Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zapojoval jsem poddružný elektroměr na jeden okruh do starého domu který má soustavu TNC. Elektroměr je jednofázový, avšak nemohu skrz elektroměr vést i PEN vodič. Takže jsem z jističe vedl fázi na elměr na svorku 1 - fáze vstup. Výstup je ze svorky 3. Nulový vodič jsem připojil pouze na svorku 4 - N vstup. Avšak elektroměr po zapnutí spotřebiče indikuje zpětný chod. Elměr je od nějakého noname výrobce, avšak pro orientační měření by stačil. Takže mi napadají 3 příčiny proč tomu tak je:
1. Ve schématu prohozené svorky L a N.
2. Ve schématu prohozené svorky In a Out.
3. Šmejd elměr, pouřebuje aby skrz něj procházel proud i nulovým vodičem a schéma zapojení tak neodpovídá vniřnímu zapojení.
Setkal se někdo z Vás s něčím podobným?
no mě přehdili při instalaci přívod a odchod protože se domnívali, že to tlusté je přívod a on to byl odchod a elměr se točil opačně.nevidím důvod proč by PEN nemohl jít ořes měřák, jít tudy musí, jinak to neměří,
Tak zapojené to mám určitě tak, jak jsem popsal. Důvod je ten, že se jedná o AL 4x2.5 vedení napříč barákem a na jeho konci má být pračka a el. boiler. Každý spotřebič má příkon cca 2KW, takže záměr je takový, aby nedocházelo k nadměrnému oteplení kabelu, spojit dva vodiče na každém konci a použít je jako PEN a poté už zbývají jen 2 fáze. Měřit spotřebu chci pouze pro TUV. Vím, že to není z hlediska el. bezpečnosti správné, ale z hlediska požární bezpečnosti to bude jistě lepší. Pakliže mi někdo přesvědčí, že tím kabelem může jít naráz zátěž 4KW po dobu 3 hodiny tak to přepojím na dva separátní PEN vodiče( měřený a neměřený).
Abych to upřesnil, každý spotřebič má 2,2KW. Jedná se o vedení cca 20m, revizní zpráva na to není potřeba. Vodič je tažen v podlaze z 80%, zbytek ve zdi v trubce. Zdá se mi na jednu žílu Al starou několik let 10A tak na hraně. Proto jsem myslel, že když budou žíli zdvojené, klesne o 25% ztrátové teplo v kabelu. Boiler sice bude zapnut 2x denně, ale pračka jen 2x týdně. Jako jištění mám nyní B16A. C13A bych možná osadil, ale 10A bych určitě nedával.
Nicméně to je stejně řešení následku, v dotazu bych rád dostal odpověď na příčinu.
Navíc z principu funkce, elměr má 2 cívky. Jednu napěťovou připojenou mezi L a N na vstupu aby neměřil vlastní spotřebu a druhou proudovou, na fázi. Takže proud nulákem by neměl být potřeba. Jinak v soustavě TNC se má 1-f elměr správně připojit jen 3mi vodiči s plombovatelným nulovým můstkem.
A proč nemůžou běžet dvě Kw po dvou drátech (bojler přes elměr) a druhé dvě po druhých dvou drátech (pračka)?
Jenže tím kabelem potečou 4 kW v každém případě, i když spojíte dva vodiče jako PEN. Na druhou stranu 2 kW dají necelých 10A pro každý obvod a to by hliníková 2,5 měla zvládnout.
Ovšem problém vidím v tom, že jestli tyhle spotřebiče a příslušné rozvody budou "nové" a bude na to třeba revizní zpráva, neprojde to přes revizáka, protože nově budované rozvody musí být podle současných norem; a to 2,5 hliník a dvouvodičový systém není.
Zřejmě se jedná o Křižík. Jak uvádíte, má dvě cívky – proudovou a napěťovou. Směr otáčení závisí na připojení napěťové cívky. Směr otáčení změníte prohozením přívodů napěťové cívky.
Váš elektroměr má přívod 1 a odvod 3 a nulák stačí připojit na 4. 6 je propojena se 4, proud nulákem se neměří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.