Nejste přihlášen/a.
Tedˇjsem odšroubovala kouli na svítidlu na zdi a vypadla mi do vnitř i žárovka s oblímkou a šroubkami.
Ach jo,že jsem to nenechala raději špinavé.
Tedˇje díra ve velké objímce - límci,který to drží a já se ptám,jestli to můžu zašroubouvat sama? Nikoho nemám.Díky nebo mám volat elektrikáře?
A musím mít elektrikářský šroubovák? Takového souseda nemám,takže přemýšlím,že to udělám sama,když vypnu elektriku,tak tam neuvidím,asi to nechám na ráno.
no optimální je sundat ten zbytek ze zdi, když jste ve vypnutém stavu odpojila vodiče, pak to na stole poskládat a zase připojit a přišroubovat na zeď...šroubováky bude potřeba asi 2 každý jiná velikost...
No to nevím,jestli se to dá odmonmontovat?
Jinak prosím,jestli musím k tomu mít jen tzv. elektrikářský šroubovák,ten nemám jen s bakelitovou rukojetí?
Nechte to na ráno a určitě vypnout proud. Pak už je jedno, jaký máte šroubovák, ale asi máte normální běžný šroubovák. Nemusíte mít zrovna elektrikářský, hlavně aby měl správné rozměry a šlo to s ním zase pšišroubovat. Až to uvidíte ráno a v klidu, poznáte, že to není nic složitého.
Ono je úplně jedno zda-li to bude "eletrikářský"šroubovák,nebo šroubovák automechanika nebo jen instalatéra.Pokud "vyhodíte" jistič,tak může být ten šroubovák i bez izolační rukujeti!
Zdravím,
ne, nepotřebujete k tomu žádný elektrikářský šroubovák (tj. šroubovák izolovaný), ale stačí vám šroubovák normální, protože si jako laik stejně musíte vypnout hlavní jistič. Elektrikářské šroubováky jsou na práci pod napětím, kdy vás ta izolace toho šroubováku chrání, aby vás elektřina nezasáhla.
Podle mého názoru je zbytečné cokoli odmontovávat - protože se vám pouze rozpadla objímka na díly. Takže pokud to drží na drátech, vypněte jistič (on by stačil i vypnout jen vypínač, ale když nemáte zkoušečku, tak jistič je jistota) a jednoduše a prostě zase tu objímku sešroubujte dohromady (co odpadlo, našroubujte zpátky). Pak do objímky zašroubujte žárovku a pak kryt světla.
Nemáte se čeho bát, pokud si na práci vypnete jistič, není na tom co zkazit. Práce na 5 minut i s rozbalením a uklizením nářadí.
Podle Vyhlášky 50/78 Sb. je na tento úkon nutná způsobilost v elektru min. v rozsahu §5. Jde o to, že "když něco nevím, nevím, že to nevím a čím víc toho o něčem vím, tím víc zjišťuji, že je toho ještě hodně co nevím" (Sokrates). Elektrikář dokáže spolehlivě zhodnotit poškození a stav a po opravě si být jistý a zaručit, že je práce odvedená dobře a zařízení je bezpečné, "Funuje to" se nerovná "je to bezpečné". Takže volat elektrikáře, objímka bude asi na výměnu.
Ať to je, jak to je, je úplný hřích radit laikům a navíc ženám, aby použili i šroubovák bez ochranné izolace, protože si vypnou jistič, vypínač a pod. To snad pánové nemyslíte vážně, já bych šroubovák bez izolace už nevzal do ruky, protože nikdy nevíte, co se přihodí, co vypnete či nevypnete atd., atd., mluvím ze zkušenosti.. Jde o zvyklost, kterou je třeba vždy dodržovat, přes to nejede vlak.
Paní, nepouštějte se do toho sama. Kdybych věděl,že jste někde poblíž, pomohl bych Vám. Jinak asi není jiné řešení než elektrikář.Když se totiž spletete a vodiče vyměníte, může Vás praštit i vlhká utěrka při příštím otírání.
Je pravdou,že mi to nedá chodím kolem toho a vzala jsem si na nasvícení světlo z kola ( je silnější,než baterka), ale to by chtělo spíš čelovku,protože je to na kuchyňská lince zespodu to světlo( možná to tam ani nemá co dělat z bezpečnostního hlediska,ale dal to tam brácha ,když tu bydlel) a tak zítra zavolám elektrikáři,doufám,že nebude na lyžích...díky všem
Když už to upadlo,tak to znamená,že svítidlu skončila životnost.Rozhodně bych celé odstranil a koupil nové,moderní s LED žárovkouPoužijí se jen přívodní dráty.Pro připevnění se možná dají použít i původní šrouby a otvory.To snad dokáže i šikovný kutil.
JABRAKA
Pokud to umíte, nebojíte se vyskočivšího čerta ... tak proč ne. Ale když vypadla i objímka, tak se zamyslete - proč? Proč není na drátech, je vypálená? Nepíšete, jaká tam byla žárovka, 100 W? Tak se nedivte. Dejte nové svítidlo! Urobím...
Není-li zkrat, dráty pod objímkou se nedotýkají blikněte, zkuste, nestrkat prsty, snad je tam kryt. Vyletí jen jistič,
Už to mám v hlavě nechám to tak a dám si to inovovat celé,když jste mi to někdo navrhnul.Doufám,že když bliknu vypínačem omylem,tak se nic nestane? ... mám tam napojenou ještě další kouli nad sporákem.
to je výhoda mít dobré sousedy-kamarády. Máme tady v paneláku ve vchodě důvěrníka a ten nám vždy rád poradí a pomůže ..
To je jedna z výhod bytových družstev. Ale i na vsi si dokážeme pomoci - nedávno jsem si půjčovali závitník a občas nám soused i něco přivaří..
Proč by vám nemohl pomoci šikovný soused?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.