Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jak byste řešili rozmístění světel a vypínačů pro obývák s kuchyní?
Už si stím hraju jakou dobu a pořád se mi to nějak nelíbí.
Zatím mi nejlépe vychází 12 bodovek a 2 lustry.
Nebo jak jinak to vymyslet?
No tak to asi bude správně. Dva hlavní zdroje pro každou část jsou nutností a měl byla by to být silná osvětlovací tělesa. Příliš často se ale používat nebudou. Osobně jsem příznivcem místního osvětlení, které si zvolím podle potřeby. Navíc je takové osvětlení mnohem intimnější. Ale 12 bodovek? To se mi zdá přespříliš. Nehledě na zbytečné komplikace s rozvody elektřiny. Některá místní světla, umístěná strategicky a s možností směrování (reflektory) by problém určitě zjednodušila.
12 bodovek by právě mělo fungovat jako silné osvětlení celé místnosti (přecijen je to 45m2´) a ty dva lustry jen jako doplňkové světla pro běžný provoz.
Pak samozřejmě počítám s extra pracovním světlem na lince a nějakou lampu u televize.
No, jak myslíš, postupně zapínej 12 bodovek pro celé osvětlení. Pak nebudeš potřebovat hlavní světla, akorát si budeš svítit i tam, kde nepotřebuješ. Extra světla mají opodstatnění třeba u pracovního stolu a pc, u tv, u posezení s hosty, v kuchyni nad linkou, u jídelního stolu a tak. Ještě těsně nad zrcadlem v koupelně, abych se kvalitně oholil. Hlavní světlo by nemělo být jen slabší a doplňkové. Nebudeš ho používat často, ale občas se hodí plné světlo a hned. Řešením může být jeden silný zdroj se stmívačem. Co říkáš, nešlo by to takto?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.