku. A týká se to opravdu našeho psa, který je většinu času na zahradě. Mně to nevadí, ať si každý dělá co chce, ale nerada bych pak řešila následky. Jakože se pes třeba podhrabe (jednou se při ohňostroji tak bál, že utekl a vrátil se ve 4h ráno), přeskočí plot (i když to je velmi nepravděpodobné) nebo minule skákal na dveře tak, že do nich udělal díru a rozškrábal si packu do krve. Kdybychom to věděli včas, tak bychom tomu zabránili. O to jediné jde. Není to o tom, že chci vyhlásit válku, ale o tom, zabezpečit svého psa, aby třeba ve strachu, pokud by utekl, někomu neublížil, nevběhl pod auto, nepráskl ho myslivec v lese atd... ano, a ač se to některerým diskutérům zde může zdát divné, tak nemyslím v tomto případě na sebe, ale na to, abych neobtěžovala případnými následky ostatní sousedy. Jo, a můj pes má základní výcvik poslušnosti a pokud si dobře pamatuji, na cvičáku ho neučili jak aportovat v tlamě petardy - mám doma normálního psa, ne psa pyrotechnika!
A už tu zase jsou ta moje práva, která končí tam kde začínají ta práva druhého. Tak jo. Vezmeme to do důsledku a popořádku. Co všechno může druhého obtěžovat hlukem smradem a já nevím čím? Zakážeme: sekačky, cirkulky, sněžné pluhy, automobilové a motocyklové závody, střelbu, dělobuchy, motorové pily, sousedovy včely protože štípají, sousedovy psy protože stěkají. Jo a zakážem auta, taky dělají hluk. Ze stejného důvodu, zakážem všechny motorky, motokáry, letecké a automobilové modely. A hlavně, zakážem hlučné sousedy a hlučný zpěv vůbec. Každá z těch věcí si najde nějakého "svého" souseda, kterému by to při troše intolerance mohlo vadit. Tak to zakážeme a je to. Myslím, že každý ještě dokáže najít spoustu jiných "nežádoucích" aktivit sousedů.
Vítejte v Půlnočním Království. Nevíte někdo o Zemi Krále Miroslava? Já rád a nahlas zpívám. Absurdní? Ne. Ale tak to dopadne, když všichni budou znát JEN svá práva, a slova jako tolerance jim zůstanou cizí.
Osobně mi nějaký ten ohňostroj nevadí. Když to není na denním pořádku. Já tyhle věčné stěžovače moc nemusím. Žiji na vesnici, takže tady běžně u nás i u sousedů běží cirkulárka i v Neděli , sousedi když pálej bramborovou natinu, tak smrad se line taky na všechny strany. A nikdo s tím problém nemá. Tedy jednou u nás byla nějaká ženská si stěžovat, že řežu v Neděli na cirkule. Tak jí povídám, že když mi tu celou hromadu dříví v Pondělí nařeže, klidně toho nechám
Ona něco začla brblat o tom, že o svátcích a Nedělích se nemá dělat kravál, tak jsem jí velice slušně řekl ať se odstěhuje zpět do Prahy, že tam bude mít klidu habaděj
A to ja pravě ta česká blbost a malost..Každý na svém písečku.Co je mi po druhých,že musí v nedělo poslouchat kravál.Hlavně když mám nahamtáno JÁÁÁ !.A dohromady každý trpí za svou hloupost.A ostatní at mi políbí
Já nikoho schválně kraválem neobtěžuji. Navíc bydlíme skoro na samotě, kolem nás jsou dva sousedi starousedlíci a pár chatařů z Prahy. Celý týden chodím do práce, když přijdu domů, najím se, je skoro tma, v Sobotu obvykle jezdíme s dětma na výlety, aby měli rozšířené obzory, tak kdy mám podle vás řezat dříví, abych v baráku neumrznul?
Dobrý den, zkuste se po dobrém zeptat, jestli by Vám mohli něco dobředu říct.. My tu máme hejno malejch parchantů co sprejují stromy a právě bouchaj nějaký petardy v lese, na ty vždy vylítnu, ale je to bez výsledku.. .. ještě se mi smějí do tváře.. :/
Mě by vůbec nešlo, že mi to vadí, naopak se na pěkný ohňostroj ráda podívám, ale když si představím, jak nám pes zalézá celý vystrašený, při každé střele až na poslední decimetr čtvereční pod postel, nebo v lese, - kolikrát jsme ho vyzvedávali až z útulku, protože se leknul a utekl... Na Silvestra to čekáte, ale nečekaný rány během roku jsou pro zvířata, co slyší x-krát lépe než my docela drsný..
Chtěl bych se vyjádřit Vám a některým ,,rádcům" jak jste závistiví,bezohlední.Čtyřikrát do roka pár minut kraválu? Jistě na udání máte nárok vztahuje se na to obecní vyhláška.Ale co soužití se sousedem? Nebude Vám to vracet,když vy budete třeba řezat dřevo?Nebo něco jiného dělat co dělá kravál? Že se Váš pes bojí tak to je především Vaše vina.Od šteněte jste ho měli vychovávat k tomu aby se nebál. Když to neumíte tak poblíž každého města je cvičák kde by Vám nezištně poradili popřípadě pomohli.Já to se sousedy mám tak domluveno že se navzájem tolerujme a nezneužíváme toho. Dnes já zítra ty.Každý má nějakou tu oslavu a potřebuje se trochu odreagovat.Nakonec se stejnak sejdeme u toho oslavence.Taky každý potřebuje nařezat dřevo atd...Mám kamaráda který má asi podobné sousedy jako jste Vy dělali s ním kdysi kravál,že jim přihrnul sníh k plotu.Ale že oni mají na zahradě dva velké ořešáky třešně a jabloně a vesměs na podzim listí z těchto stromu převážně vítr nafouká na jeho zahradu tak to už jim nevadilo.
Naufrago Je to ovýchově. Co takhle psi policejní,lovečtí,záhranářtí...Na silvestra víte určitě že bude kravál tak proč pro psa,kočku nekoupíte na veterině uklidnující rostředek. Zvíře to pak prospí.A zvířata v přírodě ty hynou úplně na něco jiného než na pár ohnostroju.
Já za svůj život jsem měl několik psu. Trochu se bál jen jeden.Teť mám foxteriera takovou tu Čapkovu Dášenku a ta je schopna vzít petardu do tlamy.Začne-li něco venku bouchat okamžitě musí jit ven to zjistit co to je.Jinak spává v posteli takový rozmazlený pes od dětí.Byla ale k tomu vychována. Od štěněte jsem občas nedaleko od ni odpálil malou petardu a dostala pamlsek ještě jsme běželi tu petardu zadupat. Postupně jsem rány zvětšoval až si uplně zvykla i na dělobuch.Ten jeden co se trochu bál. Tak na houbách při bouři od nás asi 20 metru udeřil blesk.Tak neměl rád bouřky.
Jen ještě dolním k tomu co píšete..Pořád si nemyslím, že mám povinnost svého psa cvičit, aby byl odolný petardám, aby si někdo mohl pálit bez rozmyslu kdykoliv v roce
Právě proto byste měl psa vycvičit,že nevíte kdo co bude v roce odpalovat Takový jsou lidi. Bohužel..Aby pes se nestresoval.
Jen ještě dolním k tomu co píšete..Pořád si nemyslím, že mám povinnost svého psa cvičit, aby byl odolný petardám, aby si někdo mohl pálit bez rozmyslu kdykoliv v roce
Právě proto byste měl psa vycvičit,že nevíte kdo co bude v roce odpalovat Takový jsou lidi. Bohužel..Aby pes se nestresoval.
To není pár minut kraválu, to je několik hodin strachu, stresu a podráždění zvířete.
To, že se zvíře bojí ohňostroje, je normální, není to nic, z čeho se pes musí vychovávat. Všichni víme, že zvířata jsou citlivější (nestačí jako důkaz to, že cítí blížící se zemětřesení?) na hluky a otřesy. Pro ně je ten ohňostroj jako pro nás zemětřesení. Taky by Vás nechávalo klidným, kdyby se pod Vámi otřásla párkrát ročně znenadání půda a Vy byste neměl takové rozumové schopnosti, abyste pochopil, že Vám reálně nic nehrozí?
V pozici zakladatele bych zašla za sousedem a poprosila jej o to, aby mi dal vědět, když bude pálit. Asi bych mu dala na výběr způsob - může mi hodit lísteček do schránky, nebo poslat SMS, zajít za mnou, cokoliv mu vyhovuje.
S těmi služebními psy máte pravdu. Ale podívejte se, jak se ti psi cvičí a jak se hlavně nejdív vybírají - pes, který se při náhlém ostrém zvuku letí schovat, do služby nejde. Pořád si nemyslím, že mám povinnost svého psa cvičit, aby byl odolný petardám, aby si někdo mohl pálit bez rozmyslu kdykoliv v roce. Se Silvestrem počítám, to asi všichni, psa bereme domů (u smečky je mnohem klidnější), tabletky jsme taky za jejího mládí kupovali. Zakladateli, pokud si dobře pamatuji na dotaz, taky jde hlavně o ty běžné dny v roce...
To je to samé jako když spousta lemplů co mají u domu,kde bydlí, zahradu a vytáhnou v neděli sekačku a otravují kraválem 1000 lidí okolo.Hlavně že ten osel má posekáno v neděli,kdy má být klid a lidi chtějí mít alespon klid když nejsou v práci jako v týdnu.I v tom pitomým Německu je toto v neděli zakázáno a lidi by mu tam dali přes držku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.