Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soda na praní lze do koupele?

Od: misa503® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den.

Doporučuje se jedlou sodu do koupele.

A měl bych dotaz. Mohu místo jedlé sody do koupele dát do koupele sodu na praní?

Tu sodu na praní prodávají v drogerii po 1kg, ale jedlou sodu po 1kg zde neseženu v obchodě.

Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevidím důvod, proč by jste to dělala. A podle mne je velký rozdíll mezi jedlou sodou a sodou na praní. Mohla byste si pěkně podráždit, ne-li poleptat pokožku, a ani by vám to nebylo příjemné. Na mne to působí poněkud masochisticky :)

doplněno 21.12.15 11:33:

Dobře, v tom článku ale je jasně uvedeno SODA BIKARBONA. Což není soda na praní. Já například obyčejnou sodou (granulovanou) z drogerie čistím pračku - nasypu ji do pračky a pustím program bez prádla. Silně odmašťuje, takže by to bylo pro vaši pokožku kontraproduktivní - pokožka potřebuje pro udržení mladistvého vzhledu hydratovat...

hodnocení

zde je ten důvod - jedlá soda do koupele

medicelo.cz/...

hodnocení

koupím tedy jedlou sodu, snad v okresním městě seženu větší balení

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
jaký význam má jedlá soda do koupele? A kdo to doporučuje a proč?
Mmch - soda na praní je od určité koncentrace žíravina (kromě toho, že silně odmašťuje), takže na její přídavek do koupele RYCHLE ZAPOMEŇTE! pokud nechcete mít poleptanou kůži na těle.

hodnocení

Zde je odkaz - proč jedlá soda do koupele.

medicelo.cz/...

ronyx*

Aha. Tak tohle přenechám jiným.
Nicméně trvám na tom, že sodu na praní do koupele rozhodně ne - občas s ní dělám nějaké věci, smočím si do roztoku holé ruce bez problémů, ale že bych si do toho chtěl lehnout, to ani náhodou, když vidím, co to umí (rozpustí to i hodně zašlou mastnotu a špínu, žere to i barvu...)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nemyslíte koupelovou sůl? Ta se do koupele doporučuje. Jedlá soda je dobrá na potíže se zažíváním (pálení žáhy) a ta průmyslová soda změkčuje vodu. Zdravím!

doplněno 21.12.15 11:22:

misa503 - v tom případě musíte použít tu jedlou sodu (a budete žít věčně).

hodnocení

ne jedlou sodu, viz : medicelo.cz/...

luha*
hodnocení

0x

Jedlá soda je kyselá. Normální soda je ale dost hodně zásaditá a zásady rozpouští maso.:)

doplněno 21.12.15 10:06:

Tady máte tři kila za stovku. fichema.cz/...

Kde jste sehnal informaci, že jedlá soda je kyselá?

21.12.15 12:02
hodnocení

Děkuji

stirecek*

Jedlá soda je lehce alkalická, takže 100gramů na jednu vanu nemůže změnit ph vody natolik, abyste něco poznala. Na druhou stranu, tomu článku bych až tak nevěřil, jelikož kůže si vytváří mírně kyselé prostředí. Je to z toho důvodu, že je to nějaký obranný val vůči vnějším vlivům, parazitům, bakteriím atd. Pokud se budete často koupat v zásadité vodě, nebudete odolná vůči těmto vlivům. V žádném případě nemůže taková koupel ovlivnit ph krve, jelikož kůže propouští jen jedním směrem - zevnitř-ven a ne dovnitř zvenku. Jinak by lidi na ulici umírali, kdyby je zkropil kyselý déšť. A silná koncentrace sody vám může uškodit, soda dokáže rozpustit i zubní sklovinu. Na fichema.cz si raděj kupte himalájskou sůl, daleko lepší než soda. fichema.cz/...

hodnocení

0x

K sodě na praní již odpověděli jiní. K účinkům jedlé sody máte krásný elaborát. Já bych jen varoval - každá strana má dvě mince. Tou negativní je, že v zásaditém prostředí se množí kvasinky. Takže já osobně bych v tom celé tělo rozhodně nemáchal.

hodnocení

0x

No já teda nevím. Ale schválně si dnes udělám koupel na nohy a přidám jedlou sodu. Ten dlouhatánský článek jsem četla rychlým čtením, ale na 100 % bych tomu nevěřila. Berte na zřetel, že v dnešní době si může každý napsat na internet co chce a potom budete třeba brečet a nebudete mít odvolání, protože až si ublížíte, tak Vám řeknou, že jste měla napřed přemýšlet a že Vás nikdo nenutil, abyste lezla do koupele se sodou...

Ale zajímavé to je. Pak napište, jestli jste se nerozpustila a jestli nemáte nějaké zdravotní potíže. ;)

hodnocení

0x

Pamatuju případ, kdy opilí kamarádi nasypali v koupelně spícímu kolegovi "sodu na praní" do klína. Ten do toho "pustil šťávu" a do rána se ukázalo, jaká je soda žíravina. Došlo ke ztrátovému poranění na místech nejcennějších ...

jabraka*
hodnocení

0x

Soda na praní je alkalické povahy.Ale rozhodně nemůže po chvíli poškodit pokožku.Jen u alergických osob.Pro praní má účel hlavně změkčovat tvrdou vodu a pomoci rozpouštět tuky.Hodně zředěný roztok se může použít na koupel nohou .Soda bikarbona(NaHCO3) má alkalitu značně sníženou a dá se tedy použít pro koupele celého těla.Působí jako PUFR,regulátor pH.Ale stejně je nutné odzkoušet vhodnou koncentraci.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]