Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení kabelu remosky

Od: bert odpovědí: 22 změna:

Máme po babičce starou remosku s tím sklem ve víku. Jenže original flexo kabel se nenašel a proto jsem vyrobil kabel se zásuvkou z přívodního kabelu od pračky tatramatky který má dostatečně silný průřez. Jenže asi jsem něco špatně zapojil? Když jsem připojil šnůru na prodlužovák tak z remosky vyšlehl blesk a vyrazilo to jistič.

Po odpojení toho kabelu od vařiče je viditelný škvár na to kontaktu pro uzemnění a v zástrčce je opalený a černý kontakt pro fázi tedy na levé straně.

Rozvody v domě jsou starého typu tedy dvouvodičového. Zemnící vodiče nemáme.

Jak to mám tedy zapojit? Připadá mi to jako by byla přehozená fáze nebo nějaký zkrat?

Prodlužováků a kabelů k přístrojům jsem za život už zapojil hodně akorát ten pro remosku či ty staré typy vařičů a žehliček snad ještě nikdy.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

2x

Do porcelánové koncovky na jednu dutinku fáze na druhou modrý a zelený na ty plechy. Na druhém konci do vidlice fáze vlevo, nula vpravo a zem na střed.

bert
hodnocení

Tak to mám dobře zapojené, nezapomenul jsem to tedy a tak bude chyba asi v něčem jiném a to třeba, že se mi to asi někde ta spirála dotýká toho hliníku, případně to může být tím porcelánovým koncem, protože byl lehce vlhký a od oleje i když jsem to vysoušel a čistil, tak nějaké mikroskopické kapky mohly zůstat a tak se to mohlo propojit.

Díky za radu.

osel59
hodnocení

2x

Pitomost, co by sis nechával schvalovat - prodlužku? To si zas někdo shání kšefty.

Správně radí doktor, dělal jsem to stejně a fungovalo to. Jenže staré remosky mají problém - odchází topná spirála a to může být příčina zkratu. A dnes ji těžko seženeš i když výměna je velice jednoduchá. Mám zásoby - ale nedám. Proměř si vidlici - samici na víku remosky ohmmetrem - poznáš zkrat. Pokud nevíš jak, tak opravdu svěř další postup lidem znalým a dostatečně vybaveným - no ale padesátka opravdu není podmínkou :)

Jinak remoska se nechá koupit nová, kupovali jsme pro naši babku.

doktpr365*

Spirálu mají třeba tady

nadeta.cz/...

nadeta.cz/...

nadeta.cz/...

bert
hodnocení

Také díky za radu. Spirála se sehnat dá, 500W stojí nějak 77Kč i s daní. ;)

Ano remoska se koupit dá, ale jaksi cena 3600 Kč mi nepřijde zrovna moc lidová. To raději koupím nový termostat do elektrické trouby a ušetřím 3200Kč. protože trouba nám přestala jít a patrně odešlo něco na té zadní destičce, už jsem ji jednou vyměňoval protože jsem sehnal náhradní, jenže teď už se to nevyrábí a dodává se něco náhradního za 350 Kč.

EDIT: aha už jsem byl předběhnut s tou spirálou, ano přesně tak, dá se koupit třeba v té nadeta.cz

hodnocení

2x

Už zase, bez měření není vědění.

Je třeba změřit, zdali je v remoscer vše OK. Někdy se stalo, že se porcelánové korálky, které jsou nevlečeny na topné spirále pohnuly, a spirála se dotkla obalu, který musí být ukostřen. Začal byh měřením vodičů, proti obalu. Tak je někde vada.

doplněno 21.12.15 18:22:

"nepípat" ale proměřit...Kabel pokud je špatný, nemůže prsknout v remosce.

Samotný kabel strčíte do zásuvky a nic se neděje?

doplněno 21.12.15 18:34:

Nebo se používá velká žárovky 500Wattů a ta dělá "pojistku" proti zkratu!

bert
hodnocení

Ok, vyhrabu multimetr a proměřím to. To je docela dost možné, že se mohla posunout ta spirála. A propípám i ten kabel.

doplněno 21.12.15 18:32:

To jsem ještě nezkoušel, teď však musím počkat, protože se vaří a mám zapnutou elektroniku, raději ji totiž vypínám když provádím pokusy se spotřebiči, typu vařič, mikrovlnka a tak podobně.

Jinak ta vidlice toho kabelu má v sobě zabudovaný přepínač. Když jsem to zapínal už to bylo v remosce připojeno a přepínač zapnutý, zapojoval jsem jen zástrčku do zásuvky respektive do prodlužovačky.

tomas11*

To je ovšem trochu pozdě.

stonek*
hodnocení

0x

Jediné legitimní řešení je opatření si originální šňůry, respektive šňůry shodné s originální. Jinak uděláte přestavbu a vyrobíte tak vlastně nový spotřebič, který bude nutné přezkoušet a schválit = neekonomické kvůli jednomu kusu. Navíc pro zásah do spotřebiče je nutné oprávnnění vycházející z vyhlášky 50/1978 Sb, o jehož existenci vzhledem k dotazu pochybuji.

bert
hodnocení

Na to zda je to legitimní jsem se neptal, dále a koho to v dnešní době zajímá? Dělám to na vlastní riziko, tak to ostaním může být srdečně jedno. Buď zde je radírna a nebo rozkazovna co dělat a co nedělat. Nějaké schválení mě nezajímá a odbornost také ne.Jako třeba když jsem dva dny po operaci podepsal reverz a odešel z nemocnice, Také to bylo na vlastní riziko a "žiju". A těch reverzů bylo vlastně vícero celkem asi 3.

osel59
hodnocení

0x

doktrpr365 - díky za typ - doplním zásoby. Tak si představuju správnou Poradnu

Já od Nadety kupoval spínač do varné konvice - no škoda, mohlo to být za jedno poštovné.

A všem kutilům přeju krásné svátky a hodně zdraví a chuti poradit ostatním

Pozn.: - jen jestli máš berte na výměnu termostatu v té troubě padesátku :) :)

bert
hodnocení

Proto jsem se o té nadeta.cz nechtěl zmiňovat, když jsem četl, že máš zásoby o které se nechceš podělit.:( A, že si určitě budeš chtít ještě více nasyslit.*frajer*

Asi když tu padesátku nemám na remosku, tak na tu troubu ji asi také mít nebudu.*cteni*

tomas11*
hodnocení

0x

Tak ale na druhou stranu - přiznejte si že kdyby jste té elektřině rozuměl lépe tak by jste takový renonc s tou remoskou neudělal .

Ať s vyhláškou nebo bez ní.

cl
hodnocení

0x
Spíš to vidím že ta flexo šňůra bude mít "prohozenou" N s L - takže prozvonit. Setkávám se s tím u zdemontovanych šňůr poměrně často.
cl

Nojo to by vlastně nemělo vadit :) takže se omlouvám.

doktpr365*

Já prozváním každou šnůru než namontuji hlavně třížilou.Barvám se dnes nedá věřit,že jde fáze-teda levý kolík po modré není vyjímka.

bert
hodnocení

Tak už vím, čím to bylo. Nebylo to ani špatným zapojením kabelu ani nefunkční spirálou kterou jsem měl předtím rozebranou, protože jsem tu remosku potřeboval řádně vyčistit a to šlo jen vodou a kvůli spirále bych to namočit nemohl.

Když jsem rozebíral tu porcelánovou vidlici abych odstranil původní kousek kabelu a dal nový, nešly mi povolit ty tři šroubky tak jsem je prostříknul konkorem. Akorát i když jsem to pak utřel, tak asi nedokonale a stalo se asi to, že se to propojilo s tím olejem, respektive ten olej propojil fázi s nulákem a proto to zablesklo v remosce, ale u toho porcelánu na konci vidlice kde byl trochu roztaven ten mosazný plíšek od ukostření a očerněna ta objímka na remosce a taktéž na zástrčce kabvelu trochu roztaven kolík na fázi a též očerněn, a proto to vyhodilo jistič.

Ještě mám jeden dotaz, když by se ta spirála zkrátila o pár centimetrů asi tak cca o 10 až 12 cm, tak by se snížil i příkon? O kolik tak zhruba?

hans*

tak tady na tom je krásně vidět, že nějaká znalost souvislostí, když se do něčeho pouštím, není špatná. Bohužel elektřina zabíjí.

Spirála je z odporového drátu. Tedy čím je kratší, tím má menší odpor (je toho drátu prostě méně) a tím jím teče, při stejném napětí, vyšší proud. Učí se to na základní škole.

bert
hodnocení

Zváštní, tak to už bych měl tedy za těch cca 25 let co se elektřinou coby "pokročilý laik" zabývám, minimálně 100x a určitě i více krát, mrtvý.

Ránu od tehdy ještě 220V jsem párkrát dostal, kdy instiktivně jsem ucukl kdy se to dalo čekat při práci, že to může kopnout. Nebo např. stará pračka miniromo když je špatně ukostřená tak lehce do vody probíjí, normálně se to nedá poznat, ale pokud je na rukách porušená kůže, třeba záděra u nehtu, tak už je to lehké brnění znát, ale jen v těch rukách.

Samozřejmě, že nejsem jeden z těch zkoušečů s hřebíkem, zda je v zásuvce napětí.

Hřebík už je zastaralý:

Zapojení kabelu remosky

Nevím jak je dlouhá spirála,ale pokud jen malou část odstraníte, nic se neděje. Větší kus by přehříval, až i prepalil

host*

Jestli máte spálený kus kovu v porcelánové koncovce na šňůře, je lepší koupit novou, například na novak.pisecko.com/... prodávají i celou šňůru, viz novak.pisecko.com/... , takže se vyrábí a musí být bezpečná.

marta
hodnocení

0x

Kúpte si flexošnúru na starú remosku na eshope.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma oprava remosky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]