Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
řeším doma ovládání 4 světel ze tří míst...
Původně jsem to chtěl udělat normálně vypínačema, ale teď mě napadlo že by bylo docela fajn postavit si z arduina impulsní rele.
Krásně by se s tím udělalo ovládání jen tlačítkama + jako bonus monžost ovládat světla z pc, telefonu, různé scény a prakticky cokoli se vymyslí. Zároveň bych tím udělal ovládání i ostatních světel v domě.
Takže co se týče konstrukce, tak to má jen samé plusy.
Jen tedy nevím co na to řekne revizák a toho teď v sobotu nechci otravovat.
Jaký je na to Váš názor?
No, co na to řekne revizák, asi takhle - výchozí revizi už máte? tj, dům/byt vám už normálně funguje? Pokud ano, moc bych to neřešil pokud revizi nutně nepotřebujete, pokud ano, chce to se optat příslušného revizáka, přecijen je tam nutnost galvanického oddělení výstupů, atd., navíc to není k tomu určený výrobek - nemá platné zkoušky jako výrobek, CE, apod, výrobcem se stáváte vy, tudíž by to v instalaci nemělo co pohledávat. Tohohle to bude revizák od revizáka
PS: podíval bych se na to s odstupem: teď se to může zdát jako super nápad, ale omrzí se to. Pokud budete teprve tahat instalaci udělal bych to univerzálně aby tam šlo dát i obyč. zapojení, nejlépe tahat vše 5C, a případně i 5C z rozvaděče k prvnímu vypínači
Výchozí revize není, je to teprve stavba...
Co by mělo omrzet na ovládání světel? výchozí funkce bude stejná jako v případě vypínačů. Jen to bude jednodušší na kabeláž a všude budou obyčejné tlačítkové vypínače.
To že k tomu půjde doprogramovat jakákoli nesmyslnost, je jen příjemný bonus.
.
No nic, zkusim napsat email přímo revizákovi a uvidim jak se k tomu postaví.
Řekl bych, že revizáka se týká jen silová část. Co je před relé ho zas tak trápit nebude. Pokud slaboproud oddělíte dle normy, nemůže být problém.
Už jsem mu poslal dotaz emailem a doufám že to zkousne bylo by to pro mě mnohem jednodušší a lepší řešení.
K arduinu existuje spousta modulů s relé 250/10A a tím by oddělení snad mělo být vyřešené.
Takže arduino a tlačítkové ovládání světel mám od revizáka povoleno, takže hurá do toho.
Jakým způsobem byste ovládali 12 bodovek ze 2 vypínačů.
.
Představuju si že při krátkém stisku vypínače rozsvítím jednu polovinu a dalším krátkým stiskem ji vypnu - tedy jako u normálního impulsního relé.
Díky arduinu bych ale rád měl možnost rozsvítit každou bodovku extra a potřebuju tedy vymyslet algoritmus kterým se budou přepínat.
Napadá mě jen kombinace krátkých stisků a podle toho přehazovat jednotlivé zvětla, nebo dlouhým stiskem postupně rozsvicet jedno světlo po druhém.
Jak byste to řešili vy?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.