Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
prosím o radu - zkušenost. Chtěl bych předělat napájení aku vrtačky Bosch profi (baterie už jsou nepoužitelné, nové velmi drahé, také ji už nevyužiju venku) ze 14,4 V DC na 230 AC . Zdroj bych chtěl "nacpat" do kastlíku po baterii. Scéma zdroje se dá najít na netu...ale nemám příliš zkušeností se zapojováním el. komponent a pájením. Máte někdo s takovou přestavbou zkušenost , případně na co si dát pozor?
Děkuji R.
Přímo s přestavbou zkušenost nemám, ale jednou jsem takto nouzově připojoval Makita SDK šroubovák a narazil jsem na problém s relativně velkým rozběhovým proudem, kdy jsem to nakonec řešil nabíječkou autobaterií. Matně si vybavuji že slabší nabíčka co dávala tuším 10 A nestačila...takže bych asi začal změřením rozběhového proudu.
Zdravím.!
Když mi v "akučce"odešly už druhé NiMh články, tak jsem se opravdu naštval
a vyoperoval vnitřek. Místo nich jsem dal gelový olověný aku. gme.cz/...
Něco podobného o příslušných rozměrech.
Do Akupacku (vyřezaného) jsem ho vlepil tavnou pistolí. Nabíjím to původní nabíječkou a má to dokonce
nejen větší výdrž, ale i daleko větší kroutící moment. V ruce to neudržím.!
Fachčí to už druhým rokem bez ztráty síly.
k staršej neznačkovej AKU som naletoval kábel od vysavača,na druhú stranu som naletoval krokodílky a používam ju na chate na autobateriu...ked sa raz celá rozpadne,potom ju vyhodím...k neznačkovým AKU sa neoplatí kupovať nové baterky...iné je to u kvalitných mašinách
no právě ,že je kvalitní..nechci se ji zbavovat akupovat levnou !
V tomhle jsem nekompromisní-raději vrtačku na celý život..než kupovat stále ty konsumní "jednorázovky"...a možná i proto jezdím na kvalitním kole 20 let starém a v autě 28 let starém
tak to je zajímavé ! že lze použít stejnou nabíječku ..a doba nabíjení je zhruba stejná? nehřeje se baterie příliš ,
a jakou značku tužkových nebo mikrotužkových (?) baterií to máte?
a nabíječku od jakého výrobce vrtaček?
Mám strach, že do té krabičky ho nenacpete. Jaký příkon ta vrtačka má? I spínaný zdroj o výkonu 100-150W bude větší a to je nic moc výkon. Zdroj k notebooku v bazaru (většinou 15V) ale při zatížení to bude kafíčko. Makita z autobaterie při zatížení vezme 15A, což je 250-300W a to je zralý na zdroj do PC.
no jo příkon..marně hledám údaj v papírech..ale baterie vydržela při plném zatížení tak 20min (vrtání do zdi s příklepem , průměr vrtáku 6 mm)
Proudy při utahování skutečně můžou vystoupit až ke 20A. Tak výkonný zdroj o packu po bateriích nedostaneš a od nabíječky budeš muset tahat dost silné kabely. Nechci tě odradit, ale použití síťové vrtačky bude jednodušší a i levnější. Levněji taky vyjde "přebití" starých baterií, než stavět zdroj.
nové aku baterie stojí 1.800 a více za jednu...2,6 Ah (NiMh)..je už straší teď se dělají LI-On, ale to zase je potřeba jiná nabíječka...
celá vrtačka i se dvěma bateriemi stála před cca 8 lety 10.000,- Kč cca ..a baterie vydržely cca 5 let
a co tohle jako inspiraci? : mkotva.cz/...
aku : gsmcentrum.cz/...
já mám tento aku v původním pouzdře pro baterii na vrtačce Wagner. Nemá to parametry orig baterie ale vrtat se s tím dá.
já mám tento aku v původním pouzdře pro baterii na vrtačce Wagner. Nemá to parametry orig baterie ale vrtat se s tím dá a nemusím tahat kabel
Musíte použít tvrdý zdroj o proudu 15 A při napětí 12 V střídavých. Po usměrnění to bude v pohodě.
Nebo v odkazu jeden takový je ale jen jako ukázka. Zkuste raději PC zdroj. Jen si nejsem jistý tou indukční zátěží. Pulsní zdroje jako např. ATX zdroj z PC vesměs po krátkém čase odejde.
Ten akumulátor z auta je také dobrý ale sečteno a podtrženo je to blbost.
Klasická vrtačka 500W na 230V je občas v akci za 300 Kč a kabel má stejně...
A jak víš, že zrovna 15A stačí?
Já jsem pro dětské vozítko. Když jsem byl malý, tak jsem si přál např. motokáru s pohonem.
No podle elektromotorku. To je ale věda se podívat... Není tam větší motorek jak řada 400 a podle akumulátorů. Nejsou tam typy SC.
jasně..ekonomicky to je jednoznačné. Jsem ale ze staré školy - a přemýšlím, jak využít vcelku zachovalou kvalitní vrtačku...
Ještě mě napadá zkusit ji nabídnout někde v bazaru - ale bez baterek?
Nebo jako pohon dětského vozítka?
Ok ..ale zase potřebuji nabíječku na ty monočlánky ..nebo nebyli nabíjecí?
PS: ale teď mě to došlo...vzhledem k tomu, že tu vrtačku využiju tak 4 x do roka ..na nějaé hmoždiny nebo přebrus karoserie tedy tak max 1-2 hodiny provozu)...pak máte pravdu !
a baterky mohu použít do svítilny na kolo (teda mimo svítilnu)
Teda chlapi smekám !
Tohle jsem nečekal -takovýchh nápadů i zkušeností ! Evidentně sem chodí technické typy - domácí kutilové
Díky
Ak to vtesnate do starého púzdra a zapojíte do série stanovený počet napevno a vývody pripajkujete ku starému púzdru,tak nabíjačku budete používať tú istu.
Batérie sú nabíjacie o napätí 1,2 V. Obyčajné sú na 1,5 V takže pozor,treba použiť nabíjacie.
Mno myslím že než se babrat s nějakým zdrojem-navíc se přijde o hlavní výhodu že je to AKU-bez kabelu a bez sítě! je lepší taději připájet kablík s krokosvorkami a na Akb do auta ,osobně jsem si to tak udělal,jen s tím že mám aku 14,4V .navíc tahat se kabelem cca25m a ještě přes silnici není dobré v mém případě,takže dojlinka a krokosvorky a můž ji púoužít v autě bez problémů.Jinak v Táboře je firma zabývající se recyklací těchto zdrojů a cena vychází cca kolem 1200kč a navíc i kldyž v podstatě jak jsem vyčetl zůstane původní jen obal a nabíječka!
Ale řešení p.Slavca- se mi jeví jako nejlepší!
.2Kedar a Reni-taky dobré řešení -jen dotaz na ty Pb aku co jste dali odkazy-nevadí jim jiná než standartní poloha?Byť při vrtání nebude stále třeba "vzhůru nohama" ale přesto se při použití tomu nedá zabránit
Je to gelový PB aku, takže tomu je poloha celkem fuk. Dokonce to nabíjím "vzhůru nohama".
Ta původní nabíječka má proudové omezení, které je sice dělané ,a Ni-Mh aku, ovšem té PB baterce
to celkem sedí. Není zbytečně přebíjená. Je to potřeba trošku hlídat. To je vše.
Děkuji za odpo! Myslel jsem si to ,ale jak se říká-jistota je kulomet, raději jsem se zeptal!
Zatím mám své dvě,resp.jednu aku na AKB za auta-kablík a dvě krokosvorky (14,4Vamatér, cca 12roků stará,až na baterii 100% funkční) druhá leží v kufříku a odpočívá (18V,profi až na baterii 100% ) ale už dlouho uvažuji o nějaké "repasi"akumulátorů.To řešení s gelovým Pb se mi čím dál tím více líbí
Asi tak... Kupte tu nejlevnější PB-Gelovku, která jakž, takž vleze do původního AkuPacku... A pak uvidíte.
Bývají stavebně vyšší, takže se musí při instalaci trošku odříznout spodek akopacku. Což není na závadu.
Jde to v klidu zalepit tavící pistolí. Upravil jsem tímto způsobem už asi pět, nebo šest akuvrtaček a fachčí dodnes.
Kroutící moment, proti starým Ni-Mh, se nedá srovnat. Vykroutí to ruce.
Pozor na baterky velikosti AA a AAA. S tím moc dírek nevyvrtáte. AAA je svou kapacitou spíše vhodná do DO k televizi.
Baterie typu AA, či AAA, se k tomuto účelu vůbec nepoužívají.
Jejich kapacita je opravdu bídná.!
Ak ste to neskúsili spraviť,tak nezavádzajte.Ja som spravil takú výmenu s AA baterkami a výsledkom je,že že aku vrtačka vydrží dlhšie ako s pôvodnou novou baterkou,lebo sa kapacita navyšila.Určite sú aj iné riešenia,no tento spôsob je najlacnejší a úplne uspokojuje kutilské a drobné práce.
Při poruše akumulátoru a jeho demontáži zjistíte, že nedostatečnost - poruchu akumulátoru způsobuje jen některý vadný článek - některé vadné články. Mám zkušenost z výměnou těchto vadných článků. Dobré články k výměně jsem získal z jiného staršího nefunkčního akumulátoru. Takto se mně podařilo prodloužit normální funkčnost aku. vrtačky bez větších nákladů. Nové články lze případně nakoupit.
-miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.