Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ústní smlouva s truhlářem

Od: eretova odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

s truhlářem jsme se ústně dohodli, že nám udělá dřevěné schody. Chtěl po nás 5 000,- na materiál a řekl, že za práci si nic nevezme, protože jsme mu několikárt půjčili auto. Už rok na tom pracuje. Zvládl udělat schody, ale nejsou nalakované a chybí lišty i práhy. Pořád slibuje, že to dodělá a už ani nezvedá telefon. Dá se nějak soudně domáhat dodělání těch schodů nebo se ohánět nějakým zákoníkem? prosím poraďte Děkuji

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

domáhat se určitě nák pude ale je na zvážení zda to stojí za ten čas,nervy a peníze

osobně bych si to bud dodělal sám,nebo si to nechal dodělat někým spolehlivějším a tudle epizodu bral jako velké ponaučení ;)

eretova
hodnocení

Já už jsem mu i říkala, že chápu, že toho má moc, tak at nám dá zbytek materiálu a my si to doděláme. On že ne, že to přijede dodělat a pořád nic. Štve mě, že už jsme mu ty peníze dali :(

hodnocení

2x

Pokud jste dostali za své peníze alespoň nějakou část, asi bych se na něj vykašlal a dodělal to sám. Nebude to zase tak významná ztráta a vy budete mít pokoj. Kšefty mezi známými nebo nedejbože v rodině a za dobré slovo - to je to nejhorší, co vás může v této oblasti potkat. Nějaký soudní spor bude postavený dost na vodě. Nejsem schopen posoudit, jestli máte v ruce nějaké trumfy a jste schopni všechny skutečnosti doložit.

eretova
hodnocení

Bohuzel jen svedky, co u toho byli, kdyz se manrel.s tim panem domlouval, jinak pouze jedna sms, kde slibil,ze material pripravi a ozve se- uz se neozval a na tel. neodpovida.

buss
hodnocení

1x

Znáte to, že dobré smlouvy ...? Ujednali jste si termín? K soudu klidně můžete, ale dokážete co?? Nepíšete, zda jste práci uhradili. Zákoník o ohánění je - OZ, rozumějte Občanský zákoník, tam jste měl před smlouváním číst. Bože lidi... Slibuje a nezvedá telefon... Co tak odstoupit od smlouvy?

doplněno 16.12.15 13:56:

Rada? Buď se domluvíte, odstoupíte (k tomu OZ), podáte žalobu k soudu, zapleštíte ho ... komunikujte písemně, to jste měla!
Nenadávám, divím se, tady je stížností...

doplněno 17.12.15 13:25:

Už se jednou pro něco rozhodněte. Jak dopadne soud vám nikdo přece neřekne, to se dozvíte až z rozsudku! A dnes každý soudce v téže věci klidně rozhodne jinak. A za jakou částku se chcete se soudit? Něco už udělal. Brát si znalce? Právníka? Domluvte se, nebo zapomeňte. Nechte si to dodělat jiným, nebo, nebo.

eretova
hodnocení

Spíš potřebuju radu jak to vyřešit a né abyste mi tu ještě vynadal !

doplněno 16.12.15 12:28:

A ano peníze jsme mu už dali právě na ten materiál.

ria*
hodnocení

0x

Dobrý den, ještě to naposled zkuste po dobrém - upřímně bez smlouvy toho moc stejně nevymůžete.. Já taky tolikrát nestíhala, nedodala práci v termínu, takže to docela chápu..:/

doplněno 16.12.15 20:10:

Jen doplním, že je i pro řemeslníka důležité dobré jméno, proto bych mu dala ještě šanci, zeptala bych se, jestli je ještě ochotný spolupracovat, jestli ne, tak jsou stránky, kam můžete napsat negativní komentář.. - prostě vyhrožovat že už si pak neškrtne..

eretova
hodnocení

Tady jde spis o ty penize. I kdyz cas uz nas taky tlaci, protoze jde po nas stavebni urad, kvuli kolaudaci.Je pravda, jak uz tady panove psali, ze k soudu to nema cenu,jen bych ho spis chtela postrasit, ale nez si zacnu vyskakovat,tak chci vedet, jestli mam pravo na sve strane ;)
asd1

Právo na vaší straně máte, ale těžko se ho domůžete. Než se handrkovat po soudech, tak je míň práce dodělat to sám. Prahy lišty - materiál bude za pár korun, uříznout, ohoblovat, obrousit, namontovat a natřít zas tolik práce není...

Ale schody za 5000,-, to je hodně levné.

eretova
hodnocení

No kdybyste videl jak je to na prt udelane, vsechno krive,protoze chvatal, tak byste mu asi ani vic nedal. :( nrjhorsi je, ze to domlouval manzel, kterejj tomu panovi duveroval, protoze to je kamarad. Kdybych to domlouvala ja, sepsala bych smlouvu o dilo, jenze to jsem byla spatna ja, ze to po kamaradovi nechce
Opet se spalil a je neponaucitelnej :( i tak dekuji za vase nazory :)

rocco*
hodnocení

0x

Je to už hodně dávno co platila v zákoně ústní dohoda. Bohužel, v dnešní době s tím nic nenaděláte. Vy jste přišla o 5000Kč, moje kamarádka tímto samým způsobem o 200 000Kč. Kdo je na to líp?

eretova
hodnocení

Samozřejmně, že se přijde o více. Ale jde o princip a když jsem na mateřské, tak se hodí každá koruna, co si budeme povídat :(

tomas11*
hodnocení

0x

Vaše slova -

s truhlářem jsme se ústně dohodli, že nám udělá dřevěné schody. Chtěl po nás 5 000,- na materiál . Zvládl udělat schody, ale nejsou nalakované a chybí lišty i práhy.

Tak možná předpokládal že když si nic nevezme za práci že si je natřete aspoň.? Nebyla by fotka?

doplněno 16.12.15 18:03:

Píšete --- domlouval manzel, kterejj tomu panovi duveroval, protoze to je kamarad. Kdybych to domlouvala ja, sepsala bych smlouvu o dilo, jenze to jsem byla spatna ja, ze to po kamaradovi nechce
Opet se spalil a je neponaucitelnej

řešil bych to takto - kamaráda bych chytil pod krkem , dali by jsme si pár facek , šli se ožrat , a druhej den bychom je dodělali spolu. a finito.

eretova
hodnocení

Ne on právě slíbil při posledním rozhovoru, že připraví lišty, práhy a jeden schod, co je špatně udělanej a zavolá. Doted se neozval. Říkal, že to udělá komplet. Včetně těch hloupejch drobností, kvůli kterým nám stavební úřad neudělá kolaudaci. Už jsme navrhovali, že to uděláme sami, at nám dá zbytek materiálu a on trval na tom, že to udělá.

Jinak na fotografii by to nebylo vidět myslím. Zkusím to vyfotit zítra.

vilik*
hodnocení

0x

Neporadím postup při domáhání vašeho práva. Jen chci připomenout, že pokud máte pocit, že jste prodělala, uvědomte si cenu použitého dřeva včetně prořezu. 5000 je možná i pod cenou za materiál. Vše ostatní, jako práce a použití strojů, máte už zadarmo, tedy jako protisluzbu. A hodnota těchto položek je vyšší, než cena materiálu. Nechci se truhláře zastávat, ale asi chce nejdřív splnit zakázky za peníze, zvlášť před vánoci. Až nebude tolik práce, možná by se k tomu vrátil. Osobně bych se s odvedenou prací spokojil, nebo mu za dokončení přidal. Vím totiž, kolik takové hrubé schody stojí. Taky vím, jaká práce je s dokončením. Možná má truhlář naopak pocit, že za půjčky auta odvedl už dost a už kamarádství zneužíváte. Proto bych podle vašeho popisu problému soudně věc opravdu neřešil.

eretova
hodnocení

Jenze z toho materialu,ze ktereho to delal; mu penize jeste museli zbyt. Nahodou jsme zjistili, ze to kupoval v nejakem vykupu, kde je to opravdu hodne levne, protoze to neni 100% drevo ale jen nejaka nahrazka. Jinak slibil, ze to dodela, nez se nam narodi syn. Ten uz je 9 mesicuu na svete. Manzel rikal, ze daval 8000,- no to uz je vcelku jedno. A ppokud to nechce delat pred vanoci, mohl alespon zvefnout telefon. Nemyslite?

hodnocení

0x

Víte, aktuálně se vám to zdá jako drahá zkušenost, ale z mého pohledu jste vyškoleni za velmi nízkou částku. Já osobně mám něco podobného se stavbou RD - těch cca. 120tis jsem už oželel. Je to nevymahatelné.

A co jsem řešil možnosti vymáhání, zjistil jsem na toho řemeslníka o dost vyšší pohledávky. Jezdil po celé republice, bral si zálohy na materiál, a pak všechno nechal v automatech. Jeho rodiče mají na dům exekuci, pán si "žije na úřadě" a dál s živnostenským listem lítá po republice.. takových je bohužel stále hodně.

doplněno 17.12.15 09:33:

Zejména částky do 5000,- Kč jsou nevymahatelné - resp. není ekonimické je vymáhat soudně. Jestli truhlář komunikuje, můžete se dočkat nápravy nebo náhrady jiným způsobem... třeba vám přiveze dříví na topení, opraví futra, ... schody potřebujete, zajistíte si jiného truhláře na opravu či dořešení aktuálního stavu.

Postrašit můžete - ale v podstatě si tím jen zajistíte jeho odpor k dodělání či náhradě.

eretova
hodnocení

Jak uz jsem psala výše- vim, ze lide prijdou o mnohem vice penez. Jen jsem chtela vedet, zda by stalo pravo na me strane a jestli bych u soudu obstala. K soudu to samozrejme nedam, nebudu si nicit nery,na to jsem jeste mlada :-D jen jsem toho rádoby truhláře chtěla trochu postrasit a udelat ze sebe chytrou :-D driv, nez si zacnu na nej vyskakovat a pak bych zjistila, ze ma pravdu on ;)

plavest*
hodnocení

0x

Nenapsala jste, kolik těch schodů bylo. Pokud 18, x 1000 Kč, plus podesta? Mojí neteř stály schody s podestou 50000 Kč.Také jste nenapsala, za kolik peněz odhadujete zapůjčení automobilu. Kdyby jste to chtěla dát na soud, tak byste si musela nechat udělat úřední odhad vykonané práce. Ten by byl dražší než ty schody.

eretova
hodnocení

Schodů je 6. A jak už jsem psala několikrát, chtěla jsem jen vědět, zda bych uspěla. To je vše. A pokud vím, tak ten kdo prohraje soudní spor, platí všechny soudní výlohy,Takže by se mi peníze vrátily ne?

plavest*

Ale tady není soud a nikdo neví dopředu, ja soud dopadne. Nevědí to ani advokáti, kteří se tím živí.Záleží na váze důkazů.

Nastíme situaci dáte to k soudu ,soudy to je na dlouhej loket soud a pokud si vemete advokáta stoji penize a ja si troufám tvrdit že ještě než to začne zaplatíte soudu a advokátum víc než ste dala za schody,deme dál soud prokáže že máte pravdu a přikáže dotyčnýmu vám peníze vrátit dotyčný se odvolá a de to dál vy opět platíte advoláta a soudní poplatky a navíc čekáte až proběhne odvolací soud a to múžete čekat i rok,když se soudu dočkáte a on vam dá zas za pravdu dotyčný se múže zas odvolat a zas se to táhne a zas to stojí peníze .nervy a čas ve finále to nák dopadne a dotyčný vàm to bude po částech vracet a já se ptám stálo by vám to martýryum za to?
A to nemluvim o možnosti že u soudu neuspějete či se soudce špatně nevyspí a vy sice finanční častku vyhrajete ale náklady na soud a advokáta zústanou na vašich bedrech
doplněno 18.12.15 10:42:

šlo by asi o občansko právní soud

eretova
hodnocení

Nebyla by to zaloba,ale návrh. Tohle by nebylo snad trestni rizeni ne? A pokud vim, tyhle spory by se daly resit i probační a mediační sluzbou.
Ale mam novinku ten chlap se ozval manzelovi, ze to tedy peijede 28.12. Dodelat. Tak jsem na to zvedava.
plavest*

Na soud se dávají žaloby, žádné návrhy. A policie řeší jen trestní věci, ne občansko právní spory. Ale vidíte, fakt měl truhlář opravdu jen moc práce, A napište, kolik ty schody nakonec stály.

eretova
hodnocení

Na soud se dávají návrhy pokud jde o civilní řízení ! To je rozdíl. A tohle by patřilo do civilního řízení, takže je to návrh, jde je navrhovatel a odpůrce. V trestním ježaloba a strany Žalobce a žalovaný.

hodnocení

0x

truhlarum se termny zasadne neveri,a uz vube ne kdyz delaji zadara!truhlar ktery nema 5tis n matros je podezrely hned.

veverka*
hodnocení

0x

Dobrý den, podezřele mi to připomíná chování jednoho truhláře, se kterým mám také špatnou zkušenost ... pochází z okolí Brna ... odkud je ten "váš"?

eretova
hodnocení

Nene, tohel je plzeňský kraj

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]