Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamna USKA - výrobce, opravy?

Od: svatous® odpovědí: 9 změna:

Mám řadu let kamna typu USKA. Jsou skvělá, protože vybírání popela je omezeno na naprosté minimum - při trvalém topení stačí jednou za týden. Nicméně po letech se začínají kroutit vnitřní dvířka, často se vzpříčí a nejdou otevřít. Rád bych koupil nová kamna stejného typu, nebo alespoň tato stará opravil novými dvířky. Nedokáži dohledat původního výrobce na Zlínsku - tedy předpokládám, že neexistuje. Můžete někdo, prosím, poradit zda se tato kamna USKA ještě někde nedají sehnat? Nebo případně má někdo zkušenost s podobnými kamny, kde se takřka vůbec nemusí vybírat popel? Moc děkuji za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

2x

Ta kamna se už asi nevyrábí . Zkuste nějaký bazar. Jinak dobrá kamna na dřevo jsou třeba KD 110

kovodruzstvo-plzen.cz/...

Vcelku rozumná velikost topeniště . Ale jsou bezroštové . To znamená že se tam nechává popel minimálně cca 2 až 3cm a vybírá se takzvaně až se přepálí a překáží . Odhadem asi po 2 tydnech . Vzadu ve stojce mají roztápěcí klapku . Tu po roztopení zavřete a ohen je tlačen zpět ke dvířkám a tam vyhořívají při sekundáru dřevoplyny. Spaliny pak pokračují pod plotnu a dozadu ke kouřovodu. Velice učinná kamna .

Další kamna s bezroštovým topeništěm jsou třeba plamen trenk all-unico.cz/... . Upozornuji jsou to všechno kamna na cca 60m2 . Dáte tam vedle sebe 2 polínka , a přikládáte po 2 až 3 hodkách až vám slehne žhavé . Odhadem protopíte za den 10 až 15 polen, za odpoledne když je budete brát pod krkem 8 až 10 polen.

Pokud chcete topit větší prostor podívejte se na true north

krbova-kamna.heureka.cz/...

svatous*

To Jendad: Moc děkuji za reakci.

K USKA - asi máte pravdu, toto už se nesežene. Škoda, je mi jich líto - jsou velice jednoduché a použití je opravdu snadné, pohodlné a efektivní...

Velice děkuji za Vaše podněty na podobná kamna - ano přesně něco takového bych si představoval.Ty bezroštové systémy jsou zřejmě totéž, co je v těch USKA kamnech. Nepotřebuji nic velkého - jen na chatu 75 m3. Takže bych bral možná ještě něco menšího. Nenapadá Vás něco s nominálem okolo 6 kW?

Ještě jednou moc děkuji.

jendad

Mohu vám nabídnout třeba dovrecz.cz/... k nim dokoupit i nastavbu a budou stejné jak KD 110. Nebo třeba jotuly f 602 (5,5kw) jotul.com/... budete na tom stejně:) .Když jsem šmejdil na merických diskusích , tak tam jednoznačně tvrdily , že vykon co udají vyrobci je marketing. Nejduležitější je objem topeniště (množství paliva) A dovre 600 , Plamen trenk i KD 110(licence jotulu f 606) mají prakticky stejné topeniště. Jotulky ho mají dole zužené. Tam do topeniště horko těžko dáte 2 deseticentimetrová(pruměr) polena. U ostatních je dáte bezproblému, díky širšímu spodku(vršek je stejný). Topeniště jsou to uzká , nízká a proto hoří čistě na nízké vykony- přivřete primár , a začne vznikat nespálený dřevoplyn, ale deflektor jej tlačí zpět ke dvířkum kde dohoří v sekundáru. Vyjimku tvoří kd 110 , kde není deflektor , ale roztápěcí klapka. Jakmile zahřejete kamna, a potom klapku , tak ohen je tlačen před dvířka a tam to funguje stejně jak u kamen s deflektorem. Tím že jsou kamna hluboká , tak hoří dlouho a zustává tam dlouho žhavé . Proto musíte počkat až se žhavé rozpadne a pak cyklus opakujete. Proto nečekejte žádné zázračné vykony. Proto jsem psal že stopíte za den 10 až 15 polen To je 10 až 15kg dřeva - cca dá asi 30až 50kw. Pak to na hodiny není žádný velký vykon . U těch KD 110 by jste dal těch 10 kw , ale musel by jste spalovat drobné dřevo a otevřít tomu více vzduch. Když dáte dvě tři polena co vyplní topeniště tak to tolik nedá. Třeba jotuly f 3 td mají větší topeniště a mají psaných 6,5kw.Pokud chatu obýváte víkendově , tak potřebujete nárazově velký vykon , a potom loudavý ohen. To ty kamna opravdu umí. Pokud je chata dřevostavba a dobře izolovaná , kupte si jotuly f 602 nebo ty plamen trenk. Pokud je to zděné , tak máte hodně akumulace a tam bych asi šel do KD 110. Ty mají větší plašt a nárazově dají více vykonu. Chce to samozřejmě drobnější dřevo a více jim pohulit. Stačí si změřit topeniště kamen USKa a budete hned v obraze :)

hodnocení

To jendad: Dobré dopoledne. Moc děkuji za další zcela konkrétní reakci. Přesně se svými odpověďmi trefujete do mých úvah. Ano, vyjdu z rozměrů topeniště na USKA-ách. Váš seznam doporučení je výtečný. Jen škoda, že ta kamna není možné někde vidět fyzicky - není možné je někde okouknout? Mám trochu obavy z koupě naslepo přes net - neobávám se nefunkčnosti, ale, že se kamna nebudou líbit...

Ve svých úvahách jsem pokračoval dále (v duchu Vaší poslední odpovědi). Problém, proč se mi kroutí dvířka na USKA-ách je asi právě ve způsobu vytápění dřevěné chaty. Po příjezdu je potřeba jednorázově velký výkon - kamna se roztopí doruda na půl dne. A pak se další dny udržují na poměrně malý výkon. Předpokládám, že to rozžhavení na začátku asi způsobilo kroucení dvířek. A bohužel mi z toho plyne, že podobné využívání případných nových kamen by vedlo k něčemu podobnému. Tedy asi musím souhlasit s vámi, že pro nárazový intenzivní výkon nepotřebuji úplně nejmenší kamna, a tedy těch 8 kW by nemuselo být od věci (ba naopak). Pak si skutečně mohu vybírat z Vašich návrhů. Větší výkon při delší době topení budu muset škrtit, ale to je bohužel daň za ty nerovnoměrné nároky na kamna (intenzivní roztopení vs. udržování).

Nebylo by možné vše probrat napřímo - poskytujete své rady profesionálně? Díky

jendad

Prodejem se neživím . Jsu ve stejné situaci jako vy . To znamená párkrát jsem byl o silvestru na zděných chatách a vím kolik spapají vymrzlé zdi energie. Proto jsem zboural a postavil chajdu cca 40m2 systemem two by four( fošny sbité hřebíky) s izolací cca 10cm polyše v podlaze , 15cm vaty ve zdi a 20cm ve stropě . Mám tedy malou akumulaci (sadroš) a jen okolo krbovek jsem vyzdil cca tunu cihel .Vyzkoušel jsem vícero krbovek a prošmějdil hodně diskusí a to i zahraniční (francouzké , americké) . Na amerických diskusích jednoznačně vychvalovaly krbovky s hlubokým topeništěm od jotulu ( f 602 , f 118 , f606) a to z jednoduchého duvodu . Kamna odhořívají od předu do zadu a hoří čistě a dlouho. Udávali tam nějaký kanadský test kde dali graf rychlosti spalování u jotulek f 118 . Křivka měla nejlepší učinnost při cca 75% a to u rychlosti hoření cca 1,5kg za hod.(asi 5 až 6kw) a klesala až k 50 % učinnosti a rychlost hoření 5kg za hodinu. Do těch krbovek dáte cca 5 až 8kg dřeva a tak jistě pochopíte proč jsou u amíku tak oblíbené.Ale zase je to jen test a každé naplnění topeniště je jiné (někdo má měkké dřevo , menší kusy někdo tvrdé).

Nakonec jsem skončil s uplandy 27 plamen.hr/... . Ty jsem koupil na bazoši co je prodávala paní z cihlové chalupy. Předtím měla bulerjany(trubkové kamna) a ty propálila. On ten trubkový pášt velice dobře předává teplo( trubky mají asi 3* větší plochu než sálavá kamna) . Nebyla tedy schopná těmi litináky tu chalupu cca 60m2 vytopit. Takzvaně polovina tepla jí vyletěla komínem.Dávala na kouřovod bubínek ale prostě je to malé topeniště. Kamna už se nevyrábí , firma místo nich dělá Trenk.Ty litináky mají samozřejmě vevnit ještě vyměnitelné pláty(jsou tam jen zavěšené na takových uchytech). Stejně to má i jotul a i ten trenk plamen.hr/... . Určitě je mají i ty KD 110.

Co se týče přetápění , tak amíci doporučují dávat na plotnu na kamna spalinový teploměr e-teplo.cz/... Mám ho taky na plotně a vyborně ukazuje jak máte ovládat kamna . Při roztápění nechám dvířka cca 5cm otevřená , až se dřevo rozhoří zavřu je a dám otočné kolo na 1/2 . Až to vyleze na cca 100 až 150°c zavřu klapku do komína a stáhnu kolo na mezeru cca 1 až 1,5cm . Při přikládání samozřejmě vždy otevřu klapku do komína a pak přivřu. Kamna i když jsou takto přivřená tak vyběhnou na cca 250°c na plotně.Jen slyšíte jak sekundáry brumlaj.Pak to stáhnu , aby bylo vidět v horním otvoru okýnko do topeniště a kamna tak dlouho a čistě hoří.Když zatopím v cca 1/2 třetí odpoledne a pak přiložím ve tři , tak kamna nechám být . Pak v sedm vyhrábnu žhavé (to je na plotně cca 100°c) , naložím dvě polena a nechám stále ovladač přivřený . Kamna se zachvíli rozběhnou a žhaví. To je zpusobeno že komín je nahřátý , ale i je tam vrstva žhavého. Pak ještě přiložím o deváté a nechám je být. Ráno vyhrábnu zezadu žhavé a dám tam pár šišek a znova je naložím dvěmi poleny. Za chvíli hoří , není duvod cokoliv dělat s ovládáním vzduchu. Ten jde na žhavé a pak mezi ty dvě polena. Ještě k tomu přetápění . Na amerických diskusích nedoporučovaly přetápět litináky přes těch 300 až 350°c .To už pak cítíte takový kovový smrad - vyzkoušeno :) . Ale to musíte jak jsem říkal dávat drobné palivo . Já klasicky štípu spíše větší cca 8 až 10cm a to se přes těch 250°c nedostanu.Dávám teploměr dozadu na plotnu je kouřovodu.

Taky jsem koupil ten malý ventilátorek na plotnu (ježíšek) a asi to má něco do sebe. Ale muj odhad je že je to na malé prostory - pro mě akorát. Kdo má větší dum a vytápí krbovkami , tam je lepší stropní ventilátor. Ten se pouští opačně než v létě, aby teplý vzduch nasával vzhuru a ten se pak vrací okolo stěn.

Pokud chcete krbovky někde zhlídnout , tak to vám moc neporadím . Jedině zajet na vystavu, nebo zatelefonovat, co jsem dal odkazy , tak snad tam jsou telefoní čísla. Jsou to všechno právě jednoduchá kamna. Žádný rošt co mužete zničit , žádný šamot , akorát problém kdyby jste rozblil sklo u těch plamenu trenk , nebo jotul f 602. Maximálně vyměníte šnuru ve dvířkách po pár letech . Tam se kontroluje jednoduše tak že přivřete do dvířek papír a neměl by jít vytáhnout (po celém obvodu)

doplněno 17.12.15 17:38:

Jetě jedna věc. Pokud pujdete do nových kamen , tak ty se nejprve takzvaně zaběhnou . To znamená že uděláte tři ohně s přestávkami na vychladnutí , aby si kamna postupně sedly. Prvně uděláte malý ohen cca na maximum 100 až 150°c na plotně s otevřenými dvířky - aby se šnura nepřilepila . Barva pěkně smrdí - otevřít okno :) . Pak uděláte větší ohen na cca 200°c a to už přivřete dvířka , ale občas radši zkontrolujte šnuru . A nakonec to roztopte až na těch 300°c . Tehdy se mě konešně vypálila barva a přestalo se čoudit z kamen jak se vypalovali.

Kamna jsou celkem nízká , proto jsem je dal na zděný soklík, aby byla plotna ve vyšce cca 80cm (přeci se nebudu ohybat při přikládce). Doporučuji dát aspon metr kouřovodu , at nepouštíte hodně tepla do komína. Taky tam dejte za kamna na kouřovod klapku . Já mám komín učinou delku 3,5m a opravdu jsem se divil jak to změnilo spalování.

hodnocení

Ještě jednou moc děkuji. Vaše zkušenosti (nebo načtené know-how) jsou super. Teploměr už jsem si objednal. A ohledně kamen - mám o čem přes Vánoce přemýšlet. Ještě jednou díky

hodnocení

To Jendad: Tak si dovoluji referovat o dílčích výsledcích.

Zatím zůstávám u původních kamen USKA. Jejich dvířka se mi nakonec podařilo demontovat a obrousit, takže aktuálně nedrhnou a kamna zase fungují bezproblémově. Díky Vašim odkazům na podobná kamna jsem si USKY nyní pořádně prohlédl a už (konečně) chápu jak fungují - mají také deflektor. Velikost topeniště je cca 0,06 m3, takže až se budu muset ohlížet po nových kamench, mám jasné vodítko. Taky jsem si prohlídl, jak jsou kamna užíváním deforomovaná - pokroutila se dvířka a i na stěnách okolo toponiště je vidět mírné vyboulení - tedy už v minulosti musela dostávat pěkně do těla.

Na vánoce jsem si pořídil Vámi doporučovaný teploměr. Je to super - opravdu je ovládání kamen najednou jasnější. Jak se píše v návodu teploměru - kamna bez teploměru jsou jako auto bez tachometru :). Takže jsme si užívali řízeného ovládání kamen.

Ještě jednou Vám moc děkuji za perfektní podněty. Díky diskusi s Vámi jsem si ujasnil co a proč chci.

jendad

Tak to máte velká kamna . Ty KD 110 mají jen 35 dm(0,035m3) , jotulky nebo plameny trenk jsou podstaně menší . To by spíše odpovídalo těm true north. To asi nemáte moc zateplenou tu dřevostavbu :)

hodnocení

Asi jsem to trochu přehnal s výpočtem = kamna mají vnější rozměr 40 x 40 cm - a když jsem spočítal 0,4 x 0,4 x 0,4 tak jsem došel k 0,06. Ale ve skutečnosti tam je vevnitř šamot po stranách i vzadu - takže reálně to je cca 0,34 x 0,34 x 0,36 a najednou je výsledek 0,041 dm - při takto malých rozměrech dělá centimetr dost velký rozdíl...

Nicméně ano - zateplení chaty není nijak suprové. Ale protože nemám vnější přisávání tak toleruji škvíry okolo oken i dveří (škvíry nejsou zjevné, tedy ani otravné, ale stačí na kyslík pro kamna). I stěny jsou pouze dřevěné panely plus dřevně obložení venku a vevnitř, takže to skutečně žádná sláva není. Jenomže i tak toho dřeva mnoho neztopím prostor není velký...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]