Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akuvrtačka Bosch - změna napájení na 230 V

Od: roman68* odpovědí: 40 změna:

Zdravím,

prosím o radu - zkušenost. Chtěl bych předělat napájení aku vrtačky Bosch profi (baterie už jsou nepoužitelné, nové velmi drahé, také ji už nevyužiju venku) ze 14,4 V DC na 230 AC . Zdroj bych chtěl "nacpat" do kastlíku po baterii. Scéma zdroje se dá najít na netu...ale nemám příliš zkušeností se zapojováním el. komponent a pájením. Máte někdo s takovou přestavbou zkušenost , případně na co si dát pozor?

Děkuji R. :)

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

1x

Přímo s přestavbou zkušenost nemám, ale jednou jsem takto nouzově připojoval Makita SDK šroubovák a narazil jsem na problém s relativně velkým rozběhovým proudem, kdy jsem to nakonec řešil nabíječkou autobaterií. Matně si vybavuji že slabší nabíčka co dávala tuším 10 A nestačila...takže bych asi začal změřením rozběhového proudu.

roman68*
hodnocení

no vida..zajímavý nápad ta nabíječka !

díky

2kedar*
hodnocení

1x

Zdravím.!

Když mi v "akučce"odešly už druhé NiMh články, tak jsem se opravdu naštval

a vyoperoval vnitřek. Místo nich jsem dal gelový olověný aku. gme.cz/...

Něco podobného o příslušných rozměrech.

Do Akupacku (vyřezaného) jsem ho vlepil tavnou pistolí. Nabíjím to původní nabíječkou a má to dokonce

nejen větší výdrž, ale i daleko větší kroutící moment. V ruce to neudržím.!

Fachčí to už druhým rokem bez ztráty síly. *palec*

plaky*

k staršej neznačkovej AKU som naletoval kábel od vysavača,na druhú stranu som naletoval krokodílky a používam ju na chate na autobateriu...ked sa raz celá rozpadne,potom ju vyhodím...k neznačkovým AKU sa neoplatí kupovať nové baterky...iné je to u kvalitných mašinách :)

roman68*
hodnocení

no právě ,že je kvalitní..nechci se ji zbavovat akupovat levnou !

V tomhle jsem nekompromisní-raději vrtačku na celý život..než kupovat stále ty konsumní "jednorázovky"...a možná i proto jezdím na kvalitním kole 20 let starém a v autě 28 let starém :)

roman68*
hodnocení

tak to je zajímavé ! že lze použít stejnou nabíječku ..a doba nabíjení je zhruba stejná? nehřeje se baterie příliš ,

Nabité to mám skôr,zasvieti kontrolka na zeleno,tak to vypnem,dokonca mám aj väčšiu kapacitu.

roman68*
hodnocení

a jakou značku tužkových nebo mikrotužkových (?) baterií to máte?

a nabíječku od jakého výrobce vrtaček?

Aku vrtačka je na 18 V z Lídlu a nabíjacie batérie som tam dal tiež z Lídlu.Myslím,že mi tam šli AA a kapacita šla hore z 1500mA na, čo som pozeral na starší leták, 2500 mA.

hodnocení

0x

Mám strach, že do té krabičky ho nenacpete. Jaký příkon ta vrtačka má? I spínaný zdroj o výkonu 100-150W bude větší a to je nic moc výkon. Zdroj k notebooku v bazaru (většinou 15V) ale při zatížení to bude kafíčko. Makita z autobaterie při zatížení vezme 15A, což je 250-300W a to je zralý na zdroj do PC.

roman68*
hodnocení

no jo příkon..marně hledám údaj v papírech..ale baterie vydržela při plném zatížení tak 20min (vrtání do zdi s příklepem , průměr vrtáku 6 mm)

roman68*
hodnocení

takže myslíš , že byto autobaterie neutáhla?

doplněno 16.12.15 22:29:

300 W by mohlo odhadem stačit

pobrdny*

Autobaterie to v pohodě utáhne, i taková ta klasická transformátorová nabíječka by mohla :)

emekydyg8j
hodnocení

0x

Dostala se mi do rukou profi DeWalt a bez baterek. Chtěl jsem to předělat také na zdroj, ale nakonec jsem koupil baterku.

Ona totiž i při 18V chtěla až 40A zdroj. Obyčejnou hobby možná se sníženým výkonem uspokojíš i 5A zdrojem. Chce vědět požadavky vrtačky a pak až řešit zdroj.

hodnocení

0x

Kúpte si nabíjacie batéerie 1,2 V,zapojte do série 15ks a máte 18 V.ja som si takto nahradil starú baterku do aku vrtačky.Baterky som kúpil v Lídlu,vyberajte si veľkosť,aby vám vošli do krabičky.Stálo ma to 16€.

dusger*
hodnocení

0x

Proudy při utahování skutečně můžou vystoupit až ke 20A. Tak výkonný zdroj o packu po bateriích nedostaneš a od nabíječky budeš muset tahat dost silné kabely. Nechci tě odradit, ale použití síťové vrtačky bude jednodušší a i levnější. Levněji taky vyjde "přebití" starých baterií, než stavět zdroj.

roman68*
hodnocení

nové aku baterie stojí 1.800 a více za jednu...2,6 Ah (NiMh)..je už straší teď se dělají LI-On, ale to zase je potřeba jiná nabíječka...

doplněno 16.12.15 22:18:

celá vrtačka i se dvěma bateriemi stála před cca 8 lety 10.000,- Kč cca ..a baterie vydržely cca 5 let

roman68*
hodnocení

takže myslíš, že se do cca 1500 kč za zdroj nedostanu?

a co tohle jako inspiraci? : mkotva.cz/...

doplněno 17.12.15 17:37:

aku : gsmcentrum.cz/...

doplněno 17.12.15 19:18:

já mám tento aku v původním pouzdře pro baterii na vrtačce Wagner. Nemá to parametry orig baterie ale vrtat se s tím dá.

doplněno 17.12.15 19:21:

já mám tento aku v původním pouzdře pro baterii na vrtačce Wagner. Nemá to parametry orig baterie ale vrtat se s tím dá a nemusím tahat kabel

radarbrdy*
hodnocení

0x

Zapomeňte na to, že zdroj dáte do kaslíku po baterii. Sežeňte si trafo z mikrovlné trouby a vysekejte sekundární vinutí. Namísto něj navinete tlustší vodič. Přidáte usměrňovací můstek. Můžete přidat i kondenzátor pro lepší rozběh.

tme.eu/...

danyk.cz/...

jenda2*
hodnocení

0x

Musíte použít tvrdý zdroj o proudu 15 A při napětí 12 V střídavých. Po usměrnění to bude v pohodě.

Nebo v odkazu jeden takový je ale jen jako ukázka. Zkuste raději PC zdroj. Jen si nejsem jistý tou indukční zátěží. Pulsní zdroje jako např. ATX zdroj z PC vesměs po krátkém čase odejde.

ledzarovkysvitidla.cz/...

Ten akumulátor z auta je také dobrý ale sečteno a podtrženo je to blbost.

Klasická vrtačka 500W na 230V je občas v akci za 300 Kč a kabel má stejně...

emekydyg8j

A jak víš, že zrovna 15A stačí?

doplněno 17.12.15 20:55:

Já jsem pro dětské vozítko. Když jsem byl malý, tak jsem si přál např. motokáru s pohonem. *palec*

jenda2*

No podle elektromotorku. To je ale věda se podívat... Není tam větší motorek jak řada 400 a podle akumulátorů. Nejsou tam typy SC.

roman68*
hodnocení

jasně..ekonomicky to je jednoznačné. Jsem ale ze staré školy - a přemýšlím, jak využít vcelku zachovalou kvalitní vrtačku...

Ještě mě napadá zkusit ji nabídnout někde v bazaru - ale bez baterek?

Nebo jako pohon dětského vozítka?

Návod som vám dal ktorý mi funguje povyše.

roman68*
hodnocení

Ok ..ale zase potřebuji nabíječku na ty monočlánky ..nebo nebyli nabíjecí?

PS: ale teď mě to došlo...vzhledem k tomu, že tu vrtačku využiju tak 4 x do roka ..na nějaé hmoždiny nebo přebrus karoserie tedy tak max 1-2 hodiny provozu)...pak máte pravdu !

a baterky mohu použít do svítilny na kolo (teda mimo svítilnu) :)

*palec*Jj romane-ale dnešní výrobci zakové lidi nemají rádi!

roman68*

ha haha..teďc jstev teda trefil hřebíček na hlaviččku..

dle mého--pokud by bylo na světě tak 30% lidí s podobným přístupem k věcem a s mpodobnou filozofií, jako mám já - pak ta slavná tržní ekonomika musí skončit !

(auto 27 let, kolo- 22 let,byt 47 let, PC 8 let, mobil 3 roky.atp...atp.)

:-P

roman68*
hodnocení

Teda chlapi smekám !

Tohle jsem nečekal -takovýchh nápadů i zkušeností ! Evidentně sem chodí technické typy - domácí kutilové :)

Díky *palec*

Ak to vtesnate do starého púzdra a zapojíte do série stanovený počet napevno a vývody pripajkujete ku starému púzdru,tak nabíjačku budete používať tú istu.

doplněno 18.12.15 07:25:

Batérie sú nabíjacie o napätí 1,2 V. Obyčajné sú na 1,5 V takže pozor,treba použiť nabíjacie.

roman68*
hodnocení

Takže nabíječku tu samou ..Jsem trochu opatrný nejsem si jistý...ale pokud vám to funguje !

díky

hodnocení

0x

Mno myslím že než se babrat s nějakým zdrojem-navíc se přijde o hlavní výhodu že je to AKU-bez kabelu a bez sítě! je lepší taději připájet kablík s krokosvorkami a na Akb do auta ,osobně jsem si to tak udělal,jen s tím že mám aku 14,4V .navíc tahat se kabelem cca25m a ještě přes silnici není dobré v mém případě,takže dojlinka a krokosvorky a můž ji púoužít v autě bez problémů.Jinak v Táboře je firma zabývající se recyklací těchto zdrojů a cena vychází cca kolem 1200kč a navíc i kldyž v podstatě jak jsem vyčetl zůstane původní jen obal a nabíječka!

Ale řešení p.Slavca-*palec* se mi jeví jako nejlepší!

doplněno 21.12.15 19:54:

.2Kedar a Reni-taky dobré řešení *palec* -jen dotaz na ty Pb aku co jste dali odkazy-nevadí jim jiná než standartní poloha?Byť při vrtání nebude stále třeba "vzhůru nohama" ale přesto se při použití tomu nedá zabránit

2kedar*

Je to gelový PB aku, takže tomu je poloha celkem fuk. Dokonce to nabíjím "vzhůru nohama".

Ta původní nabíječka má proudové omezení, které je sice dělané ,a Ni-Mh aku, ovšem té PB baterce

to celkem sedí. Není zbytečně přebíjená. Je to potřeba trošku hlídat. To je vše. :)

Děkuji za odpo! Myslel jsem si to ,ale jak se říká-jistota je kulomet, raději jsem se zeptal!

Zatím mám své dvě,resp.jednu aku na AKB za auta-kablík a dvě krokosvorky (14,4Vamatér, cca 12roků stará,až na baterii 100% funkční) druhá leží v kufříku a odpočívá (18V,profi až na baterii 100% ) ale už dlouho uvažuji o nějaké "repasi"akumulátorů.To řešení s gelovým Pb se mi čím dál tím více líbí

2kedar*

Asi tak... Kupte tu nejlevnější PB-Gelovku, která jakž, takž vleze do původního AkuPacku... A pak uvidíte.

Bývají stavebně vyšší, takže se musí při instalaci trošku odříznout spodek akopacku. Což není na závadu.

Jde to v klidu zalepit tavící pistolí. Upravil jsem tímto způsobem už asi pět, nebo šest akuvrtaček a fachčí dodnes.

Kroutící moment, proti starým Ni-Mh, se nedá srovnat. Vykroutí to ruce. :)

radarbrdy*
hodnocení

0x

Pozor na baterky velikosti AA a AAA. S tím moc dírek nevyvrtáte. AAA je svou kapacitou spíše vhodná do DO k televizi.

2kedar*

Baterie typu AA, či AAA, se k tomuto účelu vůbec nepoužívají.

Jejich kapacita je opravdu bídná.! :(

Ak ste to neskúsili spraviť,tak nezavádzajte.Ja som spravil takú výmenu s AA baterkami a výsledkom je,že že aku vrtačka vydrží dlhšie ako s pôvodnou novou baterkou,lebo sa kapacita navyšila.Určite sú aj iné riešenia,no tento spôsob je najlacnejší a úplne uspokojuje kutilské a drobné práce.

Slavco Vaše řešení je také OK ale není nejlacinější-tu gelovku za cca 220kč a baterie AA nejlevnější (co jsem na Eschopech našel) za cca 650kč.oboje bez poštovného .takže v ČR je to levnější než nabíjecí články AA! (pokud se nekoupí v nějaké extra akci!)

hodnocení

0x

Při poruše akumulátoru a jeho demontáži zjistíte, že nedostatečnost - poruchu akumulátoru způsobuje jen některý vadný článek - některé vadné články. Mám zkušenost z výměnou těchto vadných článků. Dobré články k výměně jsem získal z jiného staršího nefunkčního akumulátoru. Takto se mně podařilo prodloužit normální funkčnost aku. vrtačky bez větších nákladů. Nové články lze případně nakoupit.

-miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]