Nejste přihlášen/a.
Obec vyměnila nefukční okna a po dokončení ( 1 okno , 1 balkonové dveře , 1 koupelnové okéno ) zvýšila nájem o 300 kč
se zdůvodněním , že teď ušetřím na topení . Je zvýšení nájmu opodstatněné?
Máte topení zahrnuté v nájmu? Protože jinak nechápu, co je pronajímateli bytu do toho, kolik platíte svému dodavateli energií.
Pronajímatel už má v nájmu zahrnuty náklady na opravy bytu, takže ta nová okna už jsou zaplacená.
Aha, tak podle zákona se to má jinak. Občanský zákoník k tomu má co říct. Stojí za přečtení. (... nejvýše však o deset procent z účelně vynaložených nákladů ročně). Tzn. jestli výměna stála např. 20 tisíc, tak roční nájem se může zvýšit max. o 2 tisíce, tedy měsíční navýšení nájmu o 167,- Kč. Musíte s tím navýšením buď vy nebo 2/3 nájemníků souhlasit.
ctenáři, hezky počítáte, ale já teď řeším okna a dveře do bytového domu, kde je 10 bytů. Jen cena za okna a zapravení je okolo 330.-369.tisíci korunami. Pak ještě účelně vynaložené náklady, jak se správně zmiňujete..
Je důležité, aby se dohodli spolu.
Tazatelka se ptala, zdali má vůbec nárok, na zvýšení, to jste ji správně odpověděl i s citací (odkazem) na zákon.
čtenáři, mimo svoji hlavní práci, dělám i správce několik nemovitostí. Mám trošku přehled, kolik stojí levná oprava bytu, kolik střední a pak celá rekonstrukce. Ale jen u těch, o které jsem se staral. Páč já hájím zájmy majitele a mám možnost vybírat firmy, tlačím cenu dolů.
Ještě po doplnění.
---------------------------
výměna oken je přímý přínos pro nájemníka. Výměna střechy nikoliv. OK?
Tech 20 tisic byl jen muj hodne hruby a laicky nastrel. Nepohybuji se ve stavebnictvi, ale nedavno jsem hledal maloobchodni cenu velkeho okna. Za jedno okno, balkonove dvere a male okenko se mi to zdalo vice nez dost. Kdysi jsem videl vymeny oken v panelaku. Zevnitr, bez leseni. Dva lidi a za necelou hodinu nemeli co delat. Je mi jasne, ze dalsich X hodin stravili pripravou teto akce.
Stejne mi pripada divne, ze naklady na bezne renovace (okna i dvere uz byla zjevne velmi stara, kdyz nesla otevrit), nema pronajimatel rozpocitane do ceny najmu (nebo je tam ma rozpocitane a tady te vymeny vyuzili k natahnuti ceny). Nechci videt, az se rozhodnou vymenit strechu nebo zateplit fasadu.
Jak jsem psal, ceny firem neznam. Ja na to koukal jako na cenu z maloobchodu (tj. vyrazne vyssi nez pro remeslniky, firmy a velkoodberatele) + hodinovou sazbu remeslnika.
Tak si představte, že přijde nový nájemník do bytu se starými okny a pronajímatel mu řekne, nájem je vyšší, protože v budoucnu vám nechám dát nová okna. Myslíte, že bude nájemce s vyšším nájemným souhlasit už teď?
Nechci videt, az se bude delat nova strecha. To by jako mel kazdemu vyskocit najem o 10tisic nahoru? To bude asi pro vsechny levnejsi se odstehovat. Nevim, kdo se do takto draheho najmu pak nastehuje Mozna bude misto nove strechy tedy ten dum levnejsi zbourat
Majitelce vymenili 1 okno za 300. Urcite ma v byte vice nez 1 okno. Snad v tom jednom pokoji tech 300 mesicne na topeni usetri. A snad ji neprijdou vymenit i ostatni okna. To by ji zvyseni najmu mohlo financne i polozit.
ctenar... počet je v otázce ( 1 okno , 1 balkonové dveře , 1 koupelnové okéno ). Ale ještě k otázce - ono taky hodně záleží, jestli je měsíční nájem 100 až 120,- Kč/m2 (jako u nás - CPI byty a opravy do nedávna skoro žádné) nebo třeba okolo 60,-Kč. A majitel nemovitosti by taky měl mít přiměřený zisk z pronájmu, není to člen charitativní organizace...
Vim, co menili. Me slo o to, ze to je 1 pokoj (obyvak?) + koupelna. Tazatelka ma urcite i dalsi pokoje (kuchyn, loznice, detsky pokojik) a tedy i dalsi okna.
Myslím ,že zdvýšenie nájmu mali odôvodniť založením nových okien.(Náklady na kúpu a montáž nových okien) A nie že sa ušetrí na teple.Síce musíte viac platiť ,aj tak. Ale takéto vysvetlenie je prijatelnejšie.
HOUBY DOHODA ! Přinesla mi to dnes odpoledne po pracovní době v úřední obálce ze zvýšením nájemného kde je nápsáno dohodou , ale nikdo se mne na nic neptal ! Ševče zaplať daně - takový je to systém .
Tak jim zase v pondeli muze od vas dojit doporuceny dopis, at si udelaji poradek v dokumentaci, ze nejen ze k zadne dohode nedoslo, ale navic jste proti zvyseni.
Odkaz na zakon jsem uz posilal.
Menili okna jeste nekomu jinemu nebo jen vam?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.