Jak zatapite v krbu?

Od: Datum: 22.12.15 16:05 odpovědí: 11 změna: 01.01.16 12:47

Asi na prvni pohled hloupa otazka, ale jakym zpusobem zatapite v krbu ci krbovych kamnech? Mysleno klasicky bez ruznych podpurnych podpalovacu, jen papir, trisky, drevo.

Ja totiz do krbu naskladam papir, na nej trisky a kolem mensi polinka, zapalim a.. Budto sotva hori papir a kdyz chytne, tak shori a nic. Zadne velke vzplanuti se nekona, takze trisky jsou ohorele a tim to konci. Takze znovu vlozim papir, az dokud se ohen poradne nerozhori. Pritom papir ani drevo vlhke nejsou, komin a privod vzduchu mam otevreny. Komin ma sam o sobe tah dostatecny, jak se mi podari roztopit, je to uz pak cvrkot. Ale nez to poradne chytne..

Tak nevim jestli delam nekde chybu a je na treba nejaky dumyslny system..


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: luha®
Datum: 22.12.15 16:23

Použitý toaletní papír (samozřejmě že ne klasickým způsobem), prolít vyjetým olejem z friťáku. Hoří krásně dlouho, nesmrdí a zapálí i super tlustý klacky.:)


doplněno 22.12.15 16:27:

Stačí jej přiměřeně navlhčit v nějakým uzavíratelným kyblíku.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.12.15 16:29
avatar
Já dám na rošt krbu potrhanou paletu na vajíčka, takovou tu na 30 kusů, na ní položím třísky, ale opravdu tenké a suché. Z měkkého dřeva. Někdy použiji třeba i zbytky tenké dýhy, třeba z rozsypané rozmočené překližky. Opět bezva suché.
Stačí jedna sirka, papírová masa na vajíčka hoří pomaličku a vydá dostatek tepla, aby se třísky rozhořely. Teprve na hořící dávám hrubší kousky dřeva, raději méně. Mám čas, psychicky se připravuji na budoucí požitek.
Kdysi jsem třeba novinový papír pořádně zmuchlal, aby hořel pomalu. Když shoří rychle jak věchet, moc tepla neodevzdá.
Na chatě jsme zapalovali suchou otýpkou ze smrkových větviček. Ta vůně... a potom borové šišky.
Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 22.12.15 18:56
avatar
Dělám to stejně, jen mi stačí polovina papíru od vajíček, šetřím :-D jako zdroj mi slouží tříděný odpad na papír, kde občas nějaký vytáhnu, když vynáším papír. *smich*
Bez toho papíru z vajíček do jde fakt blbě. Ještě jde použít karton, ale takový obyčejný nekridovy.
Na to dávám cca 5 kusů třísek, tj mini polinka 2x2cm, na to tři kousky středních polen cca 10x10cm a to už je dost abych při přiložení měl rozpálený krb.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 22.12.15 16:42

Postup neměňte, ale než zapálíte zmuchlaný papír pod třískama, tak jeden zmuchlaný papír podpalte co nejblíže vchodu do komína a pak papír pod třískama. Nejdříve shoří tento papír (nebo komín si jej vcucne), chytne to tah a pak by neměl být problém.

V dobře zatepleném domě i s novými okny semotamo musím otevřít na chvíli okno a pak zatopit, jinak špatně se krbovky rozhořívájí. Proto nejraději zatápím po důkladném vyvětrání.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: topic
Datum: 22.12.15 16:54

Na rozjetí tahu spálit kouli z novin - prohřeje to komín. Na zatápění pouřívám "podpalovač" pár hoblin z klasického hoblíku, nebo nožem z polínka uříznu pár tenkých třísek (smrk, borovice), výborná je březová kůra (silnější, suchá, 5x10cm). Papír není potřeba. Na to pár menších a velký polena. Dá se i dolu polena a nahoře zapálit menší.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.12.15 18:30

Co to je papír:)?Líh do flašky s rozprašovačem,třísky stačí 1x1cm trochu postříkat a uvidíte ten fukot

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.12.15 18:47
avatar

suche trisky chyti okamzite, kdyz jsou inteligentne rozprostrene s vzestupnou tloustkou (zalezi cemu rikate trisky), udelam vam ohen i z 5ti trisek a A5 papiru... ale muzete byt taky pripad sikovneho cloveka, ktery si pri skrabani brambor v gauci zlomi nohu :) takze jako zaver bych rekl, postup mate spravny, zamerte se na provedeni a kvalitu propriet :)


doplněno 23.12.15 02:50:

@janm no dobre, ale stejnou metodu pouzivam i v grilu bez komina, i jakekoli ohniste s papirem nebo bez :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janm
Datum: 22.12.15 19:59

- joudic

Také záleží v čem se podpaluje, pokud jde o petry tak ty chytají většinou na "drb"*smich* *palec*(malá plocha topeniště šachtička jako komínek dvoje dvířka)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jendad
Datum: 22.12.15 21:50

Zásadní věc je perfektně suché dřevo . Mám u krbovek zásobu dřeva na cca 2 dni. Vždy si ještě drobná 3 až 4 polínka dám za krbovky dosušit . A ty pak používám na podpal . Pokud bych je vzal zvenku kde sice mám dřevo pod přístřeškem 2 až 3 roky , tak by se tak dobře ohen nerozdělal. Když vezmu ty za krbovkami , tak je to jak když zapálíte sirky .

Vezmu dvě polínka - štěpinky vysoké cca 8cm a mezi ně dám srolované noviny cca 2 listy. Přiklopím je pulkou a podpálím . Žadné třísky ani nedělám . Mám hluboké a uzké kamna a tak jde primár do toho tunýlku . Nechám chvíli pootevřená dvířka 5cm a po pár minutách zavírám a dám otočné kolo na 1/2 a až se trochu komín zahřeje , tak přikládám další palivo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.01.16 12:06

Chce to uplně jednoduše Podpalovač z dřevité vlny třeba odtuď http://www.eshop-kominictvict…324-Podpalovac-z-drevite-vlny

a půlit ho zahradníma nůžkama Narovnat dříví ani nepoužívám třísky pokud je suché dříví vždy spolehlivě chytne,zatápím tak v krbovkách už 10 let vždy bez problémů tohle balení mám na dva roky

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moula*
Datum: 01.01.16 12:47

Jde o to, aby ty noviny(suché a zmačkané) měli dost vzduchu ! Pokud máte rošt, tak ho vyčištěte, pokud máte bezroštové topeniště, nechte chvíli do rozhořívání třísek pootevřená dvířka. Na noviny jen suché tenké třísky a tři silnější maximálně jak malíček a nechat pořádně rozhořet, pak přidat pět špalíčků max jak palec a zase nechat rozhořet, pak špalíky jak ruka atd.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.